Zelení: Nečas dělá z České republiky zemi na periferii a bez vlivu

11.12.2011 18:20

Výsledkem sjezdu zelených je posílení rovných šancí v čele strany a zelená odpověď na eurokrizi

Zelení: Nečas dělá z České republiky zemi na periferii a bez vlivu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Předseda Strany zelených Ondřej Liška

Zelení na sjezdu odmítli postoj premiéra Nečase prezentovaný na evropském summitu, který nás vede ven z Evropské unie a dělá z České republiky zemi na periferii a bez vlivu v Unii. Zelení o víkendovém sjezdu schválili také nové stanovy, shodli se na programových prioritách a navrhli konkrétní kroky, které povedou k řešení evropské krize. „Pardubický sjezd zelené posílil, dal nám lepší pravidla pro práci a projednal návrhy, jak zlepšit ovzduší v České republice nebo posílit nezávislost a udržitelnost české energetiky“, řekl Ondřej Liška, předseda Strany zelených.

Sjezd také potvrdil, že zelení jsou stranou, která důsledně hájí rovné šance mužů a žen. Schválená změna stanov znamená, že na pozicích předsedy a 1. místopředsedy budou vždy muž a žena. „Chceme ukázat, že otázka rovných práv je otázka rovných příležitostí, a ty je potřeba aktivně vytvářet. Součástí schválených změn je zavedení funkce ombudsmana a posílení role vnitrostranického referenda,“ dodal Ondřej Liška.

Strana zelených v Pardubicích přijala také Deklaraci k budoucnosti Evropské unie, který přináší návrhy konkrétních kroků, jak reagovat současnou ekonomickou krizi v EU i to, jak dát evropskému projektu nový směr a cíl. „Poslední summit EU vytváří nové nejistoty a nedokáže reagovat na bezprostřední krizi. Nesouhlasíme například s tím, že navrhovaná mezivládní smlouva obchází demokraticky zvolený Evropský parlament a místo spoléhání na Mezinárodní měnový fond navrhujeme založení Evropského měnového fondu,“ říká Jiří Čáslavka, ekonomický expert Strany zelených.

„V rámci široce založeného demokratického procesu jsme na změnách stanov pracovali celý rok a na výsledku je to znát: u konečného schválení návrhu nebyl nikdo proti. Přijaté změny se řídí principem: co prosazujeme navenek, musíme dodržovat i uvnitř strany. Změnou s největším dopadem je zavedení poměrného volebního řádu u voleb celostátních orgánů strany včetně předsednictva, které díky tomu získá širší názorové zastoupení,“ uvedl člen předsednictva Matěj Stropnický, který měl přípravu stanov na starost.

Zelení schválili také ucelený návrh požadavků a opatření pro zvýšení kvality ovzduší. „České regiony mohou prosperovat a nemusí se přitom dusit. Je však potřeba, aby stát motivoval průmysl k modernizaci a občany k zateplování a změně způsobů vytápění. Naše návrhy znamenají nejen ochranu lidského zdraví, ale přinášejí také nová pracovní místa,“ říká Ladislav Vrchovský, člen předsednictva SZ.

Zelení také odmítli současné směřování energetické politiky navrhovaný současnou vládou ČR. Nesouhlasí s rozvojem jaderné energetiky a s prolomením územních limitů těžby uhlí. „Strana zelených spustí dlouhodobou kampaň, která představí zelený koncept energetiky postavený na zvyšování energetické efektivnosti, obnovitelných zdrojích a decentralizaci výroby,“ doplnil člen předsednictva SZ Ondřej Mirovský.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

22:01 Ministryně Langšádlová: Rada vlády vybrala laureáty Ceny vlády nadanému studentovi

Ve Strakově akademii se konalo v pořadí již 400. zasedání Rady pro výzkum, vývoj a inovace (RVVI, Ra…