Chystaná demonstrace má oslabit Babiše. Aktivista Šinágl má hodně, co říci

26.04.2019 20:42

ROZHOVOR „Obávám se, že demonstrace mohou být jen další akcí ‚deep state‘ s hlavním cílem oslabit premiéra a udržet společnost rozdělenou. Je dobrým znamením, že popularita premiéra a hnutí ANO neklesá,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz aktivista Jan Šinágl. „Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo není nezávislé a jmenování nové ministryně spravedlnosti může přispět k nezávislému vyšetřování,“ domnívá se. K požáru katedrály Notre-Dame uvádí: „Mohla to být samozřejmě i náhoda, ale uvěřit jí v den památky ukřižování Ježíše Krista a začátku největšího křesťanského svátku, to může jen naivní člověk. Kdo všechno může stát v pozadí tohoto konání – pasivně i aktivně – není těžko si domyslet,“ konstatuje.

Chystaná demonstrace má oslabit Babiše. Aktivista Šinágl má hodně, co říci
Foto: Hans Štembera
Popisek: Aktivista Jan Šinágl

Jana Kněžínka na pozici ministra spravedlnosti nahradí Marie Benešová. Proti výměně Kněžínka za Benešovou se chystají demonstrace, počítá se s účastí tisíců lidí. Tito lidé se obávají, že jde o snahu Andreje Babiše a Miloše Zemana ovládnout justici. Navíc byly ohlášeny další zásadní změny ve vládě. Co si o tom myslíte vy?

Obávám se, že demonstrace mohou být jen další akcí „deep state“ s hlavním cílem oslabit premiéra a udržet společnost rozdělenou. Je dobrým znamením, že popularita premiéra a hnutí ANO neklesá.

Marii Benešové kritici vyčítají spřízněnost s Milošem Zemanem, na druhou stranu ji oceňuje třeba Hana Marvanová, podle které Benešová například v kauze H-System postupovala naprosto korektně podle hesla „padni komu padni“. Myslíte, že nyní hrozí, že už nestranná ve svém rozhodování nebude?

Obávám se, že zcela nestranný nemůže být nikdo. Je to boj „party proti partě“, respektive boj jednoho proti všem.

Paní Marvanovou považuji za osobu nedůvěryhodnou, neschopnou právničku, spíše všehoschopnou – viz např. kauza AK Veverka a její skandální obohacení za mediálního mlčení. Paní Benešová kryla akci mezi Zemanem a Klausem – tzv. „oposmlouvu“. Klausova amnestie ublížila státu i občanům chaosem morálním i právním. Pokud se tito lidé dostávají opět do vlivných míst, je opatrnost na místě.

Jmenování paní Benešové, aby „zatočila s korupcí“, má své opodstatnění, stejně jako možnost dosazení osoby, která nezatočí s korupcí, ale s vlivnými lidmi na vysokých právních postech. Je třeba připomenout, že paní Benešová byla proti rozpuštění ÚOOZ Roberta Šlachty.

V české politické džungli nelze dopředu nic předvídat. Dobré i špatné činy se na obou stranách střídají podle toho, jak „party partají“ získávají nebo ztrácejí svoji moc a vliv.

Premiér Babiš se brání, že Marii Benešovou vybral proto, že je nutné zatočit s korupcí a klientelismem. Ministerská rošáda nicméně přišla den poté, co policie navrhla Andreje Babiše a spol. obžalovat v kauze Čapí hnízdo. Vidíte v tom spojitost?

Vyšetřování kauzy Čapí hnízdo není nezávislé a jmenování nové ministryně spravedlnosti může přispět k nezávislému vyšetřování. Paní Benešová má klady (justiční mafie) i zápory (ROP Severozápad a její trestní oznámení na whistleblowera Leo Steinera). Politika nemůže být nikdy černobílá. Naše neštěstí je vždy a ve všem hledat jen chyby, kritizujeme a pro samou negaci řešení nevidíme, respektive nejsme schopni ani vidět. Spojitost v tom samozřejmě je. Věřím, že pozitivní – ve prospěch naší země a boje proti zlu. Ohrožuje nás všechny a všechno stále více. Je třeba konat i s riziky. Žádná jistota předem neexistuje, vyjma smrti.

