Zelení: Stížnost MČ Prahy 7 ke konání referenda je podrazem na zastupitele

08.01.2013 11:34

Otevřený dopis Strany zelených Prahy 7 Ústavnímu soudu ČR ve věci podané stížnosti Zastupitelstva městské části Praha 7 ve věci konání místního referenda.

Zelení: Stížnost MČ Prahy 7 ke konání referenda je podrazem na zastupitele
Foto: zeleni.cz
Popisek: Logo Strany zelených

Obracíme se na vás z pozice členů Zastupitelstva MČ Prahy 7 k doplnění důležitých informací o procesu přijímání usnesení (č. 0169/12) na jednání Zastupitelstva MČ Prahy 7 ve dnech 3. - 4. 12. 2012, které posléze vedlo k podání příslušné stížnosti 28. 12 2012.

V rámci informačního bodu na jednání Zastupitelstva MČ Praha 7 o vyhlášeném referendu Nejvyšším správním soudem se diskutovaly dva body - nejasnost v rozsudku NSS č. j. Ars 2/2012-29 k vyhlášení referenda na dva dny, zatímco zákon o referendu hovoří pouze o jednodenních referendech, a bude-li se referendum konat, pokud se odloží termín prezidentských voleb. K diskusi došlo za zavřenými dveřmi, veřejného jednání bylo přerušeno - pan starosta využil nestandardního postupu, kdy zastupitele svolal do jiné místnosti (bez přítomnosti občanů) a nasadil „státnickou“ rétoriku, že v zájmu všech ostatních obcí v České republice musí MČ Praha 7 podat tuto stížnost a vyjasnit výše uvedené nejasnosti.

Výstupem z jednání bylo zadání právnímu odboru k vypracovávání nového materiálu, který umožní Radě MČ zpracovat text stížnosti – tedy se do určité míry jednalo o „bianko šek“ pro Radu k přípravě textu. Text měl vycházet z jasného zadání dotazu ke dvěma výše uvedeným bodům. Bohužel v rámci projednávání bodu v cca 1:00 v noci 4. 12. si nikdo nepovšimnul, že je do textu usnesení vloženo slovo „zejména“, které umožnilo stížnost rozšířit i o část, ve které jsou rozporovány otázky vyhlášeného referenda.

 Aktuálně podanou stížnost MČ Prahy 7 proto považujeme za nelegitimní z těchto dvou důvodů:
stížnost není stížností Zastupitelstva MČ Prahy 7, ale jen stížností starosty Marka Ječménka, neboť Zastupitelstvo ani Rada MČ Prahy 7 o vlastním textu podané stížnosti nejednalo ani nehlasovalo
členové Zastupitelstva byli v rámci jednání Zastupitelstva pravděpodobně záměrně uvedeni v omyl tím, že do předmětného usnesení bylo vloženo slovo „zejména“, které umožnilo starostovi MČ rozšířit podání stížnosti o část, ve které jsou rozporovány otázky vyhlášeného referenda.

Vážené ústavní soudkyně, vážení ústavní soudci, žádáme vás proto o přihlédnutí k těmto
 informacím, které je možno si ověřit u dalších členů Zastupitelstva MČ Prahy 7.

Jsme vám plně k dispozici pro vaše případné dotazy         

s pozdravem

Ondřej Mirovský, Silvie Kratochvílová a Olga Sommerová

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Zeleni.cz

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

21:10 Farhan (ANO): Ten zákon provází neskutečný chaos

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…