Vlašín (SZ): Jde o dřevo, a ne o kůrovce

01.07.2012 21:20

Komentář k situaci v NP Šumava.

Vlašín (SZ): Jde o dřevo, a ne o kůrovce
Foto: Hans Štembera
Popisek: Národní park Šumava

V letošním roce se Správa NP Šumava  chystá mimo jiné opět zasahovat  v oblasti Ptačího potoka /Na Ztraceném a v oblasti Smrčiny. Rozsah plánovaného  zásahu  je dle vyjádření přímo ředitele parku  velký. Správa je připravena na části území zasahovat loupáním na stojato, v části použít intenzivní technologie - kácení a vytahovaní dřeva s doprovodným (i když nechtěným) vytvářením holin. Z jejich vyjádření, ale i z dalších zdrojů je zřejmé, že Správa NP Šumava nedisponuje příslušnými výjimkami pro plánovanou činnost.

Jako podavatel stížnosti pro porušení Směrnice o stanovištích, kterou jsem zaslal na DG Envi do Bruselu a který je veden pod  čj. CHAP(2012)01003, jsem dostal v kopii dopis od eurokomisaře J. Potocnika, adresovaný ministru ŽP T. Chalupovi (níže uveden v překladu do ČJ). Z dopisu vyplývá, při zásazích (včetně zásahů fytosanitárních) v oblasti Natura 2000, je nutno postupovat podle  článku 6 směrnice o stanovištích, která je implementovaná zákonem 114/92 Sb. Dále je zřejmé, že komise je připravena uplatnit sankce proti ČR, pokud tato ustanovení aplikována nebudou.

Vzhledem k tomu, že Správa NPŠ prokazatelně chystá zásahy v oblasti Ptačího potka a v oblasti Smrčiny, měla by inspekce (ČIŽP) naplnit svoji povinnost, vyplývající ze zákona 114/92 Sb a tuto škodlivou činnost zakázat.  Po vstupu České republiky do Evropské unie je Správa NPŠ povinna zajistit posuzování vlivu na území Natura 2000, jde o povinnost ze zákona s účinností od 28.4.2004. Proto jsem navrhl , aby ČIŽP přikázala  Správě NPŠ provést posouzení vlivů podle § 45i citovaného zákona, jinak by Česká republika mohla porušit čl. 6 směrnice 92/43/EHS (směrnice o stanovištích). Do té doby je nutno pozastavit veškerou rušivou činnost  dle § 80.odst 2

Vzhledem ke skutečnosti, že zásahy chystané Správou NPŠ jsou podle všech dostupných zdrojů v rozporu se zákonem, chystám spolu s dalšími aktivními občany nenásilnou blokádu této kriminální činnosti. Byl bych opravdu rád, kdyby k tomu nemuselo dojít.

---------------------------------------------------------------------------------------------

Dopis eurokomisaře ministru životního prostředí České republiky:

Vážený pane ministře,

píši Vám, abych vyjádřil své znepokojení z plánů národního parku Šumava kácet stromy na velkých plochách, jež jsou součástí parku. Národní park Šumava představuje největší lesní plochu v České republice, která si doposud zachovala převážně přirozený charakter. Určitě se mnou budete souhlasit, že se jedná o oblast soustavy Natura 2000 nesmírně důležitou pro zachování biodiverzity ve střední Evropě. Nejde tedy pouze o diskuzi ohledně konkrétního opatření týkající se správy místního lesa, ale spíše o nutnost zajistit, že se integritě tohoto jedinečného přírodního dědictví dostává řádné ochrany.

Komise obdržela znepokojující důkazy o tom, že opatření přijatá z rostlinolékařských důvodů minulý rok významně zasáhla chráněné druhy, které na místě žijí (zvláště tetřeva hlušce – Tetrao urogallus), a způsobila podstatný úpadek smrkového lesního habitatu. Směrnice o stanovištích od členských států vyžaduje, aby se vyvarovaly zhoršování přirozených prostředí a stanovišť druhů, stejně jako narušování života druhů, pro které tyto oblasti byly určeny, pokud by takové narušení bylo významné ve vztahu k cílům Směrnice.

Směrnice o stanovištích také stanoví, že jakýkoli plán či projekt, který není nutný pro správu místa nebo s ní přímo spojený, ale který místo pravděpodobně významně ovlivní a to jak samostatně, tak v kombinaci s jinými plány či projekty, bude podroben řádnému zhodnocení jeho dopadů na místo ve smyslu cílů ochrany tohoto místa. Jakýkoli plán může být schválen pouze tehdy, pokud je ve světle výsledků zhodnocení jisté, že projekt nepříznivě neovlivní integritu místa. V případě záporného zhodnocení nařizuje článek 6.4 Směrnice kompenzační opatření.

Pokud je nám známo, bude plánované velkoplošné kácení v národním parku Šumava zdůvodněné fytosanitárními opatřeními mít závažné negativní dopady na integritu místa, obzvlášť pak s přihlédnutím k velkému zájmu místo chránit jakožto unikátní ekosystém v rámci střední Evropy a také po zvážní kritické důležitosti místa pro ochranu ohrožených typů stanovišť a druhů, která je v zájmu Společenství. Náš závěr zní, že plánovaná opatření mohou být schválena jedině na základě přísného dodržování ustanovení článků 6.2, 6.3, nebo 6.4 Směrnice o stanovištích.

Naléhavě Vás tedy žádám, abyste zastavil velkoplošné kácení v národním parku Šumava a abyste zajistil splnění výše zmíněných ustanovení, dříve než začnete zvažovat jakékoli pokračování takové činnosti.

Nemohu vyloučit, že budu v tomto kontextu nucen navrhnout Komisi, aby učinila právní kroky, nicméně má kancelář bude i nadále k dispozici za účelem konzultování věci s Vaší kanceláří s cílem najít řešení ve shodě se zákony EU. Těším se na pokračování naší spolupráce.

S úctou,

Janez Potočnik

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Ing. Vojtěch Munzar byl položen dotaz

Zisk

Tvrdíte, že na zisku není nic špatného. Neprotiřečíte si? Protože byla to vaše vláda, která zavedla daň z mimořádných zisků. Naopak jsem si nevšiml, že byste nějak zásadně odstranili všudypřítomnou byrokracii, což jste před volbami slibovali. A další dotaz. Existuje podle vás nějaká hranice, kdy je ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

8:06 Vích (SPD): Oslavy konce 2. světové války nejsou jenom Slavnosti svobody v Plzni

V těchto květnových dnech si opět připomínáme konec 2. světové války v Evropě a definitivní porážku …