Ihned po oznámení jména Benešové se objevily obavy, že dojde k výměně na postu nejvyššího státního zástupce. Benešová to však odmítla coby „chiméry“. Obáváte se toho také?

Nikdo není bezchybný. U současného nejvyššího státního zástupce pozitiva převažují.

Hraje nyní premiér Babiš takříkajíc o všechno?

Jistě, v sázce je ohrožení celé jeho práce pro naši zemi, kvůli které vstoupil do politiky. Pouhá kritika ještě žádný problém sama nevyřešila – jen činy.

Prezident Miloš Zeman se dostal pod palbu kritiků i kvůli konci šéfa Národní galerie Jiřího Fajta, kterého otevřeně podpořilo dvanáct ředitelů zahraničních galerií. Jde o další krůček ve snaze dua Babiš a Zeman o ovládnutí státu? Ministr kultury Staněk z ČSSD naopak tvrdí, že Fajt uzavřel sám se sebou milionovou smlouvu, a že tedy jde o zcela jiný problém...

Uznání renomovaných osobností ze zahraničí k práci pana Fajta hovoří za vše. Jde o osobní střet pana prezidenta na úkor kvality Národní galerie a pověsti země. Prezidentovi slouží země, premiér slouží zemi. Veřejně prezentují shodu, ale názorově jsou nepochybně zcela rozdílní. Premiér si je vědom potřeby občany spojovat, prezident těží z jejich rozdělování.

V Rakousku jsou platy 3x vyšší než u nás, u ředitelů srovnatelné galerie 10x vyšší. Naše společnost bohužel vnímá citlivě vysoké platy a odměny, zvláště když oboru a obsahu práce nerozumí či o nich nemá dostatek informací. Vidí pouze peníze a ne hodnotu odvedené práce a její prospěšnost naší zemi, kterou penězi vyjádřit a vyčíslit nelze.

Pan Fajt zklamal jen nepodpořením dohodnuté výstavy v Lipsku o Chartě 77 v Městském muzeu dějin v Lipsku, o jedné z nejdůležitějších poválečných kapitol českých dějin.

Poslanec Dominik Feri (TOP 09) byl během své soukromé návštěvy Moravy fyzicky napaden dvěma muži, prý pro nesoulad v politických názorech. Jde o další projev hrubnutí politické kultury v Česku? Státní zástupce odmítá, že šlo o rasismus, prý opilecká rvačka. Svědkové mluví o tom, že na obou stranách byl alkohol… Média si také všímají toho, že někteří občané se z incidentu radují, Feriho častují nadávkami atd. Jde o projev českého rasismu, či politické vyhraněnosti? Nebo jsou důvodem jeho postoje k migraci, politika TOP 09 atp.?

Fyzické napadení politika nelze tolerovat. Běžné občany už tyto „mediální kauzy a hrátky“ nezajímají (ať jsou náhodné či umělé vytvořené). Mají na ně stále větší averzi, navíc odvádějí pozornost občanů od podstatného. Jde o projevy českého plebejství, nevyspělosti českých občanů, kteří o lidské důstojnosti nevědí nic.

O úrovni české politické scény nelze vůbec hovořit. Dávno už žádnou nemá. Parlament je nejdražší „česká hospoda“, která „produkuje“ vysokou „provozní spotřebu“ a neodvádí takřka žádnou smysluplnou práci. Česká nedůvěra k určitým kulturám a národnostem má dlouhou, zakořeněnou tradici. Bohužel i mnohá média cíleně pracují se základními pudy člověka – strachem a hněvem. To potom vede i k těmto situacím a snadné manipulaci s občanem. Normální lidé si rozumí na celém světě, pokud do toho zasáhne nerozumná politika.

V Paříži došlo k neštěstí, vyhořela katedrála Notre-Dame. Ještě než se ji podařilo uhasit, přispěchala oficiální místa s důležitou zprávou. Úřad pařížského prokurátora vyloučil žhářství či souvislost s terorismem a uvedl, že případ považuje za nehodu. V souvislosti s tím, jak média informují o vlně teroristických útoků na území Evropy, působí taková zpráva na mnoho lidí jako rudý hadr na býka. K čemu jsou tato blesková vyjádření dobrá?

