Chystané obří dluhy EU, možný rozpad. Budeme dál rukojmí covidu, varuje Jaroslav Bašta

16.12.2020 19:06

ROK S COVIDEM A TEN PŘÍŠTÍ „Tehdy zvítězilo tehdejší pojetí globalizace nejen duchovně a politicky, ale zejména ekonomicky. V Čechách došlo k faktické likvidaci středních tříd (rytířský stav a měšťanstvo) a totálnímu zotročení lidu. Ekonomická moc přešla do rukou velkých pozemkových vlastníků. Aby se toho dosáhlo, bylo třeba třiceti let války. Obávám se, že dnes k podobnému návratu do středověku postačí pouhé tři roky pandemie a vláda současné Evropské komise,“ připomíná čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře, které připadlo na covidový rok 2020, a její podobnost s dneškem politický analytik Jaroslav Bašta. Dále pak předvídá, co nás čeká v roce příštím.

Chystané obří dluhy EU, možný rozpad. Budeme dál rukojmí covidu, varuje Jaroslav Bašta
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Bašta

Rok 2020 byl hodně podivný rok. Světem otřásl covid-19. Vy pro rok příští prorokujete hrozbu válek. Proč? A kde?

Abych pravdu řekl, neprorokuji, ale obávám se. Především proto, že v nejsilnější zemi světa, ve Spojených státech, panuje po prezidentských volbách velmi napjatá atmosféra, která má jen málo analogií v minulosti. Navíc za situace, kdy Demokratická strana a její spojenci z levé strany politického spektra po více než čtyři roky oslabovali nejen autoritu prezidenta Donalda Trumpa, ale hlavně státních institucí – policie, soudů, vězeňského systému. To jsme mohli pozorovat od konce května letošního roku. Podobné počínání asi pomohlo demokratům vyhrát volby, ale v příštím roce se jim to vrátí jako bumerang. Výsledkem nejspíše bude válka. Buď občanská uvnitř USA (tak jako v letech 1861–1865), nebo nový prezident se bude snažit sjednotit rozervanou zemi konfliktem s vnějším nepřítelem.

Anketa

Bojíte se, že zemřete na covid-19?

18%
82%
hlasovalo: 8050 lidí

Poslední takový příklad v historii Spojených států se odehrál před dvaceti lety – po dlouhých sporech o volební výsledek přišlo 11. září 2001 a válka s terorismem, kterou se pokusil ukončit až Donald Trump. Cílem „malé vítězné války“ bude s největší pravděpodobností Írán (ostatně k tomu se chystala již Trumpova administrativa). Klíčovým spojencem USA by se stalo Turecko. V takovém případě bude nutné odradit od podpory napadeného státu jeho faktické spojence, Ruskou federaci a Čínskou lidovou republiku. Proto nevylučuji, že Rusko bude muset čelit „náhle rozhořelým“ zamrzlým konfliktům na svých hranicích (na východní Ukrajině, Podněstří, nepokojům na Kavkaze). V tomto ohledu nejnebezpečnější scénář přestavuje nový ázerbájdžánský a turecký útok na Arménii, který může do války zatáhnout jak Ruskou federaci, tak Írán. Spojené státy by pak přišly na pomoc svému spojenci v NATO. 

Myslíte, že i v roce 2021 budeme jakýmsi rukojmím covidu jako letos?

Určitě. Covid se jako prostředek totální globalizace velmi osvědčil. Ke všemu zlému, jediný, kdo si s ním dokázal poradit, a přitom nezruinoval svoji ekonomiku, byla Čína.

Tato pandemie i svým průběhem svádí k mezigeneračnímu napětí mezi mladšími a staršími. Nebylo však vyvoláváno účelně už daleko dříve?

Petr Hampl ve své knize Cesta z nevolnictví upozornil na skutečnost, že mezigenerační nenávist nám byla naordinována shora po poslední velké ekonomické krizi v roce 2008. Média tehdy spustila kampaň o tom, že za krizi může rozhazovačná a náročná nejstarší generace, a ne nezodpovědní bankéři, jejichž ztráty sanovaly státní rozpočty postižených zemí. Od té doby je babička ekosvině a babyboomers příčinou klimatické katastrofy. I debilní propaganda bývá účinná. Zejména míří-li na generaci postiženou digitální demencí. 

Projeví se tento střet generací i v parlamentních volbách, které nás v roce 2021 čekají? A jak?

Nepochybně. Piráti jsou jen místní varieta německých Zelených, takže při pohledu za naše hranice si již můžeme tu předvolební argumentaci živě představit.

Když už jsme u voleb, co nám ukázaly listopadové americké prezidentské volby?

