Bývalý „zelený baret“ Josef Mašín: Původní dobrá myšlenka EU se nepovedla. Rozhodnutí dělá nikým nezvolená Evropská komise

18.03.2017 20:38

ROZHOVOR Největším nepřítelem euroatlantické civilizace je liberalismus, který se, hlavně v Evropě, vymknul racionálnímu myšlení. To říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz jeden z vůdců protikomunistické odbojové skupiny bratří Mašínů a pozdější příslušník speciálních jednotek Armády Spojených států amerických Josef Mašín.

Bývalý „zelený baret“ Josef Mašín: Původní dobrá myšlenka EU se nepovedla. Rozhodnutí dělá nikým nezvolená Evropská komise
Foto: bojovnici.cz
Popisek: Josef Mašín

Co je větším nepřítelem euroatlantické civilizace, režim v Rusku, nebo radikální islamismus, a proč?

Putinovo Rusko, zrovna tak jako radikální islamismus, jsou nebezpečné pro západní demokracie. Obě nebezpečí jsou však na jiné úrovni. Nemyslím, že režim v Rusku je nepřítelem civilizace. Putinovo Rusko je produkt, zrovna tak jako dnešní Česká republika, který vznikl z trosek rozpadu světového komunismu, kdy se bývalí komunisté přes noc stali kapitalisty. Korupce a právní řád zůstaly, což vyhovovalo a vyhovuje i dnešní vládnoucí třídě. Rusko samo má vážné vnitřní problémy s islamismem. Dnešní problém s Ruskem je Putinův expanzionismus.

Největším nepřítelem euroatlantické civilizace je liberalismus, který se, hlavně v Evropě, vymknul racionálnímu myšlení. Oba problémy se musí řešit! Z hlediska akutního „nebezpečí“ je islamismus tím větším. Amerika, oslabená osmi lety Obamova prezidentství, bez skutečných přátel v Evropě a s bezzubým NATO, se musí rozhodnout, koho dříve.

Co očekáváte v tomto ohledu od nového amerického prezidenta Donalda Trumpa?

Doufám, že splní vše, co slíbil během své volební kampaně a proč byl zvolen.

Sloužil jste v americké armádě u zelených baretů a předpokládám, že máte v armádě stále přátele. Jak se američtí veteráni a vojáci dívají na to, že USA nesou hlavní tíži výdajů NATO?

Vážím si toho, že jsem měl tuto možnost. Převážná většina mých přátel z bývalých i dnešních vojenských kruhů zastává stanovisko prezidenta Trumpa, že „svoboda není zadarmo“, ani pro Evropany.

Na druhou stranu, nezapojily se USA do některých konfliktů za George Bushe či Baracka Obamy zbytečně anebo k neprospěchu věci?

Co se týká Bushe, úvaha, šestnáct let po „World Trade Center“ masakru a tehdy dostupné úrovni znalosti okolností, není namístě. Přiznávám, že Obamova řešení problémů se většinou minula cíle. Omlouvám ho však jeho mládím a množstvím jím nabytých životních zkušeností před nástupem do úřadu prezidenta USA. Není Obama nositelem Nobelovy ceny míru?

Do jaké míry je podle vás Evropská unie slabá a v čem je její hlavní problém?

Původní myšlenka Evropské unie, ač dobrá, se v provedení nepovedla. Rozšíření původního konceptu hospodářské unie na unii státní, bez přímé účasti voličů, kde rozhodnutí jsou dělaná nikým nezvolenou Evropskou komisí, se mi nezdá být dobrou metodou. Peněžní unie a euro jsou prospěšné hlavně pro jejího nejsilnějšího člena, Německo. Bez jednotného fiskálního řádu nemůže fungovat natrvalo. Evropská centrální banka a euro budou fungovat ve prospěch nejbohatších členů, žijících převážně z vývozu, pouze tak dlouho, pokud tato unie bude získávat nové členy na dolním konci hospodářské skály. Obdobnému systému se v Americe říká „Ponzi schéma“. Evropský soud je dobrý pro země bývalého východního bloku, jako Česká republika, kde je současný systém obrazem jejich minulosti,  ale ne pro země s dlouhou demokratickou tradicí a příkladným právním řádem, jako například Anglie.

V České republice budou dvoje volby, nejdřív sněmovní a pak prezidentské. Už jste se nad sklenkou „skotské“ hypoteticky zamýšlel, koho byste volil?

Taková úvaha je v mém případě skutečně hypotetická. Ohledně voleb neznám podrobné kvalifikace žádného z potenciálních kandidátů. Pro mne by byla rozhodující jejich minulost a otázka je, jak se budou chovat po nástupu do úřadu.

Stejně jako Milan Kundera jste na Českou republiku zanevřel. Opravdu se už nikdy nechcete podívat do „stověžaté“, na Šumavu a tak dále, proč ne?

Nevím, co Milan Kundera, jeden z těch, který přispěl k nastolení komunismu v Československu, komunistický udavač, který ušel trestu – v souvislosti s ním se opravdu nerad vidím. Na Českou republiku jsem nezanevřel! Je to země mých rodičů, i když ani nevím, kde jsou pochováni. Odešel jsem, abych se vrátil. Doufám, že změna k lepšímu je možná, někdy v budoucnosti?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Rychetský

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…