Kde dělá TOP 09 chybu? Po hrozivém průzkumu je tu rada, jak se může zachránit. Zásadní je Kalousek

15.05.2018 14:26

POLITOLOGOVÉ „TOP 09 je už zevšednělá pro mnohé, chybí tam nějaké nové tváře. A je příliš kalouskovská. Reálnou politiku jak v tuzemsku, tak ve Sněmovně dělá stále a výhradně Miroslav Kalousek. Mnozí jsou Miroslavem Kalouskem přejedeni. Někteří jsou zklamáni z toho, že tam nejsou další tváře, které by se dokázaly vymanit z pohledu Miroslava Kalouska a růst vedle něho. Takže se poohlížejí po něčem jiném,“ vysvětluje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz politolog Jan Kubáček další propad TOP 09 ve volebních preferencích v průzkumu za měsíc duben dle agentury STEM, který TOPce a (také Starostům) přisoudil 3,9 procenta. Příliš ale nejásají ani lidovci (5,4) či sociální demokraté (7 procent).

Kde dělá TOP 09 chybu? Po hrozivém průzkumu je tu rada, jak se může zachránit. Zásadní je Kalousek
Foto: Hans Štembera
Popisek: TOP 09 představila svou Vizi 2030. V tomto roce by ráda například viděla již zavedené euro nebo stejnou životní úroveň jako v sousedním Německu

Pokud by šli lidé k volbám v dubnu, podle agentury STEM by se opět propadly středopravicové strany. KDU-ČSL jako jediná z nich má nad pět procent – 5,4, STAN a TOP 09 shodně 3,9. Nejdříve se zeptám, proč z nich jsou na tom nejlépe lidovci a drží se těsně nad pětiprocentní hladinou?

Je to dáno tím, že mají velké kmenové zázemí stabilních voličů, kteří velmi loajálně chodí k volbám. Pro lidovce jsou tam však dvě varování. Jednak, že se jim podpora mírně propadá, protože KDU-ČSL chybí témata, která by dokázala mobilizovat voliče. Druhá věc je, že jim chybí noví voliči. Pro KDU-ČSL je potom velmi často fatální otázka volební účast. Čím více přijde k volbám lidí, tím je to pro stranu lidovou horší zpráva. Ona sice má disciplinovanou loajální voličskou skupinu, ale omezenou. Když se podaří někomu zmobilizovat větší skupinu voličů – naposledy se to povedlo Andreji Babišovi, částečně Pirátům a Okamurovi – tak je to nepříznivá zpráva pro lidovce. Mohou si tedy sice mírně vydechnout, ale rozhodně to není na odpálení šampaňského.

Nyní se zastavím u TOP 09. Ta změnila předsedu – Miroslava Kalouska vystřídal Jiří Pospíšil – a stejně klesá. Čím to je? Není problém, že Jiří Pospíšil je v Bruselu a nejviditelnějším mluvčím v Parlamentu je pořád Miroslav Kalousek? Takže změna není až tak vidět?

Je to tak. TOP 09 je pro mnohé už zevšednělá, chybí tam nějaké nové tváře. A je příliš kalouskovská. Reálnou politiku jak v tuzemsku, tak ve Sněmovně – a to je vedle vlády nejdůležitější politické kolbiště – dělá stále a výhradně Miroslav Kalousek. Mnozí jsou přejedeni Miroslavem Kalouskem. Někteří jsou zklamáni z toho, že tam nejsou další tváře, které by se dokázaly vymanit z pohledu Miroslava Kalouska a růst vedle něho. Takže se poohlížejí po něčem jiném. Část voličů jim berou Piráti, to je velká konkurence. Trochu i občanští demokraté a Starostové. Někteří si mysleli, že když nastoupí jako předseda Jiří Pospíšil, nebude to jen líbivá tvář, ale bude tam i nová dynamika politiky. Nová témata, malinko jiný styl dělání politiky, že nebude taková frázovitá. To se nepotvrdilo.

Všechny tyto strany spojuje prozápadní a proevropský kurz a nevede se jim dobře. Znamená to, že je tento proud u nás v defenzivě?

