Povstanou noví Babišové. Na podzim se prý chystá velký třesk v české politice

16.06.2014 7:40

POLITOLOGOVÉ Andrej Babiš už nestíhá uřídit celé hnutí ANO a začíná se to čím dál více projevovat před komunálními volbami. V regionech to mnohde vře, protože dochází k tahanicím o kandidátky. Podle expertů se ve straně projevuje i další problém, v mnoha městech se vytvářejí kopie Babiše v malém.

Povstanou noví Babišové. Na podzim se prý chystá velký třesk v české politice
Foto: Hans Štembera
Popisek: Andrej Babiš

„Rýsuje se v regionech něco podobného jako Babiš a jeho Agrofert na centrální úrovni. V řadě míst bude kandidovat místní výrazná osoba podnikatelského světa, která řadu členů získá z vlastní firmy, svých partnerů nebo zákazníků, jako to udělal Babiš, když sháněl budoucí ministry, náměstky a řadové úředníky. A ti malí Babišové budou vytvářet vlastní kandidátky, vlastní systém loajality, svoji autoritu a tam nebude pro Babiše místo,“ řekl ParlamentnímListům.cz politolog Jan Kubáček. Varuje před střetem zájmů, protože se obává, že malí Babišové budou chtít ovládnout místní peníze.

Není to optimální řešení, ale nejméně špatné

Strana bez široké členské základny není schopna zaplnit kandidátky ve všech více než šesti tisíci obcích, proto bude bojovat o vliv jen ve větších městech, podle šéfa poslanců ANO Jaroslava Faltýnka zhruba ve třech stovkách okresních měst a obcích s rozšířenou působností. Podle politologa Tomáše Lebedy to není pro hnutí ANO optimální řešení, ale je přesvědčen, že zvolili to nejméně špatné, když se rozhodli nekandidovat všude za každou cenu „Rozumím, proč to hnutí ANO dělá, počet aktivních lidí je nějak daný. Je to menší riziko než nabírat lidi a nést za ně odpovědnost. Většina aktivních lidí už někde působí, a ti, kteří někde působili a už nepůsobí, tak je to proto, že měli nějaký problém a hledají nový prostor, kde pokračovat, a to asi není ten typ členů, o které ANO asi stojí,“ vysvětlil ParlamentnímListům.cz.

Snazší cesta pro politické turisty

Tomáš Lebeda poukázal na to, že je v Evropě více stran, které působí na parlamentní úrovni a nejsou zastoupeny v komunální politice. „Fungují jako elitní kluby, ale není to nic zas až tak neobvyklého,“ dodal Tomáš Lebeda. Problém vidí spíš v tom, že hnutí ANO nemá jednotnou ideologii, se kterou by se členská základna ztotožnila. „To není klasická politická strana, která by byla buďto socialistická, konzervativní, liberální nebo jiná, ale která by měla jasný ideový profil. A když ho nemá a je vystavena na jedné osobě, je to snazší pro politické turisty, kteří se přidávají ke stranám na vzestupu. „Pro stranu je pak mnohem složitější tomu vzdorovat,“ připustil Lebeda.

Komunální volby budou velký experiment

Komunální volby, které se uskuteční ve dnech 10. a 11. října, budou podle politologa Petra Sokola velkým experimentem. „V evropských volbách se ukázalo, že stranický systém je rozprsknutý, nejsilnější strana měla patnáct procent podpory, takže nikdo není na politické scéně silný,“ konstatoval. Druhá část experimentu tkví podle něj  v tom, jak strany, které spočívají na jednom muži, obstojí v komunálním testu, když v místech, kde se volby uskuteční, pánové Babiš ani Okamura nežijí ani nekandidují. „Bude zajímavé, jestli lidé budou volit relativně známé osoby jen proto, že za jejich jménem bude napsáno ANO nebo Úsvit přímé demokracie. Myslím, že jim to spíš uškodí,“ soudí Sokol. Jen díky jménu Andrej Babiš nebude ANO podle něj drtivě vítězit v komunálních volbách. „Bude to případ od případu, bude to hodně záviset na tom, koho si v daném místě najdou na kandidátky,“ sdělil Sokol ParlamentnímListům.cz.

Problémem pro voliče mohou být i recyklovaní politici z jiných stran

Ale zatím se podle Petra Sokola nedaří velké osobnosti v krajských městech najít. V Brně podle něj vsadili na nepříliš známou osobnost, ale ani někdejší primátor za ODS Jan Kasl, který měl být lídrem hnutí ANO v Praze, nebyl podle něj nějaká superhvězda. „Byl možná pro jejich voliče kontroverzní tím, že to je přece jen recyklovaný politik  jiné strany,“ poznamenal. To bude pro hnutí ANO i podle něj těžké rozhodování, jestli v rámci náboru vezmou lidi, kteří už fungovali v rámci jiných stran.

