Haškovi to prý může vyjít. Expert odhaduje budoucí dění v ČSSD

24.04.2014 21:55

POLITOLOGOVÉ Podle politologa Rudolfa Kučery si Michal Hašek rozhodnutím vzdát se postu poslance nijak neublížil. Ani to prý neznamená, že by Hašek „složil zbraně“, které vždy brousil proti šéfovi ČSSD Bohuslavu Sobotkovi. „Haškovci svůj boj proti sobotkovcům nevzdají zřejmě nikdy. Hašek proto bude číhat na jakoukoliv příležitost, jak Sobotku oslabit, a to i souvislosti s nadcházejícími volbami,“ zdůraznil Kučera pro ParlamentníListy.cz.

Haškovi to prý může vyjít. Expert odhaduje budoucí dění v ČSSD
Foto: Hans Štembera
Popisek: V Ostravě začal 37. sjezd ČSSD

Hejtman Jihomoravského kraje a poslanec za ČSSD Michal Hašek ve středu překvapil, když prohlásil, že se vzdává svého poslaneckého mandátu. K volbě mezi povoláním poslance a hejtmana totiž zavazuje výzva ústředního výkonného výboru sociálních demokratů z loňského léta, kdy výbor ve své výzvě označil za nevhodný souběh funkcí poslance, hejtmana, primátora nebo náměstka hejtmana.

Ale zatímco Hašek se rozhodl pro hejtmanskou židli, a to stejné učinil v březnu i jihočeský hejtman Jiří Zimola, nynější ministr vnitra Milan Chovanec odešel z čela Plzeňského kraje v lednu, naopak karlovarský hejtman a současně poslanec Josef Novotný (ČSSD) dnes zveřejnil, že si ponechá obě funkce.

„Svým způsobem se mi ulevilo, že jsem se definitivně rozhodl. Vybral jsem si práci patriota a věřím, že pro svůj kraj udělám ještě hodně dobré práce,“ komentoval své rozhodnutí Hašek ve středečním pořadu Události, komentáře v ČT. S rozhodnutím, zda zůstat v kraji nebo v Poslanecké sněmovně, prý otálel kvůli sestavování vlády. Prý dokonce doufal, že ČSSD se bude kumulací funkcí zabývat obšírněji a nezakáže ji jen u hejtmanů.

Komentátor Alexandr Mitrofanov k rozhodnutí Haška již ve středu uvedl, že se mu dostává tolik mediální pozornosti prý proto, že se na něj nahlíží jako na jediného člověka, který může sestřelit předsedu sociální demokracie a premiéra Bohuslava Sobotku. „Bude na to mít víc času, navíc bude mít podporu hejtmanů, které může použít jako beranidlo,“ zmínil k tomu Mitrofanov. Myslí si ale totéž i politolog?

Na upevnění svého křídla bude i nadále pracovat

„Určitě, určitě si myslím, že na tom upevnění svého křídla bude Hašek i nadále pracovat. Nepochybně ale ´haškovci´ tady v tomto mají podporu prezidenta Zemana, čili i tohoto budou využívat. Nejsou eliminovatelní ze strany, takže nepochybně budou čekat na všechny možné další chyby vedení, tedy lidí, proti nimž před časem šli, tedy na chyby Bohuslava Sobotky, Jiřího Dienstbiera a tak dále. Budou čekat, až se dopustí politického lapsusu a pak se znovu otevře nějaké kolo zápasu,“ zmínil k dotazu pro ParlamentníListy.cz politolog Rudolf Kučera.

Hašek se podle něj žádných politických ambicí nikdy nevzdá. „Myslím si, že ještě ukáže, co dokáže. Teď mu ale hlavně půjde o to, upevnit si pozici mezi ostatními hejtmany, a navíc určitě bude opětovně kandidovat na post šéfa asociace hejtmanů. Právě mezi hejtmany má oporu, tam má své zázemí, a také se distancuje od Sobotky tímto rozhodnutím vzdát se poslaneckého mandátu, a proto si myslím, že z jeho hlediska to je nějaký kalkul, který mu může vyjít. Proto se podle mne nyní nijak nevyřadil z politiky a ani z nějakého mocenského souboje v rámci ČSSD. Naopak zaujal tím nějakou pozici, tak uvidíme,“ zmínil Kučera k dotazu, zda jde u Haška o dobrý tah, když se vzdal funkce poslance.

„Navíc, co vlastně obsahují slova ´stáhnout se z velké politiky´? Vždyť být jeden z několika desítek poslanců a ještě k tomu ani nemít žádnou funkci v Poslanecké sněmovně, tak to je spíše v politice na druhou ligu. Ale tady je naopak králem mezi hejtmany. Takže si myslím, že svou pozici si rozhodně neoslabil,“ poznamenal dále pro ParlamentníListy.cz politolog.

Zopakoval, že „haškovci“ svůj boj proti „sobotkovcům“ nevzdají zřejmě nikdy.

