Ženíšek (TOP 09): Svatý stolec a komunistické zločiny

06.05.2012 17:21

O čem si mohou úředníci z českého ministerstva zdravotnictví povídat s představiteli Svatého stolce?

Ženíšek (TOP 09): Svatý stolec a komunistické zločiny
Foto: top09.cz
Popisek: Marek Ženíšek

Témat je mnoho, v tuto chvíli zejména církevní restituce, paliativní a hospicová péče, duchovní služby ve zdravotnických zařízeních a přirozeně i témata etická.

Svatý stolec tento týden při návštěvě ministra Hegera ve Vatikánu velmi pozitivně přijal záměr ministerstva legislativně zakotvit činnost nemocničních kaplanů, která již neoficiálně v některých zařízeních funguje. Postavení kaplanů v rámci širších týmů a jejich vzdělávání má být brzy upraveno, a to za konzultací s Českou biskupskou konferencí a Ekumenickou radou církví.

Velkou váhu ale Vatikán přikládá zejména vypořádání se s minulostí a navrácení církvím majetku, který jim byl komunisty zcizen. Představitelé Svatého stolce ujišťují, že většina tohoto majetku bude využita pro nemocné, umírající a další potřebné. Je nutné vědět, že právě v oblasti hospicové a paliativní péče doplňuje církev velmi významně celý systém a poskytuje tak služby, které jsou spíše nedostatkové. Záměrem Vatikánu je rozšiřovat a rozvíjet roli a poslání církve v českém zdravotním a sociálním systému. Církevní restituce jsou i z tohoto důvodu pro nás prioritou (vyšší, než samotná vatikánská smlouva).

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: TOP 09

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

23:07 Kasal (ANO): Podvod na předkladatele novely. Mě žádná dohoda dvou ministrů nezajímá

Projev na 101. schůzi Poslanecké sněmovny k návrhu poslanců Zdenky Němečkové Crkvenjaš, Toma Philipp…