Osobnosti z „neagrofertního“ prostředí nejsou dost kompatibilní

Také Petr Sokol připomíná, že už na některých místech dochází v hnutí ANO k dost velkým bojům o kandidátku, jak se ukázalo v Praze, což prý může ANO také oslabit. „Hnutí funguje na loajalitě vůči Agrofertu, a když přijde osobnost zvenku, už není kompatibilní, což se ukazuje v případě pana Kasla a dalších lidí v regionech, kde lidi přišli z „neagrofertního“ prostředí,“ míní Jan Kubáček, že to je podměrně varující.

Babiš si pod sebou podřezává větev, když naslouchá lidem jako Kleslová

Politoložka Vladimíra Dvořáková soudí, že bude zajímavý výsledek komunálních voleb v Praze, kde se volí hodně stranicky, a ve velkých krajských městech. Podle bývalého primátora Jana Kasla, který měl být lídrem hnutí ANO v Praze, ale nakonec se jím kvůli sporům s šéfkou pražské organizace ANO Radmilou Kleslovou nestal, Andrej Babiš nepochopil význam komunální politiky. „Nepochopil, že je to zásadní základna pro zdravý život všech politických stran. Nemůže si hrát na to, že to je jedna parta z Agrofertu. Dokud nebude mít oponenty, politickou diskusi, tak to nebude fungovat,“ je přesvědčen Jan Kasl. Proto pak podle něj došlo k tomu, že žena jako Kleslová, bývalá příslušnice komunistické rozvědky, ale dvacet let se přátelí s Babišem, má zničující vliv na pražskou organizaci. „Babiš si tím podřezává větev, jestli těmto lidem dopřává sluchu,“ řekl Kasl ParlamentnímListům.cz.

ANO v Praze nemá šanci vyhrát komunální volby

Bývalý primátor Prahy si myslí, že pražští voliči nepodpoří automaticky kandidátku ANO jen proto, že ji garantuje osoba Andreje Babiše. „Myslím, že už to nefunguje,“ dodal Kasl a poukázal na výsledek evropských voleb v Praze, kde mělo hnutí mnohem nižší podporu než TOP 09. Také „historizující“ volební model založený výhradně na analýze výsledků předchozích voleb na území hlavního města Prahy podle sociologa Jana Herzmanna signalizuje, že volby do zastupitelstva Prahy by mohla vyhrát samostatně kandidující TOP 09, druhé místo by mohla obsadit koalice Strany zelených, lidovců a Starostů a až na třetím místě by mohlo skončit hnutí ANO.

Na centrální úrovni je Babiš pánem

Je otázka, jestli se Andreji Babišovi v komunálních volbách podaří tah, který použil ve volbách do Poslanecké sněmovny a Evropského parlamentu, získat do čela kandidátek známé osobnosti, které za sebou vytáhnou méně známé kandidáty. „Ale když se schovali za Pavla Teličku, tak to zdaleka nezafungovalo tak, jak si mysleli. Nebyl to propadák, ale čekali víc,“ podotkl politolog Petr Sokol. Ale komunální volby jsou jiné než centrální volby, kde je potřeba víc peněz na kampaň než v jednom městě. „Na centrální úrovni je Babiš do značné míry pánem, byl u samého vzniku hnutí, protože ho od samého počátku financoval, má velice nadstandardní zázemí, ale v momentě, když v lokálních oblastech ti malí Babišové, malí podnikatelé začnou budovat vlastní kandidátky, budou vytvářet vlastní systém loajality, nebude tam pro Babiše místo. Nebo bude docházet ke střetům mezi Babišem, hnutím ANO a místním donátorem,“ upozorňuje na možné budoucí problémy Jan Kubáček. A potvrzuje, že ví o nejméně dvanácti případech měst Čech, Moravy a Slezska, velikosti dvaceti, třiceti, čtyřiceti tisíc obyvatel, kde se podobné „podnikatelské“ kandidátky připravují.

V menších městech a obcích vyhrávají nezávislí

Experti upozorňují na fakt, že ve větších městech, jako je Praha nebo krajská města, se volí většinou podle stranického klíče, ale v menších místech vyhrávají komunální volby nejčastěji nezávislí. „Může to pokračovat. V krajských městech, kromě Liberce a Zlína, nejsou malé strany v místě tak silné, ale na úrovni okresních měst je už několik míst, kde jsou nezávislí starostové nebo lidé za nějaké lokální strany. A tam, kde jsou nezávislé strany nebo hnutí etablované, zřejmě své pozice obhájí,“ míní Petr Sokol. Dokonce nevyloučil, že někde mohou bodovat i zavedené strany. „Znám případy okresních i krajských měst, kde nedošlo k žádným skandálům. Když strany, které jsou u moci, šikovně uchopí kampaň, nemusí ztratit tolik jako na centrální úrovni,“ jmenoval politolog například Plzeň. A tam to podle něj může mít ANO složité.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…