Ne nutně. Pokud je strana pragmatická a drží si evropskou orientaci, ale zároveň si hledí státního zájmu a dokáže si prosazovat svou, to znamená chová se dlouhodobě standardně a v diplomacii aktivně jako Velká Británie, Francie, Německo, Rakousko a další, tak to voliči oceňují. Důkazem toho je hnutí ANO, ODS a některé další strany. Ale v momentě, když jsou strany takové kam vítr, tam plášť a automaticky rezignují na něco, co je český zájem, nebo na určité prosazování konkrétních věcných a pro Českou republiku výhodných rozhodnutí, tak jsou potrestáni veřejností, protože ta je tímto přejedená. Idealismus kombinovaný s aktivismem už vyprchal. Je to normální – tím si prošla Francie, Itálie, Německo. Dnes už Češi říkají – EU a NATO ano, ale je to spolek velmi pragmatických tvrdých hráčů a pokud chceme něco prosadit, musíme být stejně aktivní až tvrdí a pragmatičtí. Neboli také více prosazovat téma českého stolu a českého domova. Touto optikou jde hnutí ANO, občanští demokraté, občas takto uvažují sociální demokraté. Ostatní jsou k tomu neteční, buď jsou úplně kritičtí a jdou si svojí cestou – viz komunisté, nebo váhají a nemají dostatečně jasno a jsou mezi tím optimismem až skepticismem – to jsou Piráti, kteří v zahraniční politice mají rozptyl obrovský, anebo jsou takoví nekritičtí nadšenci, které poškodila otázka migrace – jejich jakoby otevřenosti vůči ní – to je příběh TOP 09, částečně sociálních demokratů i lidovců a v menší míře Starostů.

Jakou roli v úbytku hlasů pro tyto strany hrají v současnosti populární Piráti? Hlavně z pohledu TOP 09 a STAN, protože lidovcům asi hlasy neberou...

Naprosto fatální. Berou hlavně TOP 09 a částečně i Starostům a sociální demokracii. Daří se jim nespadnout do toho Babišova světa, ani do toho Kalouskova. Daří se jim svým zjevem i slovníkem prezentovat jako úplně jiná politická generace, která dělá jiný typ politiky. Což se mnohým líbí, protože tam chtějí mít rebely, kteří budou dělat problém stávajícím zkamenělým elitám, které tam jsou.

Bylo by řešením společná kandidátka těchto subjektů – KDU-ČSL, TOP 09 a STAN? Slyšel jsem názor proevropského voliče, který minule ve volbách dal hlas z pragmatických důvodů topce, ale příště už to riskovat nehodlá, protože se bojí, že jeho hlas propadne a ve výsledku díky přepočtu nahraje někomu jinému... Prý před posledními volbami navrhoval společnou kandidátku Miroslav Kalousek s tím, že v tom případě by na ní on nebyl, ale k dohodě nedošlo. Byla by to správná cesta? A je vůbec reálná?

Jsem přesvědčen, že do budoucna bude nutná forma nějaké společné předvolební koalice. Bude k tomu ale potřeba splnit několik předpokladů. Bude to muset být bez Miroslava Kalouska, bude muset dát šanci novým tvářím a respektovat názorovou pestrost. Může být funkční a úspěšná, když tam bude prostor i pro názory Jiřího Čunka, pro nějakého naštvaného starostu z Ústecka a zároveň středové názory starostů z velkých měst. Prostě když to bude uskupení, které bude zastávat věcnou politiku, ne tak ideologicky vyhraněnou. A politiku, která bude spojená s modernitou země a zároveň s úctou k vymahatelnosti práva a soudržnosti společnosti. Musí to být souhra ve formě volební koalice, určitě to nemůže být prosté sčítaní pět plus pět plus pět. Volební zákon je v tomto velmi tvrdý a nekorektní k těm malým stranám. Je tam na zvážení, aby si to zkusili při evropských volbách a vytvořili volební alianci, která by pod společnou značkou stáhla tyto síly. Je tam však samozřejmě několik ale.

Jen těsně nad uvedenou trojicí je ČSSD, která má sedm procent. Což také není žádná sláva... Otázka na jejich budoucnost je asi těžká, pomůže jim vládní angažmá, nebo by pro ně byla lepší opozice?

Je to těžké. Jejich cesta bude trnitá a kamenitá v obou případech – jestli budou ve vládě, nebo v opozici. Pokud jít do vlády, tak jen za předpokladu, že tam nanominují výrazné ministry, kteří se dokáží vyprofilovat a držet svá témata. Nemusí být jen ekonomická. Je to otázka bydlení, dvojí kvality potravin, kontroly řetězců, řešení lichvy, určitého sociálního parazitismu. To jsou témata, ke kterým až zas tolik nepotřebujete ministra financí. Ale potřebujete aktivní ministry a dobré rétory, aby toto dokázali dostat do veřejného prostoru. V tu chvíli strana může růst i ve vládě v situaci, kdy v ní budou štiky jménem Andrej Babiš. Pokud by takovéto tváře měli i v opozici a dařilo se jim opoziční roli plnit, může se jim dařit i v ní. Problém je, že zatím v opozici nic nepředvedli a jenom přetřásají špinavé prádlo. Proto tak ztrácejí. Na těch preferencích se podle mého nepromítá fakt, jestli půjdou do vlády, nebo ne. Ale mnoho voličů má problém, že se prostě hádají na veřejnosti a neustále řeší sami sebe. A za ten tři čtvrtě rok, co je od voleb, vlastně vůbec neřešili témata pro republiku.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…