Zimola: Vzdělanější voliči, méně vzdělaní politici

09.10.2012 21:16

To, že i decentnímu premiérovi Nečasovi občas ujedou nervy a vypustí z úst něco, co se nesluší, není novinkou.

Zimola: Vzdělanější voliči, méně vzdělaní politici
Foto: archiv kraje
Popisek: Jiří Zimola

Pokud se nevybíravými a nevybranými slovy častují partneři v rámci koalice, prosím, je to jejich věc. Pokud taková slova adresuje premiér nebo „šéf vlády“ Kalousek opozičním politikům, lze to považovat za „pokračování politiky jinými prostředky“, abych parafrázoval jeden slaný výrok pruského generála von Clauzevitze. Pokud ale potřebuje předseda vlády urážet voliče, je to jev, který by neměl zůstat nepovšimnut. A jak než urážku lze interpretovat včerejší Nečasova slova, že voliči ČSSD jsou hloupější než voliči ODS (přesněji ten výrok zněl „Zatímco vzdělanější voliči ODS jsou na to citlivější a reagují negativně.“ – na korupci, dodávám). Ačkoliv je to výrok skandální, nebudu se zabývat premiérovou verbální hygienou.

Chci jen učinit poznámku k obsahu jeho sdělení. Voliči ČSSD, milý pane premiére, nejsou ke korupčnímu chování politiků méně vnímaví, než ti vaši. Myslím, že je to dokonce naopak a preference to právě potvrzují. To, co špatně interpretujete, je míra a intenzita korupce na té či oné straně. Ano, i my máme svého Ratha a Koudu. A stydíme se za ně – tedy já určitě.  Aniž bych chtěl zlehčovat jejich provinění, o kterém rozhodne soud, přece jen to jsou mnohem menší „koumáci“, než ti vaši, pane premiére. A o to tu právě jde. Myslím, že veřejnost dokáže rozlišit, že u kauz spojených s Rahtem či Koudou, jde o desítky milionů, u kauz typu Šiška, Barták, Parkanová, Drobil a dal., jde o stovky milionů až miliardy. Cítí se tedy mnohem více ohrožena vámi než námi.

A ještě jedna věc hraje roli. ČSSD, na rozdíl od koaličních stran, chápe, že korupční kauzy jejich členů jsou závažnými chybami a zneužitími politické moci a proto má snahu všechny takové případy nechat v klidu vyšetřit nezávislými soudy. Naproti tomu ODS i TOP 09 v každém takovém případě neopomene kolem sebe kopat a osočovat policii a státní zastupitelství z práce na objednávku a jejich spolčení s opozicí.

A to zdaleka nemluvím o všech zásazích do daní, důchodů… To je to, co voliče především trápí. Ale o tom jsem psal v jiných článcích. Stačí se podívat.

Pár dnů před volbami je podobné vyjádření od premiéra poměrně riskantní krok. Bylo by taktické usilovat o přízeň nerozhodnutých voličů, popřípadě o přetažení těch méně loajálních. Vypadá to, že místo toho Nečas nakopl všechny slušné lidi.   

Na, co dodat závěrem. Snad slova maminky Foresta Gumpa: „Pro hlupáka každý hloupý“.

Ptejte se politiků, ptejte se Vašich volených zastupitelů, pište, co Vám osobně vadí. Registrujte se na našem serveru ZDE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: cssd.cz

RNDr. Alexandr Vondra byl položen dotaz

dezinformace

Dobrý den, tvrdíte, že dezinformace existují. Můžete definovat tento pojem, protože to zatím nikdo v ČR neudělal, ale hlavně, že tato vláda pořád mluví o tom, jak se tu šíří a jak s nimi bude bojovat. A výsledek je takový, že jak sám říkáte, se tu řada lidí bojí pak narovinu říci to, co si myslí

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

23:07 Okamura (SPD): Budou lidi zavíráni do vězení za pravdu? Co myslíte?

Komentář na svém veřejném facebookovém profilu k cenám energií.