Mohla to být samozřejmě i náhoda, ale uvěřit jí v den pamítky ukřižování Ježíše Krista a začátku největšího křesťanského svátku, to může jen naivní člověk. Tím méně, když o náhodě je informována veřejnost hned v prvních hodinách požáru, kdy žádné důkladné vyšetřování nebylo ještě možné. Nutno čekat na vyšetření, zdali šlo o plánované žhářství. Aby oheň vznikl sám od sebe, to lze těžko obhájit. Spíše jde opět o skupiny lidí populisticky a finančně podporovaných, aby vytvářeli opět jako vždy zmatek a chaos. Kdo všechno může stát v pozadí tohoto konání – pasivně i aktivně – není těžko si domyslet. Těžší a potřebnější to bude dokázat. Faktem je, že EU ztrácí na jednotě a tím i na politické síle.

Že za vznikem požáru mohl stát oslabený Islámský stát je jistě mnohem pravděpodobnější než náhoda. Odpovídalo by to jeho strategii, kdy po bombových útocích hledá i jiné formy a symboly boje. Francií zmítají politické a ideologické problémy v souvislosti s uprchlíky. Nabízí se tak možné vysvětlení příčin takovéhoto chování francouzských politiků a médií, kdy si vláda nemůže dovolit další eskalaci občanských nepokojů.

Lze to vnímat i jako varování či chcete-li „Boží znamení“ pro dnešní svět. Je rozdělován stále více na bohaté a chudé, upadají mravy a mravnost, což nemůže být dlouhodobě bez následků. Svět potřebuje silné lídry, aby zabránil nejhoršímu. Času mnoho nezbývá. Mizející flóra a fauna je varováním. Potom přijde na řadu člověk. Příroda neprohraje, je silnější a inteligentnější. Dává nám to stále více najevo „přírodními tresty“ v podobě povodní, zemětřesení, nedostatku vody či klimatických změn, v rovině člověka „blahobytnou“ nespokojeností, konzumací drog, stoupajícími depresemi či sebevraždami. Lidé mají stále více strach z blahobytu, ke kterému se paradoxně o to více upínají. Jsme generací „skloněných hlav“ nad mobily a počítači, kterým se poslušně a dobrovolně „klaníme“ a hloupneme stále více. Zaměnili jsme skutečný život za existenci, která má být jeho základem pro tvorbu potřebných morálních a mravních hodnot. Bez jejich existence se dál svět neposune!

Začít může každý omezením elektronické komunikace a návratem k přirozené, která omezuje vliv negativní manipulace médií a sociálních sítí na minimum. Přirozená komunikace je základem skutečného života, zdraví a spokojenosti. Stačí si jen představit, že dnešní mobil obsahuje techniku, kterou měly tajné služby a jiní před dvaceti či více lety. Co asi mají v rukou dnes, a hlavně jak s ní kdo a v čím zájmu nakládá?!

Výrok Jonase Jonassona z knihy „Stoletý stařík“ II.díl: „Lépe bude až tehdy, kdy se po dostatečně dlouhou dobu bude dostatečný počet lidí chovat dostatečně co nejhůře,“ se zdá být již vrchovatě naplněn. Svět opět stojí před velkými změnami. Budeme-li jen nečinně čekat na Godota, nic pěkného nás nečeká. Je to výzvou ke konání každému. Svět nezmění jeden člověk. Změnou sebe a druhých měníme svět – každý den nám k tomu dává příležitost. Nepromarněme ji, času moc nezbývá!

„Pokud má Evropská unie limity na počet keříků pro vinaře, měly by také existovat limity na počty politiků a státních úředníků. Dodnes si připadám jako hlupák, který strčil hlavu do žumpy a pak ji rychle vytáhl, když zjistil, že to tam smrdí víc, než čekal.“ Miliardář Dalibor Dědek. Od píky vybudoval koncern Jablotron a před posledními volbami se krátce angažoval i v politice jako lídr STAN. Z politiky velmi rychle odešel. O slovech poctivého člověka a podnikatele nikdo poctivý nepochybuje.

Kde vládne moc a peníze, pravda zmlkne a lež vítězí. To je třeba změnit!


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…