Vysloužil (LIDEM): Na mobilním trhu musí vzniknout skutečně tržní prostředí

07.05.2012 18:37

Vyjádření Radima Vysloužila k dokumentu, který by měl do české kotliny přinést čtvrtého operátora.

Vysloužil (LIDEM): Na mobilním trhu musí vzniknout skutečně tržní prostředí
Foto: Archiv
Popisek: Poslanec Radim Vysloužil

Do tohoto pátku, 11. května, prodloužil Český telekomunikační úřad (ČTÚ) lhůtu pro připomínkování dokumentu s opravdu dlouhým názvem: Vyhlášení výběrového řízení za účelem udělení práv k využívání rádiových kmitočtů. Ano, je to ona dlouho očekávaná aukce, která by měla do české kotliny přinést rychlý mobilní internet, čtvrtého operátora a očekávané nižší ceny volání.

Český trh je pro nového investora zajímavý. I přes saturaci mobilního trhu je cenová hladina neúměrně vysoká (naše domácnosti mají zhruba 6x vyšší ceny volání než třeba v Dánsku). To umožňuje v případě snížení cen získání velkého množství zákazníků.

Podle informací ČTÚ je pro nového operátora připraveno pásmo 1800 MHz. Výstavba sítě na této frekvenci je dle odborníků dvojnásobně nákladnější než u pásma 900 MHz, které vlastní současní tři operátoři. V praxi to znamená, že investor nakoupí povolení na 15 let za několik set milionů (vyvolávací cena 450 mil. Kč) a současně bude muset investovat do výstavby sítě zhruba dvojnásobek toho, co konkurence.

Vynahradit by mu to měla novinka: Tak zvaný národní roaming. Co je v zahraničí zcela normální, český trh objevuje se zpožděním několika let. Znamená to, že pokud kupec pásma 1800 MHz  pokryje alespoň 20 % obyvatelstva svým signálem, má nárok na využívání mobilní sítě ostatních operátorů na území ČR pro poskytování služeb svým zákazníkům. Problém je v tom, že investor předem neví, za kolik by to bylo. V dokumentu je uvedeno, že cena bude přiměřená rozsahu a povaze služeb. Operátor se tak dostává do pozice zákazníka současných operátorů a cena, za kterou bude nakupovat služby od nich, se projeví do jeho cen koncovým zákazníkům a v neposlední řadě i do jeho zisku. Neznámých proměnných je pro případného nového operátora příliš, a s tím je spojeno i velké riziko celé investice.

Svým článkem nechci lobbovat za výhodné podmínky pro nového investora na mobilním trhu, ale za koncového zákazníka. Pokud nebude na mobilním trhu vytvořeno skutečné tržní prostředí nebo ČTÚ nebude narovnávat tento pokřivený trh, doplácet bude vždy spotřebitel, tedy my všichni.

Radim Vysloužil, poslanec Parlamentu ČR

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Vysloužil - profil

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

10:21 Ministr Kupka: Chceme bezpečnou a užitečnou infrastrukturu pro všechny účastníky silničního provozu

Výbor Státního fondu dopravní infrastruktury (SFDI) schválil pravidla pro poskytování příspěvků např…