Bude číhat na příležitost

„Já si myslím, že když teď budou docela důležité volby do Evropského parlamentu a na podzim do Senátu, tak i v tomto kontextu bude Hašek číhat na jakoukoliv příležitost, jak Sobotku napadnout, či jej oslabit. Tato pozice, kterou zaujal jako nejsilnější hejtman, je proto dokonce pro něj výhodná. Kdyby byl v Parlamentu, tak přece jenom tam je řadovým poslancem, tady ale bude mít prostor pro další politické hry,“ zauvažoval Kučera.

Podle něj ale dohady, že by odchody politiků, jako je Hašek či Zimola, z poslaneckých funkcí mohly oslabit celou ČSSD, jak se o tom nyní spekuluje, jsou liché. „To, že skupinka tří lidí měla nějaké problémy ve straně, totiž neznamená v kontextu celku mnoho,“ poznamenal Kučera, podle něhož spíše větší ranou pro celistvost ČSSD bylo to, že Hašek o někdejší schůze v Lánech lhal.

„Právě tím zasadil velkou ránu pro sociální demokracii,“ udeřil Kučera a připomněl nechvalně známou schůzku v Lánech u prezidenta Miloše Zemana okamžitě po vyhlášení výsledku sněmovních voleb, což později bylo vnímáno jako převzetí moci uvnitř ČSSD. Schůzka v Lánech totiž byla vyzrazena, za Sobotku se nakonec postavila většina strany a Hašek a jeho spojenci posléze byli nuceni rezignovat na své stranické funkce.

Rozhodnutí ÚVV ČSSD z loňska vyřešit souběh funkcí přitom nepovažuje Kučera za nijak nešťastné.

„Všichni to tehdy takto většinově rozhodli a všichni si včetně Haška mysleli, že to je v pořádku. Teď se k tomu vracet už proto nemá žádný smysl. Říkat, jestli to byla chyba, nebo nebyla, jsou proto už jenom takové reminiscence, které nemají žádný politický význam. Takže pokusy to změnit nějakým klouzavým mandátem a tak dále, tak to by byly jenom pokusy, které by navíc ČSSD vůbec nepřijala,“ dodal Kučera pro ParlamentníListy.cz.

Zimola: ČSSD spadla do vlastní pasti

„Tady sociální demokracie jako už mnohokrát v historii spadla do vlastní pasti, neboť si připravila nějaké usnesení, které jí následně velmi zkomplikovalo život,“ komentoval naopak rozhodnutí ÚVV ČSSD z loňska o souběhu funkcí sociálnědemokratický hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola, který byl od října 2013 podobně jako Hašek také poslancem, ale kvůli souběhu funkcí se v březnu 2014 mandátu vzdal.

Připomeňme, že i Zimola byl jedním z aktérů pokusu o převrat v ČSSD po volbách v roce 2013, neboť se i on účastnil večer po volbách lánské schůzky s prezidentem Milošem Zemanem.

„Já jsem rozuměl atmosféře, v němž toto usnesení (o souběhu funkcí) bylo přijímáno, že snad existovala nějaká obava ze společenského tlaku, že je to nepřijatelné, aby právě Michal Hašek měl přemíru funkcí, i když třeba i u Josefa Novotného také nebylo nijak akceptováno to, že byl hejtmanem a zároveň i poslancem. Myslím si ale, že v konečném důsledku rozhodnutí ÚVV ČSSD sociální demokracii oslabilo. Podle mne si to dnes uvědomují všichni, včetně premiéra Bohuslava Sobotky. Právě proto by možná bylo žádoucí se do budoucna vyhnout podobně ukvapeným usnesením, možná, že by bylo záhodno popřemýšlet o tom, zda není rozumné toto usnesení zrušit, když už jsme se teď vypořádali jak se Zimolou, tak i s Haškem, a nechat to na nějakém ad hoc rozhodování,“ uvedl dále pro ParlamentníListy.cz Zimola na konto svého a Haškova poněkud vynuceného odchodu ze sněmovny.

Je to od Haška neškodný tah

Ani podle jeho mínění si ale Hašek odchodem ze sněmovny v kontextu své kariéry nijak neublížil.

„Pro samotného Michala Haška vnímám jeho odchod jako tah neškodný, a to z toho důvodu, že nijak neoslabuje pozici sociální demokracie na jihu Moravy – on je úspěšný hejtman, opakovaně mu lidé dali důvěru a v tom smyslu je na tom podobně jako já. Navíc vyčerpávat se tím, že budeme oba dva pod neustálým tlakem části médií, že sedíme na dvou židlích, není žádoucí pro nikoho. Proto to, když Michal Hašek šel ve šlépějích mého rozhodnutí, považuji za dobré rozhodnutí,“ komentoval Zimola.

Rozhodnutí Josefa Novotného zůstat v obou pozicích - tedy jak karlovarského hejtmana, tak i poslance - považuje také za neškodné.

„Josef Novotný má tu výhodu proti mně i proti Michalu Haškovi, že byl již v minulém období poslancem za ČSSD a i hejtmanem, což ani tehdy nikomu nevadilo, neboť stíhal obě dvě funkce naplnit. Jinými slovy se k tomu dá říci, že obyvatelé Karlovarského kraje nikdy neřešili, jestli ten člověk sedí na dvou židlích, naopak, co jsem slyšel, tak to spíše vnímali jako přednost pro kraj, proto ho volili s tímto vědomím,“ dodal k celé věci Zimola.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…