Horké chvíle Klasnové a Parkanové. Přijdou prý znovu a často

24.09.2010 23:03

Místopředsedkyně sněmovny Klasnová zažila během prvních dvou dnů schůze horké okamžiky. Ve středu se jí schůze začala rozpadat pod rukama díky zdržovací taktice levice, ve čtvrtek pak zažila osočení ze stranickosti od lídra socialistů Bohuslava Sobotky. Podobné útoky budou podle politologa Zdeňka Zbořila v budoucnu pokračovat nejen vůči ní, ale i druhé z místopředsedkyň, Vlastě Parkanové.

Horké chvíle Klasnové a Parkanové. Přijdou prý znovu a často

Čtvrtek dopoledne probíhá mimořádná schůze Poslanecké sněmovny k armádním zakázkám, kterou svolala ČSSD. Na křesle předsedajícího právě sedí Kateřina Klasnová z Věcí veřejných. K řečnickému pultíku přichází Bohuslav Sobotka, aby sněmovně oznámil, proč ČSSD schůzi k armádním zakázkám svolala. Než ale ševelící sněmovně uvede jediný důvod, žádá Klasnovou, aby mu sjednala klid v sále.

„Já bych rád požádal paní místopředsedkyni, zdali by mohla požádat kolegy, aby hlasitě nekomentovali vystoupení řečníků v Poslanecké sněmovně. Nepatří to k dobré politické kultuře," uvedl Sobotka. Na audiozáznamu z jednání ale žádný hlasitý komentář slyšet není, na což Klasnová reaguje. „Já myslím, že je relativně klid v tuto chvíli." Vzbudí tím hlasitou reakci celého klubu VV. Obratem přijde od řečnického pultíku obvinění ze stranickosti během vedení schůze.

Související:

Místopředsedkyně pod palbou levice

Podle politologa Zdeňka Zbořila byla čtvrteční drobná epizoda ze života poslanců jen předzvěstí věcí budoucích. Levice prý bude takto jednat vcelku často. „Je to samozřejmě od Klasnové banalita. Opozice ale bude takových banalit využívat častěji a častěji. Oni nemají možnost, jak bránit prosazování vůle 118kové většiny," řekl pro ParlamentníListy.cz Zbořil.

Aktivněji prý v této věci bude hrát KSČM, protože byla z vedení dolní komory koalicí „vyšachována." „Mají to ale ztížené tím, že ve vedení sněmovny jsou s výjimkou pana Zaorálka z ČSSD jen ženy. Budou takto postupovat vůči paní Parkanové, protože očekávají, že to veřejnost přijme s povděkem. I proti paní Klasnové, ta má řekněme handicap proto, že tvoří manželský pár s panem ministrem Bártou. Levice vsadí na model Talmanová a Topolánek," říká Zbořil.

Na Němcovou si asi netroufnou

Útoků na stranickost ale prý zůstane ušetřena předsedkyně sněmovny Miroslava Němcová. „Tam by nepochodili, má totiž vysoký morální kredit u veřejnosti, navíc je to zkušený parlamentní bojovník," dodal politolog.

Porušila Klasnová jednací řád?

Klasnová podle něj ve čtvrtek chybu udělala. Je totiž sice na jejím uvážení, zda bude reagovat, pokud se na ní hovořící poslanec obrátí. „Ale v momentě, kdy se jejím prostřednictvím Sobotka obrátil na kolegy v sále, reagovat musela," uvedl Zbořil.

Podle tajemnice předsedkyně sněmovny a bývalé poslankyně ODS Aleny Páralové je ale chyba Klasnové relativní. „Já jsem za dvanáct let sněmovních jednání nezažila, aby někdo odmítl žádost řečníka, takže se mnohdy okřikovala i tichá sněmovna. Je to ale zvykové právo, v jednacím řádu to není. Předsedající má skutečně široké pravomoci v tomto směru," řekla ParlamentnímListům.cz Páralová.

Zaorálek: Klasnová se učí, buďme tolerantní

Práci místopředsedkyně sněmovny za VV okomentoval v gentlemanském duchu i její kolega Zaorálek. „Chápu, že se paní Klasnová učí a chce to toleranci, ale ve svých výstupech by neměla podléhat tomu, že je součástí vládní koalice. Její odpověď, že je v sále klidu dost, to je něco, co jsem ve sněmovně dosud neslyšel. Snad to nebude pravidlem," reagoval pro ParlamentníListy.cz.

Jeho strana prý nemá potřebné prostředky k tomu, jak se „stranickosti" předsedajících napříště bránit. Hlasovat o odvolání se dá, pokud je tam hrubá chyba podle jednacího řádu. Tyto případy ale jsou spíše otázkou politické kultury," dodal Zaorálek.


Čtěte také:

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Petr Mašek

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…