Advokátka Čírtková: Proč média mlčí? Fakta o utlačování křesťanů

23.04.2019 9:44

ROZHOVOR K pronásledování křesťanů ve světě dochází, a rozhodně nejde o okrajový jev, říká advokátka Monika Čírtková. A ukazuje na závěry konference Pronásledování křesťanů: Fakta a svědectví 2018, podle kterých ve světě zažívají potlačování svých svobod stovky milionů věřících. „Právní předpisy vytvořené pro hodnotově víceméně homogenní společnost, která většinově uznává například rovnoprávnost žen a svobodu vyznání, narážejí na životní styl, náboženské přesvědčení a posléze i politické požadavky této menšiny,“ říká Čírtková k udržitelnosti soužití křesťanů s muslimy.

Advokátka Čírtková: Proč média mlčí? Fakta o utlačování křesťanů
Foto: Archiv Moniky Čírtkové
Popisek: Advokátka Monika Čírtková

O čem podle vás svědčí útoky na kostely, namátkou ty, ke kterým došlo tento víkend na Srí Lance, tedy v zemi, kde jsou jak křesťané, tak muslimové, pouhými minoritami?

Svědčí o tom, že místa, kde se střetávají různé kultury a náboženství, jsou potenciálními ohnisky násilí. Není to nic nového, o tomto problému byly napsány celé knihy. Ale je smutné vidět, že tento fenomén nemizí, spíše naopak. Zejména soužití s muslimskou menšinou je v tomto ohledu bohužel problematické, byť chci věřit, že je to otázka jen úzké radikalizované vrstvy.

Anketa

Je nastupující ministryně spravedlnosti Benešová nebezpečím pro českou demokracii?

11%
89%
hlasovalo: 9919 lidí

Dochází ve světě k útisku křesťanů?

Ano, dochází, a rozhodně nejde o okrajový jev. V Praze se v loňském roce konala konference s názvem Pronásledování křesťanů: Fakta a svědectví 2018, která upozornila na to, že křesťané jsou v celosvětovém měřítku nejpronásledovanější náboženskou skupinou. Počty křesťanů, jejichž svoboda je potlačována, jdou podle údajů z této konference do stovek milionů. Je otázka, proč média nevěnují tomuto problému dostatečnou pozornost a proč se o pronásledování křesťanů hovoří jen v souvislosti se spektakulárními útoky podobnými tomu na Srí Lance, které už nelze ve zpravodajství přehlédnout.

Jak se díváte na soužití muslimů a křesťanů v Evropě, funguje?

V České republice žije jen zanedbatelný počet muslimů a v soužití s nimi jsme naštěstí nezaznamenali žádné významné problémy. Ze zkušeností, které můžeme sledovat v jiných zemích, to vypadá, že existuje určitá kritická hranice procentuálního zastoupení muslimské populace, od které soužití fungovat přestává. Evropské státy, které si vyvinuly z historických důvodů silné nástroje ochrany práv jednotlivce i menšin, se dostávají do situace, kdy nemají k dispozici dostatečné prostředky, jak vzniklým problémům čelit. Právní předpisy vytvořené pro hodnotově víceméně homogenní společnost, která většinově uznává například rovnoprávnost žen a svobodu vyznání, narážejí na životní styl, náboženské přesvědčení a posléze i politické požadavky této menšiny. Přijatelné řešení tohoto problému není podle mého názoru v dohledu.

Čeho je požár katedrály Notre-Dame vlastně symbolem? Americká společnost Pew Research Center ve svém průzkumu zjistila, že mladé generace Evropanů mají výrazně slabší vztah k náboženství než ty staré. Praktikujících křesťanů ubývá. Odchází náboženství z Evropy?

K požárům významných budov občas dochází a je na nás, zda v nich chceme hledat symboliku. Požár chrámu je podle mého názoru spíše příležitost k zamyšlení, zda bychom stejně, jako litujeme zkázy materiálních hodnot, neměli postrádat i ztracené hodnoty duchovní. Chrám lze znovu postavit, ale pokud v honbě za moderním, konzumním životem ztratíme vědomí toho, co nás přesahuje, může být velmi obtížné to znovu nalézt ve chvíli, kdy nás neustálá spotřeba přestane naplňovat.

Pokud mohu soudit, lidé se od tradičních náboženství neodklánějí k racionalitě, ale naopak hledají často řešení v různých okultních, pavědeckých a někdy i nebezpečných praktikách.

Co vztah Evropanů k tradicím? Mnohé země vycházejí v různých žebříčcích religiózněji než Česko (koneckonců, jsme nejateističtější zemí Evropy), na druhou stranu v nich probíhají debaty, zda Vánoce nazývat Vánocemi, zatímco u nás prakticky každá rodina Vánoce, Velikonoce a jiné svátky, včetně většiny k nim náležejících tradic, stále ctí.

Na tradičních křesťanských svátcích, jako jsou Vánoce či Velikonoce, je pěkné, že si je mohou po svém prožít i lidé, kterým víra nic neříká. Užijí si třeba čas strávený s rodinou, radost z dárků a společného stolování. Na druhou stranu není dobré zapomínat na smysl těchto svátků, jimž právě křesťanství dalo současnou podobu a význam. Povědomí o důvodech, proč tyto svátky slavíme, by mělo být součástí základního vzdělání Evropana ve 21. století.  Svátky mají v životě jednotlivce, rodiny i společnosti významnou úlohu v tom, že rytmizují rok, poskytují stále důvod se na něco těšit a nač vzpomínat. I proto by se sváteční dny měly lišit od dní všedních, i proto je velmi důležitý jejich duchovní rozměr.

Pokud se budeme o svátcích chovat tak jako v jiné dny, jak bychom poznali, že jde o svátek? Nebála bych se proto k tradici přihlásit, zamyslet se nad významem svátků, seznámit se s tím, jak svátky slavili naši předkové a jaký smysl jim přikládali, popřemýšlet, co z toho je důležité pro nás a zda chceme, aby s námi tradice skončily, nebo preferujeme jejich předání příští generaci. Pokud přetvoříme pod tlakem korektnosti například Vánoce v nějaký sterilní „zimní svátek všech“, v němž úplně zamlčíme jejich původní obsah, ztratíme to, co je dělá jedinečnými, a nic nového nezískáme.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…