Erik Best štípe Bakalovy „Humanitární noviny“ a předpovídá fanouškům Miloše Zemana...

15.12.2015 20:14

ROK 2015 – A CO DÁL? Jaký byl rok 2015, do jehož konce zbývá něco přes šestnáct dní? Jaká je pozice prezidenta Miloše Zemana a je už z jeho konání jasné, že bude znovu kandidovat? Nejen k tomu se ParlamentnímListům.cz v bilančním zamyšlení ke konci roku vyjádřil politický analytik a novinář Erik Best. Přinášíme první část jeho hodnocení.

Erik Best štípe Bakalovy „Humanitární noviny“ a předpovídá fanouškům Miloše Zemana...
Foto: Petr Merta
Popisek: Americký novinář Erik Best

Prezident Miloš Zeman. Politik, který měl v českých médiích snad nejvíc citací ze všech činitelů, byl nejvíce komentován, kritizován, chválen. Jak Zemanův třetí rok ve funkci nejvyššího představitele státu vidí Erik Best? Analytik začal prezidentovo hodnocení poměrně netradičně. K ruce si vzal situaci kolem amerického miliardáře Donalda Trumpa, který by se rád dostal do Bílého domu.

„Porovnal bych to se situací Donalda Trumpa. Vím, že tam jsou velké rozdíly, ale průběh byl podobný v tom, že když Trump začal svoji kampaň a měl takové neobvyklé názory, skoro všichni ho kritizovali. Když ale začal slavit u voličů Republikánské strany úspěch, postupně další politici museli v jeho kritice ubírat, protože pochopili, že pokud Trump je sice radikální, tak pochopil, jaké jsou obavy řadových Američanů. Dneska jsme v situaci, kdy členové Republikánů mají strach Donalda Trumpa kritizovat, protože by tvrdou kritikou nepřipravili o voliče Trumpa, ale sebe,“ je přesvědčen Erik Best.

Bakalovy „Humanitární noviny“

V Česku prý máme situaci podobnou. „Během roku, když začal Zeman mluvit o migrační vlně, kritika na něho byla silnější a z více stran a postupně, jak další politici začínali chápat, že to u voličů zabírá, začali někteří kritiku mírnit, někdo převzal Zemanovy názory jako třeba Babiš. Někteří další sice s kritikou úplně nepřestali, ale jsou opatrní. To je příklad premiéra Sobotky. Ten kritizoval prezidenta jednou v Hospodářských, nebo Humanitárních novinách, jak občas říkám, ale není ochoten jít dál. Je sice pravda, že kritizoval Zemana, když byl v Berlíně, tedy premiér při své zahraniční cestě kritizoval prezidenta své země, což není úplně normální. V Americe má Trump přes kritiku stále silnou pozici a vypadá čím dál pravděpodobněji, že získá nominaci. U nás je to podobné. I když je stále Zeman z určitých stran velice tvrdě kritizován, například od Dienstbiera, který říká, že by ho v žádném případě nepodpořil, dokonce ani kdyby byl Zeman kandidát ČSSD. Přesto je Zemanova pozice stále pevná,“ konstatuje.

„A pokud další politici budou chtít získat hlasy, budou se muset nějakým způsobem přizpůsobit. Nejlépe je to vidět u Babiše. Ten v Právu asi před dvěma týdny říkal, že víceméně souhlasí s tím, co říká Zeman,“ připomíná Erik Best pro ParlamentníListy.cz.

Možná se Babiš podívá do zrcadla a uvidí prezidentského kandidáta

Rozebírá také případnou Zemanovu druhou kandidaturu, o které se mluví čím dál více, přestože sám prezident opakuje svá dřívější slova, že se rozhodne až rok před koncem prvního mandátu.

„Myslím, že snad skoro všichni pochopili, že Zemanova druhá kandidatura záleží na tom, jestli bude zdravý a pokud ano, kandidovat bude. Babiš to asi pochopil také. Jenže to, co říká Babiš dneska, nemusí platit zítra, protože už jednou řekl, že Sobotka by byl dobrým kandidátem na prezidenta, pak zase řekl, že dobrým kandidátem by byl Martin Stropnický. A teď říká, že v rámci ANO nikoho nevidí. Je tedy možné, že za rok už se Babiš podívá do zrcadla a toho kandidáta tam uvidí. Ale ne, podle mě Babiš proti Zemanovi nepůjde,“ soudí.

„Částečně jsem ale pochopil jeho výroky na podporu Zemana tak, že pokud by už současný prezident znovu náhodou nekandidoval, tak si Babiš říká, že on má stejné názory a buď on může být ten správný kandidát, anebo ten, koho určí a bude mít stejné názory. Nemyslím si ale, jak už jsem řekl, že by kandidoval proti Zemanovi. Jeho taktika ale není příliš odlišná od taktiky Sobotky, který rovněž říká, že ČSSD nemusí mít vlastního kandidáta,“ doplňuje Best.

V roce 2016 nás čekají po čtyřech letech krajské volby, jejichž výsledek by mohl zamíchat koalicí. Co lze v tomto směru očekávat podle Erika Besta záleží na tom, do jaké míry premiér Sobotka a ČSSD budou chtít jít proti Babišovi. „Myslím si, že ČSSD už několikrát vypadala, že proti Babišovi půjde a nakonec nešla. Kalousek před dvěma týdny vyzval další demokratické strany, aby se spojili proti Babišovi v krajských volbách. Asi se to nestane a co bude po krajských volbách, není teď možné odhadnout,“ dodává Erik Best pro ParlamentníListy.cz.
 

Pozorovatel zákulisního dění a politický analytik, jehož prognózy se často vyplňují, hovořil s ParlamentnímiListy.cz nejen o domácí politice a jejích nejvýraznějších hráčích v letošním roce. Řeč byla v obsáhlé míře o dění na mezinárodní scéně, předpovědi vývoje migrační krize, boje s Islámským státem nebo postavení Ruska vůči Západu v příštím roce. Druhou část Bestova hodnocení letošního roku a výhledu do roku příštího čtěte na ParlamentníchListech.cz už zítra ráno.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…