„Fiala ví, jak dopadne. Chtěl by, ale netuší...“ Mrazivá slova o Klausovi ml. a ODS

02.05.2019 12:14

ROZHOVOR Václav Klaus ml. byl nejhlasitějším „pravičákem“ poslaneckého klubu ODS. Myslí si to mentor strategie a marketingu Petr Viktorýn, který rovněž nešetří kritikou současného vedení občanských demokratů. „Petr Fiala je ve velice těžké situaci, protože hrozně by chtěl, ale neví co a jak. Je docela možné, že jediné prvenství, kterého dosáhne, bude, že coby předseda ODS jako jediný nikdy nebude předsedou vlády. …a on to zřejmě tuší,“ říká o tom, jak se Petr Fiala možná zapíše do dějin. ODS prý chřadne a Václav Klaus mladší tak možná její členy do budoucna přebere.

„Fiala ví, jak dopadne. Chtěl by, ale netuší...“ Mrazivá slova o Klausovi ml. a ODS
Foto: Vít Hassan
Popisek: Exprezident Václav Klaus a poslanec Václav Klaus ml. na Vítkově při příležitosti výročí vzniku Československa

Udělala ODS dobře, když Václava Klause mladšího vyloučila?

Pokud chce být ODS i nadále vnímána jako funkční pravicová strana, pak to dobře vůbec nebylo, protože VKml. byl nejhlasitějším „pravičákem“ poslaneckého klubu ODS.

Anketa

Souhlasíte s rozhodnutím Ústavního soudu, že hotel měl právo odmítnout klienty z Ruska, protože neodsoudili anexi Krymu?

hlasovalo: 23666 lidí

Lze věřit tomu, že Václav Klaus mladší je nekolegiální individualista, jak o něm mají mluvit někteří jeho bývalí kolegové?

VKml. je politický praktik a jeho individualismus je přímo úměrný centrismu předsedy Fialy. Nelze do nekonečna čekat, zdali vás a za jak dlouho někdo podpoří. Postoje VKml. jsou z velké míry preventivními kroky a jistě se k němu všichni přidají, až se jeho černé scénáře, kterým chce předejít, naplní. To už ale bude pozdě.

„Asi je do Klause zamilovaná,“ reagoval předseda ODS před televizní kamerou na otázku, proč poslankyně Zahradníková nepodpořila úspěšnou snahu ODS o odvolání Václava Klause mladšího ze sněmovního školského výboru. Přitvrzuje v poslední době Petr Fiala ve své rétorice? A je takový výrok vhodný?

V čem, prosím, Petr Fiala přitvrzuje? V hašteření a křečovitosti? Od vyprofilovaného politika jeho formátu bych očekával zdrženlivý, nebo konstruktivní postoj, ne pubertální výlev trucovitého hněvu. Nic jiného to nebylo.

Petr Viktorýn

Jak by média reagovala v případě, že by podobnou věc pronesl například Miloš Zeman, nebo právě Václav Klaus mladší? A jak lze výrok Petra Fialy poměřit s jeho tvrzením, že slušnost není slabost a do politiky patří?

Petr Fiala je ve velice těžké situaci, protože hrozně by chtěl, ale neví co a jak. Je docela možné, že jediné prvenství, kterého dosáhne, bude, že coby předseda ODS jako jediný nikdy nebude předsedou vlády… A on to zřejmě tuší.

Zuzana Majerová Zahradníková v reakci na výroky Petra Fialy oznámila, že opustí poslanecký klub ODS. Můžeme ji očekávat v nové straně Václava Klause mladšího?

Zuzana Majerová vyslala voličům silné poselství, že ODS není pouze o široce rozkročené Miroslavě Němcové. Charismatické ženské jsou s ohledem na ženský element v politice nutné. O Zuzaně Majerové ještě v politice určitě uslyšíme a bude velkým volebním potenciálem toho, kdo ji dá akceptovatelnou politickou nabídku. Zda to bude VKml., se musíte zeptat jej. Já si toto silné spojení dokážu představit.

Jsou podle vás někteří další poslanci ODS adepty na odchod? A o koho případně jde? Petr Fiala po Klausově vyloučení ujišťoval, že odchody nepřijdou, nyní musí „odepsat“ kolegyni Majerovou…

ODS pod vedením Petra Fialy postrádá silného lídra, který by straně vrátil někdejší energii. ODS chřadne a polospící členy může probrat smysluplný projekt VKml. nebo i někoho jiného, kdo překročí současné čekání ODS na zázrak.

Vidíte případné nové Klausovy kolegy i v jiných sněmovních uskupeních? O koho by mohlo jít a co tyto poslance s Klausem spojuje?

VKml. hrdě zvedl prapor autentické pravice, k čemuž patří národovectví a odpovědnost. Nelze vyloučit, že své příznivce sebere stranám napříč politickým spektrem, a to především proto, že oni sami tyto hodnoty také preferují, avšak v programech svých stran postrádají.

„Ano, pro demokratické Česko se rodí dost riziková, potížistická partaj s potenciálem okolo deseti procent ve volbách,“ napsal novinář Martin Fendrych. Jde o střízlivý odhad? A proč potížistická?

Když Petr Mach založil Svobodné, byl v prvních volbách (do EP) odhad 5–15 %. Nakonec to bylo tuším 3,2 %. Tehdy ještě represe EU byly pouze odhadovány. Dnes si každý volič může sám vyhodnotit, co mu EU přinesla, a v čem jej naopak omezuje. Pokud se Martin Fendrych rozhodl užít nálepku „potížistická partaj“, pak zřejmě touto zkratkou mínil „protisystémová“ či „protiunijní“. To jsou ale v dnešní společnosti volební přednosti! Vždyť právě na protisystémovém programu vyrostli Piráti, ovšem táhne je to doleva a směrem k Bruselu. Pokud tedy vznikne jiná, tentokrát protisystémová pravicová strana složená s důvěryhodných osobností pod vedením lídra s přirozenou autoritou, je Fendrychův odhad možného volebního výsledku dolní mezí skutečného volebního potenciálu.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…