Ať si pan Kocáb hledá, koho chce. Jestli bude Zeman zdravý, nikdo nemá moc šancí, říká Stanislav Huml

05.06.2016 16:58

ROZHOVOR I když si poslanec Stanislav Huml (ČSSD) myslí, že k postu prezidenta patří určitá noblesa a neměly by se při něm používat vulgarismy, jasně preferuje v příštích prezidentských volbách Miloše Zemana. Toho hodnotí jako lidovou a levicovou hlavu státu, která nebude mít vážnějšího konkurenta, protože zas získá nejvíce hlasů od lidí z menších měst a obcí ve většině českých regionů.

Ať si pan Kocáb hledá, koho chce. Jestli bude Zeman zdravý, nikdo nemá moc šancí, říká Stanislav Huml
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Jak byste hodnotil další kandidáty na post českého prezidenta, tedy podnikatele v showbyznysu a textaře Michala Horáčka a známého česko-amerického ekonoma a pedagoga Jan Švejnara? Jsou to vhodní kandidáti a důstojní protivníci Miloše Zemana?

Já nechci hodnotit důstojnost či vhodnost něčí kandidatury, ale pokud bude Miloš Zeman zdravý a plný síly, tak proti němu nemá žádný kandidát téměř šanci.

Miloš Zeman už prohlásil, že Michala Horáčka vůbec nezná, což je při jeho inteligenci a přehledu dost nepravděpodobné. Myslíte si, že tím chtěl dát najevo, že tento člověk nemá žádné zkušenosti s politikou a je tedy pro tento post zcela nevhodný?

Nevidím do mozku Miloše Zemana, ale jsem přesvědčený, že to byl spíše bonmot. Ten nový kandidát je opravdu hodně vzdálený od politiky, z této oblasti ho nezná prezident ani já. Pan Horáček je velmi dobrý textař a je to evidentně bohatý člověk, který si kampaň bude moct zaplatit sám, avšak jeho přínos pro politiku si také neumím dost dobře představit.

Jan Švejnar už v minulých volbách kandidoval; domníváte se, že by mohl mít nyní větší šanci? Je schopen oslovit i voliče z jiných regionů ČR než z Prahy?

Já se přiznám, že jsem o panu Švejnarovi strašně dlouho nic neslyšel. On se zas vynořil z nějaké hladiny a v současné době o něm nic nevím. Uvažuji, proč si může myslet, že by tentokrát uspěl lépe než při minulé volbě. Mohl by dopadnout stejně nebo ještě hůř, protože je o něm opravdu velmi málo informací.

A co říkáte na Kroměřížskou výzvu, která prezidenta Zemana zcela odmítá a podporuje hledání nového kandidáta, který by měl, podle textu této výzvy, nás směřovat na Západ a především utužovat spojenectví s NATO a v EU. Zatím má výzva jen necelých 2700 svých příznivců. Myslíte si, že vůbec oslovila většinu Čechů, Moravanů a Slezanů?

Je to ještě jeden pokus pana Kocába, který se snaží něco veřejně udělat. Ta výzva je určitě legitimní, pan Kocáb si může sepisovat, co chce, jako každý jiný člověk, ale nevěřím, že to může mít nějaký konkrétní efekt či výsledek.

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce

Za 4 roky, co je prezident ve funkci, už došlo k mnoha situacím, kdy Zeman dost rozvířil veřejné mínění. Co byste řekl s odstupem času na různá Zemanova vyjádření, ať již jde o známá slova „kunda sem, kunda tam“, či že vláda „zkurvila“ služební zákon, vrávorání nad klenoty, kauza Peroutka a „kalašnikov“. Popudil vás tím Miloš Zeman? Jak dalece tato extempore Zemanovi uškodila? Je možné, že právě díky tomu získá politické body? Prezidentova popularita je stále nejvyšší ze všech ústavních institucí…

Miloš Zeman se prezentuje jako lidový prezident a podle toho používá i mírně vulgární jazyk. Já zastávám názor, že ve funkci prezidenta by se neměly používat vulgarismy, určité dekorum či noblesa by měly být zachovány. Na druhou stranu, pokud někdo používá anglické názvy a on to jen překládá do češtiny, tak to zas moc od věci není. Je směšné si myslet, že když to někdo říká v jiném jazyce, tak ta vulgárnost toho výrazu zmizí.

S „kalašnikovem“ to bylo také trochu jinak – jakmile si to člověk přečte v celém kontextu, tak už se žádné drama nekoná. No a korunovační klenoty… Já si nemyslím, že to zavinila jen nemocná pata. Člověk v takovém postavení musí prostě více dbát na svoji životosprávu.

A je vůbec dobře, že se prezidentem stal zrovna Miloš Zeman, a ne jeho soupeř ve „finále“ prezidentských voleb Karel Schwarzenberg? Jak to vnímáte, který z těchto politiků je za současné situace v Evropě i ve světě pro ČR vhodnější.

Já jsem byl volič Miloše Zemana a vůbec si nemyslím, že by rakouský kníže měl nám dělat hlavu státu. Proto jsem rád, že pan Zeman vyhrál a pevně doufám, že bude kandidovat a zvítězí i v dalším volebním období.

Není to tak dávno, kdy byla „na stole“ otázka prezidentských pravomocí. Dá se předpokládat, že čas od času se opět mohou objevit nové návrhy. Zaslouží si přímo zvolený prezident více, nebo méně svobody a pravomocí?

Já to nerozlišuji podle toho, kdo je zrovna prezidentem. Musíme si vždy odmyslet toho, kdo na tom Hradě sedí. A protože se jedná o politika přímo voleného lidmi, měl by mít těch pravomocí spíše víc, než míň. Vychází to z logiky věci, on získal mandát vyšší úrovně od voličů než politická strana, která si pak zvolí svého ministerského předsedu. Naopak ta jeho pozice by měla být mírně posílena. Ne sice zas moc, ať to nemá vliv na parlamentní demokracii, kterou uznávám, ale v žádném případě by se mu neměla nějaká ubírat. A to jen proto, že teď post hlavy státu zastává Miloš Zeman.

Prezidenta Zemana určitě „nemusí“ většinou pravicoví voliči, velká část Pražanů, akademická obec a také někteří čeští intelektuálové. Naopak u běžných občanů mimo Prahu má poměrně vysokou popularitu. Čím si to vysvětlujete? A je prezident Zeman „žhavým“ kandidátem i pro příští prezidentské volby? Myslíte si, že se vůbec najde proti němu vhodný soupeř?

Ve větších městech bývá více pravicově smýšlejících lidí, protože mají snazší život než na venkově, který je levicovější, jelikož „má výše do žlabu“. Miloš Zeman se chová jako levicový prezident, a proto se nemůžeme divit, že má podporu v regionech, díky které v minulých volbách zvítězil, a s níž vyhraje také v těch příštích.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …