Sobotkova pozice je prý ohrožena. Nikdy nebyl silný a teď je to vidět

28.07.2013 10:39

POLITOLOGOVÉ Vlivem současných sporů v ČSSD je podle Zdeňka Zbořila ohroženo postavení šéfa strany Bohuslava Sobotky. Politolog Lukáš Jelínek naopak říká, že Sobotka bude předsedou tak dlouho, dokud o to bude stát. Sobotka se však nejspíš nemá těšit na druhý pokus o sestavení vlády, Zbořil soudí, že Rusnokovy šance na získání důvěry jsou větší.

Sobotkova pozice je prý ohrožena. Nikdy nebyl silný a teď je to vidět
Foto: Hans Štembera
Popisek: V hotelu Olšanka zasedal ÚV ČSSD. Šéf ČSSD Sobotka zatím neprozradil složení nové stínové vlády

Dohody a očekávání hlasování o důvěře vládě Jiřího Rusnoka otvírá v sociální demokracii další spory. Mezi tábory „sobotkovců“ a „zemanovců“ sílí názorové přestřelky. Šéf ČSSD Bohuslav Sobotka místo toho, aby do těchto sporů rázně zakročil, se raději drží stranou a mlčí.

Podle politologa Zdeňka Zbořila se to celé může proti Sobotkovi obrátit. „Jeho postavení je ohroženo. On nebyl silným předsedou ani v dobách před tím, než na Hrad přišel Miloš Zeman, což nijak nevadilo, protože si ta strana žila v klidu slabé opozice. Dokonce nebyla ani předmětem většího zájmu veřejnosti. Její popularita rostla jen díky tomu, že se lidé snažili najít nějakou opozici vůči Nečasově vládě,“ soudí politolog.

ČSSD měl být lídrem nových změn, ztratila však dech

„V okamžiku, kdy se situace zásadně změnila a ČSSD se měla stát lídrem nadcházejících změn (ať už společně se Zemanem, nebo bez Zemana), najednou ztratila dech. Zřejmě se uvnitř sociální demokracie nepodařilo překonat starobylé trauma lásky a nenávisti vůči Miloši Zemanovi, který navíc vystoupil velmi vstřícně na jejich sjezdu,“ připomíná doktor Zbořil.

Ve chvíli, kdy podle Zbořila hrozí, že by se ČSSD měla stát vedoucí silou alespoň v opozici, tak jako vždycky se prý ukazuje, že má problém se svými frakcemi a animozitami nejen vůči prezidentu Zemanovi, ale i vůči některým členům krajských organizací. „To, co tam dřímalo a bylo utlumeno jejich malou schopností se vyjadřovat k základním věcem, se teď ukázalo jako defekt a zdá se, že toho skutečně nejsou schopni,“ říká pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Sobotka druhý pokus nedostane, prezident to již naznačil

Pokud by nakonec Rusnokova vláda důvěru nezískala a prezident republiky by měl jmenovat nového premiéra, Bohuslav Sobotka jím podle doktora Zbořila nebude. „To prezident nemůže udělat, on sám už řekl, že to Sobotkovi nabídl poprvé a on to odmítl. Místo toho chtěli rozpouštět Parlament, což je spolu s vyslovováním nedůvěry vládě tradiční slepá ulička sociální demokracie, když vědí, že k tomu není dostatek hlasů,“ sděluje politolog.

„Druhý pokus je už pro Miloše Zemana riskantní. Musí mu vyjít, aby nepředal vládu bývalé koalici a Miroslavě Němcové. Sociální demokracii nebo Bohuslavu Sobotkovi by se nepodařilo dát dohromady ani tak velký počet poslanců, jako se může podařit Jiřímu Rusnokovi,“ věří.

Může jen škemrat u komunistů…

Sobotka může dle jeho slov maximálně škemrat o podporu KSČM, zato ale Rusnok se může snažit získat podporu i u dalších poslanců, třeba u řady těch nezařazených,“ dodal pro ParlamentníListy.cz Zdeněk Zbořil.

Politolog Lukáš Jelínek je v mnoha ohledech k hodnocení sociální demokracie příznivější. „ČSSD asi spoléhají na to, že Rusnokova vláda důvěru nedostane tak či tak. V tom okamžiku bych tipoval, že ve straně převáží tendence vládě důvěru dát jen z důvodu zachování vnitřního klidu a smíru uvnitř sociální demokracie,“ myslí si.

Nedůvěra v sociální demokracii přetrvává

„Je to poměrně strategická věc, jak se strana staví k vládě a její žádosti o důvěru a k prezidentu republiky. Pokud se ukazuje, že na tyto věci sociální demokraté hledají velmi obtížně stejný názor, je to něco, co se ve straně může objevovat v pravidelných periodách. I když se teď dohodnou na jednotném postupu, určitý neklid a nedůvěra v ní bude přetrvávat i dál,“ uvádí Jelínek.

Podle něho může být ČSSD jedno, zda získá nebo nezíská možný druhý pokus k sestavení vlády. „Oni potřebují hlavně to, aby nebyli vnímáni, že jsou zodpovědní za případný návrat pravicové koalice. Pokud Rusnok neuspěje a Zeman dá druhý pokus pravici, sociální demokraté řeknou, že jsou z obliga, protože o druhý pokus žádali a budou opozicí nové vládě až do voleb. To by pro ČSSD nebylo až tak úplně nejhorší řešení,“ je přesvědčen.

Návrat pravicové koalice by prý byla prohra prezidenta Zemana

„Problém je v tom, že nikdo nedokáže odhadnout, jak se Miloš Zeman zachová, protože kdyby se vrátila pravicová koalice, mohlo by to být vnímáno mnohými jako jeho porážka. Možná se proto bude dál snažit, aby tady vládl rádoby úřednický či odbornický kabinet vedený panem Rusnokem, Pecinou či kýmkoli dalším,“ říká politolog Jelínek.

Ten nevěří, že by současné spory a neshody v sociální demokracii mohly Bohuslava Sobotku stát křeslo. „Pokud se toho křesla nevzdá on sám, nikdo s tím nic dělat nebude. Není to v ČSSD zvykem. Spíše se dá přepokládat, že by mnozí Sobotkovi straničtí rivalové sledovali, jak si povede jako možný premiér po volbách a jestli náhodou nejdou preference dolů a je třeba střídat. Jinak se ale dá přepokládat, že Sobotka bude předsedou tak dlouho, dokud o to sám bude stát,“ doplnil pro redakci ParlamentníchListů.cz Lukáš Jelínek.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…