Jasný vzkaz ze Zemanova projevu. Pane Sobotko, pozor

18.02.2014 15:00

Prezident Miloš Zeman během svého vystoupení před Poslaneckou sněmovnou před hlasováním o důvěře vládě prokázal podle politologa Jana Kubáčka to, že chce být vůči Sobotkovu kabinetu velmi aktivní. Tím, že několikrát zmínil zákon o státní službě, také potvrdil, že je připraven prostřednictvím vybraných zákonů promlouvat do chodu vlády.

Jasný vzkaz ze Zemanova projevu. Pane Sobotko, pozor
Foto: Hans Štembera
Popisek: Prezident Miloš Zeman při projevu ve sněmovně

Anketa

Kdybyste byli poslanci, dali byste důvěru vládě Bohuslava Sobotky?

64%
32%
hlasovalo: 9237 lidí

Vystoupení prezidenta Miloše Zemana v Poslanecké sněmovně před hlasováním o důvěře vládě se dá vnímat jako náznak jeho budoucích kroků a pojmenování dalšího soužití s vládou. „Potvrzuje se, že prezident bude velmi aktivní vůči vládě, vůči jednotlivým ministrům, vůči kontrole agend a hlavně vynucování si naplňování programového prohlášení, což ve svém vystoupení několikrát vzpomenul,“ uvádí pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček z Fakulty sociálních věd Univerzity Karlovy.

A nemělo by jít jen o tradiční oblasti, které prezidentovi přiznává i Ústava České republiky a které jsou tradičně jeho polem, ať je to oblast obrany, zahraniční či evropské politiky. „Ukazuje se, že prezident Zeman by to pole rád rozšířil o správu, nakládání a snižování státního dluhu. A to jednak skrze prezidentský fond, což bude jedno z témat prezidenta, kdy bude argumentovat touto svou aktivitou. Ale ukazuje se, že to bude i jeho osobitý tlak jak na ministra financí Babiše, tak na premiéra Sobotku,“ míní Jan Kubáček.

Prezident potvrdil, že je připraven promlouvat do chodu vlády

Připomíná, že Miloš Zeman hned několikrát zopakoval výtky vůči premiéru Sobotkovi ještě z dob, kdy byl ministrem financí. „Jednak to, že v tom čase téměř sedmiprocentního růstu ekonomiky se česká vláda a skrze ni Česká republika rekordně zadlužovala. A také to, že dvakrát zopakoval s téměř citačním detailem slova, která tehdejší ministr financí Bohuslav Sobotka pronesl, že se ukázalo, že na mnohé priority nejsou peníze a že je tehdejší Špidlova vláda nebude moci prosadit. Vypadá to, že to bude středem zájmu prezidenta, ale i tlaku na Sobotkovu vládu,“ podotýká politolog.

V prezidentově vystoupení ho zaujal i legislativní aspekt. „Tím, že prezident několikrát zmínil zákon o státní službě a nepřímo i zákon o majetkovém přiznání, ukázal, že je také připraven prostřednictvím vybraných zákonů promlouvat do chodu a činnosti vlády a vůbec do její akceschopnosti a úspěšnosti,“ konstatuje Jan Kubáček s tím, že mu rovněž připadlo zajímavé, když Miloš Zeman naznačil, že očekává do budoucna střet jednotlivých vládních stran v otázce daní.

Otevřená předpověď střetu vládních stran v otázce daní

„Řekl to velmi otevřeně. Buď se podaří nají rekordně utajené tuky, tedy utajené peníze v rámci státních úřadů, a tím snížit státní zadlužení, nebo se tu objeví debata o progresivním zdanění. Sám naznačoval, že by to mohlo být střetové pole, protože ANO si nepřipouští otázku zvyšování daní, zatímco sociální demokracie o sektorové dani či progresivním zdanění zcela otevřeně promlouvá. A prezident naznačil, že očekává právě takový scénář, že bude zapotřebí na některé vybrané daně sáhnout, aby se státní dluh snížil,“ připomíná politolog.

Považuje za důležité vyzdvihnout prezidentovo připomenutí, že vláda je teď před veřejností vázána dvěma různými dokumenty, a to koaliční smlouvou a programovým prohlášením. „Nabízí se samozřejmě otázka, který z těchto dokumentů stojí výše a čemu budou jednotlivé politické strany věrnější. Veřejnost očekává, že by to měla být koaliční smlouva. Ale praxe ukazuje, že více je koaliční smlouva. Čili na to upozornil prezident velmi trefně a očekávám, že bude tuto okolnost připomínat,“ říká pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček.

Zeman si udržel konstruktivní tón a využil takzvaných přátelských poznámek

Přestože prezident Miloš Zeman ve svém vystoupení kromě několikerého rýpnutí do premiéra Bohuslava Sobotky za jeho dřívější počínání v čele rezortu financí poukázal i na to, že objevil na patnácti místech nesoulad mezi programovým prohlášením vlády a koaliční smlouvou, opakovaně prohlásil, že to, co říká na adresu nové vlády a jejích plánů jsou jen přátelské poznámky a nic jiného.

„Prezident to udělal velice lišácky. Udržel si konstruktivní tón, ale přitom si udržel i monopol na konstruktivní kritiku prostřednictvím svých takzvaných přátelských poznámek. Před veřejností a před politickou scénou si stále udržuje autonomii na vládě, určitý odstup, ale zároveň na jednotlivých pozitivních tématech, ale třeba i pro veřejnost populárních tématech, si stále udržuje styčné body s jednotlivými ministry i s vládou jako celkem,“ upozorňuje Jan Kubáček.

Pokud nebude vláda plnit sliby, nemůže počítat s prezidentovou vlídnou tváří

Politolog oceňuje, že vedle opanování konstruktivního tónu, udržení vlastní role, vlastního sebevědomí a vlastní politické autonomie, se prezident dokázal odlišit od opoziční kritiky, která se před hlasováním o důvěře vládě očekává z řad poslanců TOP 09 i ODS. „Prezident si udržoval svou svrchovanost, ale přitom velmi dobře pojmenoval i předpolí dalších argumentů, které vyplývají i z duality klíčových dokumentů a z toho, který z nich je významnější,“ poznamenává Jan Kubáček.

Prezident Zeman si navíc svými vyjádřeními jak na poli státního dluhu a jeho umořování, tak obecně daňové politiky, udržuje možnost kontaktu, ale i střetu s ministrem financí, tak i premiérem. „Tam je potenciál pro jeho další kroky, stejně tak i na poli zahraniční či bezpečnostní politiky, což je tradiční privilegium prezidenta republiky. Jeho slova se dají vykládat tak, že pomohl a dokud bude vláda akceschopná, konstruktivní a bude plnit sliby voličům, může počítat s jeho vlídnou tváří. Ale v momentě, kdy bude tyto dokumenty překračovat nebo bude procházet vnitřním střetem, potáže se s přísným, direktivním a méně vstřícným prezidentem,“ dodává politolog Jan Kubáček.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jiří Hroník

Ing. Aleš Juchelka byl položen dotaz

Neutíkáte od problému?

Na vyřešení důchodové reformy jste měli dost času, když jste byli ve vládě, a to i ještě před covidem. Nepřišli jste s ničím a teď o ní nechcete ani s koalicí jednat, ale jak chcete i do budoucna prosadit nějakou zásadní reformu, když už teď se zdají jednání ve slepé uličce? Já mám obavu, že se jako...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…