Hluboké rozdělení americké společnosti. A především nebezpečí, které v sobě skrývají všechny formy distančního hlasování (korespondenčního či faxového) pro důvěryhodnost demokracie jako takové. Nejlépe ta vystihuje vtip, že rozdíl mezi Běloruskem a USA jsou tři měsíce.

Anketa

Bude rok 2021 pro Českou republiku lepší než rok 2020?

22%
72%
6%
hlasovalo: 13001 lidí

„Evropa, do které jsme se s takovým nadšením vraceli, začíná v posledním desetiletí pamětníkům připomínat poměry v Brežněvově Sovětském svazu. Stále více rozhodování přechází do rukou nikoho nevoleného politbyra, tedy Evropské komise. Ta má jeden recept na každou krizi – více Evropy. Tedy více pravomocí pro ty, kdo o problémech dovedou pouze bezobsažně žvanit,“ píšete ve svém textu Nebezpečná analogie.  Jak letošní rok ovlivnil tyto tendence v Evropské unii? Pozměnil je nějak či naopak utvrdil?

Nakonec utvrdil. Plánované masivní zadlužení členských zemí v kombinaci s „gumovou“ definicí toho, co jsou evropské hodnoty či právní stát tu podobnost s politickým systémem Sovětského svazu, v němž rozhodovalo nevolené politbyro, jen prohloubí. Pravděpodobnost, že se v nepříliš vzdálené budoucnosti západní část EU rozpadne na jednotlivé znepřátelené chalifáty, se dost zvyšuje.

Letos jsme si také připomněli neblahé čtyřsté výročí bitvy na Bílé hoře. Vy v tehdejší době vidíte podobnost s tou dnešní. Jakou?

Poměrně podrobně jsem to popsal v několika statích. Tehdy zvítězilo tehdejší pojetí globalizace nejen duchovně a politicky, ale zejména ekonomicky. V Čechách došlo k faktické likvidaci středních tříd (rytířský stav a měšťanstvo) a totálnímu zotročení lidu. Ekonomická moc přešla do rukou velkých pozemkových vlastníků. Aby se toho dosáhlo, bylo třeba třiceti let války. Obávám se, že dnes k podobnému návratu do středověku postačí pouhé tři roky pandemie a vláda současné Evropské komise.

Nikdo přesně neví, jak covid vznikl. Ale dopadl na celý svět. Jak moc letos relativně posílila Čína a jak relativně oslabil Západ? Nebo to tak nebylo?

Každá krize má své vítěze a poražené. Již víme, že vyhrála Čína. Podle posledních statistických údajů se čínská ekonomika jako jediná na světě již z počáteční deprese vzpamatovala a bouřlivě se rozvíjí. 

Tvrzení, že západní společnost je slabá a nesoudržná a že její ekonomická základna je navíc křehká, se tento rok objevují často. Lze s nimi souhlasit? Lze dokonce mluvit o budoucím zhroucení Západu?

V historii existuje jen málo příkladů civilizací, které nepodlehly nepřátelům nebo nepřízni klimatu, ale z nejasných ideologických důvodů zničily samy sebe. Když se dívám na plány Zeleného údělu, migraci a boj Kamaly Harris proti „systémovému rasismu“, připadá mi, že Západ se mezi ně brzo zařadí.


Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

COVID

Více aktuálních informací týkajících se COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MZ ČR. Přehled hlavních dezinformací o COVID-19 naleznete na oficiálních stránkách MV ČR. Pro aktuální informace o COVID-19 můžete také volat na Informační linku ke koronaviru 1221. Ta je vhodná zejména pro seniory a osoby se sluchovým postižením.

Zcela jiné informace o COVID-19 poskytuje například Přehled mýtů o COVID-19 zpracovaný týmem Iniciativy 21, nebo přehled Covid z druhé strany zpacovaný studentskou iniciativou Změna Matrixu, nebo výstupy Sdružení mikrobiologů, imunologů a statistiků.

autor: Oldřich Szaban

Ing. Věra Kovářová, MIM byl položen dotaz

věk dožití ve zdraví

Sama zde píšete toto: ,, V roce 2017 byl obvyklý věk dožití ve zdraví u mužů 61 let a u žen 62 let.“ Jak ale tedy vysvětlíte, že vy prosazujete odchod do důchodu déle, a to třeba i o 5 a více let?

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Katolík pátrá na vlastní pěst: Ostatkový kříž vyvezený za účasti Pavla do Německa. Tím to nekončí

19:25 Katolík pátrá na vlastní pěst: Ostatkový kříž vyvezený za účasti Pavla do Německa. Tím to nekončí

„Ostatkový kříž byl odvezen, aby se snížila duchovní ochrana českého národa, aby si tady Němci mohli…