Votava (ČSSD): Kde byl Petr Nečas, když se sKarta schvalovala?

14.05.2013 18:32

Řeč na 53. schůzi PS PČR dne 14. 5. 2013

Votava (ČSSD): Kde byl Petr Nečas, když se sKarta schvalovala?
Foto: CSSD.cz
Popisek: Logo ČSSD

 

Děkuji za slovo. Vážený pane místopředsedo, kolegyně, kolegové, no, nikdo je nechce a nikdo je nepotřebuje. To je sKarta. Ale možná, že nejsem přesný, někdo je přece jenom chce, a to je TOP 09. Bojuje za ně jako lev ve vládě. Až člověka napadne otázka, na co vlastně ty sKarty potřebuje. Aby se zakrylo, že projekt sKaret, realizovaný ministerstvem práce a sociálních věcí pod vedením ministrů TOP 09 je jeden velký tunel, nebo přinejmenším diletantství? Nebo aby stát nemusel platit České spořitelně kompenzace, protože její investice do karet zdaleka převýšily očekávané a nenaplněné zisky? A tím by vznikla - a ona zřejmě vznikne - také obrovská škoda státu. 
 
Jednání vlády zasadilo sice sKartám ránu do vazu, ale ještě ne tu smrtelnou. Po předchozích tanečcích vlády, kdy jednou karty ano, jednou karty ne, otočka - karty možná, karty jinak, odmítla vládu ministryni Müllerovou, která přišla s návrhem, k čemu by karty vlastně mohly sloužit: jako průkazka. No, setsakramentsky drahá průkazka 
 
V rozhovoru pro Hospodářské noviny dokonce označil premiér Nečas sKarty za třikrát předražené a za snahou zabránit jejich zrušení vidí buď politickou ješitnost lidí z TOP 09 nebo nějaké skryté zájmy lidí, kteří na sKartách chtěli vydělat. Anebo to mohou být obavy z toho, že když tento projekt rozjeli a teď by ho zrušili, tak by případné kompenzace České spořitelně mohli vzít někteří hyperaktivní podplukovníci či plukovníci jako velmi dobrou záminku k trestnímu stíhání. To jsem citoval z rozhovoru pana premiéra Nečase pro Hospodářské noviny. 
 
A teď mě tak napadá - není on Petr Nečas zcela náhodou členem vlády? Není on dokonce jejím premiérem? Kde byl, když vláda sKarty schvalovala? A proč přišel na to, že jsou předražené, až teď? Nevím. 
 
Sociální demokracie to tvrdila vždy o těchto sKartách. Nikdy jsme pro ně také nehlasovali. Vždy jsme na jejich nadbytečnost a zbytečnost také upozorňovali. Vždy jsme upozorňovali na komplikace, které jejich zavedení přináší především občanům. 
 
Prostě projekt sKarta nesplnil ani jeden z důvodů, proč měl být vlastně zaveden. Komplikuje život těm, kteří jsou na finanční podpoře státu závislí, nehledě na to, že nepřípustným zásahem do občanských práv a svobod. S okamžitou platností by měl být tedy tento ostudný projekt, zvaný sKarta, také zastaven, a sociální demokracie bude hlasovat pro návrh Senátu, aby se tak určitě stalo. 
 
Je třeba říci, že je nepochybné, že státu, potažmo daňovým poplatníkům, zřejmě vznikne obrovská škoda tímto podivným pochybným projektem, a také ti, kteří tento projekt prosadili, uvedli v život, by za tento projekt měli nést patřičnou odpovědnost. 
 
Dámy a pánové, v tomto státě se nenajdou finanční prostředky na léčbu dítěte, které to potřebuje, rodina musí sbírat - za solidarity občanů - plastová víčka, aby vůbec získala nějaké prostředky pro své dítě na jeho léčbu, což je ostuda státu, a tady se doslova a do písmene spláchnou stamilióny do kanálu, možná také někomu do jeho kapsy. A to je názorný příklad toho, jak to v tomto státě vypadá. Názorný příklad toho, jaká vláda je. 
 
Děkuji za pozornost. (Potlesk z levé strany.) 

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: PSP ČR

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

7:17 Hejtman Červíček: Bylo mi ctí vyjádřit naši hlubokou úctu a vděk

Královéhradecký kraj ocenil významné osobnosti v regionu. Mezi oceněnými je kardinál Dominik Duka, ř…