Zkušený politický harcovník Kroupa originálně o Babišovi: Vše je jinak. Nemá jistého nic

03.04.2014 11:14

ROZHOVOR Sebevědomí ministra financí Andreje Babiše a obava sociálních demokratů plynoucí z růstu podpory hnutí ANO se čím dál víc dere na povrch. Předseda hnutí ANO se chová jako šéf vládního týmu, mluví i do resortů, které jsou v kompetenci koaličních partnerů. Ale bývalý politik, dnes vysokoškolský pedagog Daniel Kroupa upozorňuje v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz, že pád vládní koalice a předčasné volby by vůbec nemusely vyústit v nadvládu ANO a křeslo premiéra by nemuselo čekat na majitele Agrofertu.

Zkušený politický harcovník Kroupa originálně o Babišovi: Vše je jinak. Nemá jistého nic
Foto: archiv
Popisek: Chartista Daniel Kroupa

„Po mimořádných volbách, jak jsme dosud viděli, se věci odvíjejí úplně odlišně, než si politici naplánují. Ono to může být, že když se dva perou, vítězí třetí. A přiznám se, že ti třetí, kteří stojí stranou, si opravdu u moci nepřeji,“ prohlásil politolog.

Vidíte po volbě slovenského prezidenta u našich sousedů nějakou paralelu s chováním českých voličů?

Slovenští voliči se zachovali v prezidentské volbě zcela odlišně od voličů českých. Volili alternativu k politickému uskupení, které ovládá Slovensko už sedm let. A volili alternativu nestranickou. Problém je, že pan Kiska není politicky vyhraněnou osobností a teprve budeme zjišťovat, jaké jsou jeho politické priority. V případě Miloše Zemana každý, kdo ho volil, věděl, na čem je.

Ale když srovnáme rozhodování slovenských voličů v prezidentské volbě a českých voličů při podzimních sněmovních volbách, nezachovali se podobně, když zřejmě zklamaní z chování tradičních stran dávali podporu podnikatelům, kteří se dosud v politice neangažovali?

I na Slovensku se projevuje rostoucí nechuť k stávajícím politickým stranám a hledají lidi, kteří něčeho dosáhli mimo politiku.

Na Slovensku uspěl bývalý podnikatel a filantrop Andrej Kiska, v Česku zase úspěšný podnikatel Andrej Babiš. Mají mnoho společného, oba pocházejí z byznysu, vybudovali úspěšné firmy, zbohatli a pak se rozhodli vstoupit do politiky, vlastně oba jsou i slovenské národnosti. Vidíte mezi nimi i nějaké rozdíly?

Mezi nimi je spousta rozdílů. Jako hlavní rozdíl vidím, že pan Kiska skončil s podnikáním a věnuje se v posledních letech charitativní činnosti, a to takové, se kterou se může setkat každý občan. Tahle dimenze našim podnikatelům vstupujícím do politiky naprosto chybí.

Sociální demokraté, i když zvítězili ve volbách, jsou ve vládě trochu zastíněni ministrem financí Andrejem Babišem. On sám je nejpopulárnějším politikem, hnutí ANO s volebními preferencemi už přeskočilo ČSSD. Jak si to vysvětlujete?

Voliči se soustředí na osoby, do nichž vkládají určité naděje, byť ty naděje nemají žádný reálný podklad. Zažili jsme v 90. letech případ podnikatele pana Fischera, který byl zvolen nejužitečnějším politikem ještě před tím, než do politiky vstoupil. Myslím si, že naděje, které voliči vkládají do pana Babiše, jsou podobné povahy. A pokud pan Babiš nevyjde těmto nadějím vstříc a nenaplní je, může to skončit stejným neúspěchem jak v politice, tak v podnikání.

Myslíte si, že růst podpory hnutí ANO i Andreje Babiše pořád vychází z toho očekávání než z kroků, s kterými začíná přicházet?

Je příliš krátce poté, co se ujala vláda svého mandátu, na to, aby bylo možné hodnotit výsledky, je třeba ještě počkat. Navíc na ministerstvech pořád probíhají čistky a přicházejí noví lidé, těm bude chvíli trvat, než se zapracují. Z tohoto hlediska bych řekl, že si vláda dá na čas.

Může se stát, že až se opatření ministra financí projeví, bude jeho podpora ještě stoupat?

Doufejme, že se pozitivní kroky vládní činnosti projeví dřív než vnitřní spory mezi vládními politickými stranami.

Čekáte, že ke sporům dojde? Občas už se začínají projevovat, například Babiš si občas rýpne do premiéra, že nikdy nepodnikal a je pomalu od dětství ve sněmovně, teď zase Sobotka vyzval Babiše, aby si vybral mezi ministerskou funkcí a Agrofertem.

Jedna věc je střet zájmů pana Babiše, druhá věc je jeho údajná spolupráce se Státní bezpečností. To jsou zlomové momenty pro existenci vlády. A všechno ostatní se mi zdá být méně významné.

Vypadá to, že se zatím s nevyjasněnou minulostí Andreje Babiše jeho koaliční partneři a nakonec i prezident Miloš Zeman smířili, nebo před ní zavírají oči.

Soudní řízení zatím není ukončeno. Myslím, že to bude hrát velkou roli.

Co se podle Vás stane, pokud slovenský soud dospěje k závěru, že Andrej Babiš spolupracoval s StB? Může to zamávat s vládní koalicí?

Nepochybně to zamává s řadou lidí, kteří se dušovali, že pokud soud prokáže Babišovu spolupráci se Státní bezpečností, tak se s tímto politikem rozejdou. Budou muset buď zdůvodnit, proč setrvávají v tomto hnutí, nebo si zlomit charakter a tvářit se, že nic nebylo.

Není Andrej Babiš teď vzhledem k vysokým volebním preferencím ANO ještě víc na koni, protože kdyby byly předčasné volby, tak by je zřejmě jeho hnutí vyhrálo? Vyplynulo to i z jeho sebevědomého vyjádření k premiérovi Sobotkovi, že když mu vadí, že jako ministr financí vlastní Agrofert, ať ho z vlády odvolá.

Já bych řekl, že pan Babiš se nepochybně domnívá, že tahá za delší stranu páky, ale voliči obvykle nemají rádi toho, kdo předčasné volby vyvolá. A z toho plyne, že kdyby k předčasným volbám skutečně došlo, tak je výsledek těžko předvídatelný.

Může se stát, že i kdyby ANO vyhrálo volby, sociální demokracie už by se s ním nespojila a vytvořila by se vládní koalice bez vítězné strany, jako se to stalo po volbách v roce 2010, které vyhrála ČSSD, ale zůstala v opozici?

Po mimořádných volbách, jak jsme dosud viděli, se věci odvíjejí úplně odlišně, než si politici naplánují.

Takže by šéf hnutí ANO neměl být tak sebevědomý a předseda sociálních demokratů tak nejistý, jak se někdy zdá?

Ono to může být, že když se dva perou, vítězí třetí. A přiznám se, že ti třetí, kteří stojí stranou, si opravdu u moci nepřeji.

Předpokládám, že máte na mysli komunisty?

Komunisty a populisty.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Libuše Frantová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

12:08 Soupis branců. Zbořil k tomu, co prošlo bez pozornosti

ROZJEZD ZDEŇKA ZBOŘILA „V této souvislosti mne ale také zaujalo nadšení mladých lidí v některých evr…