Fašista, řekl o mně prý Babiš. Senátor zúčtoval s miliardářem a hlasitě se vysmál Němcové

10.10.2013 4:39

ROZHOVOR Senátor Severočechů.cz nebude volit ANO Andreje Babiše, i když někteří Severočeši na kandidátkách ANO jsou, protože lidé od Babiše ho měli údajně označit za fašistu. Že by byl fašistou či rasistou odmítá, pouze otevřeně hovoří o romské otázce. Klub zemanovců v Senátu, kde je členem, se bude zabývat tím, zda Vladimír Dryml zůstane jeho předsedou. Média podle Doubravy špiní Zemana, který je podle něho ale dobrým prezidentem.

Fašista, řekl o mně prý Babiš. Senátor zúčtoval s miliardářem a hlasitě se vysmál Němcové
Foto: Hans Štembera
Popisek: Ve volebním štábu Miloše Zemana. Miloš Zeman se stal novým prezidentem České republiky

Koho budete volit, pane senátore?

To je složitá otázka. Rozhoduji se mezi KSČM a SPOZ.

Takže se nebudete řídit tím, že Severočeši.cz spolupracují s hnutím ANO Andreje Babiše?

ANO v žádném případě volit nebudu a mám k tomu několik důvodů. Babiš vykřikuje, jakým je demokratem, přitom už se ale před volbami vyhraňuje proti některým politickým stranám, že s nimi v žádném případě nebude spolupracovat. Když jsem odmítl místo na jeho kandidátce, tak jsem se dozvěděl, že lidé kolem něj mě údajně označili pro mé vyjadřování se k romské otázce za fašistu. Jestliže mají na mě takový názor, tak je volit nemohu, přestože Severočeši mají nějaká místa na kandidátce ANO.

Co říkáte tomu, co se děje v Severočeších.cz, kdy tam jsou nějaká vnitřní pnutí?

Popravdě o tom moc nevím. Považuji to za exces. Musíme si sednout a vyříkat si to mezi sebou.

Vy jste říkal, že zvažujete volbu SPOZ. Jste členem senátorského klubu SPOZ, kde je předsedou Vladimír Dryml. Jak se stavíte k tomu, jak se rozhádal s SPOZ a jaké to má důsledky pro klub?

Fungování klubu by to narušit nemělo. Nicméně to chceme řešit. Bez ohledu, jestli je či byl členem SPOZ, tak s tím chováním, jaké kolega Dryml předvedl v Hradci, se smířit nemohu. Myslím, že ostatní členové klubu mají podobný názor. Řešit to teď nemůžeme, protože tu teď není a nerad bych, aby se psalo o nějakém dalším Sarajevském atentátu.

Hrozí jeho vyloučení?

To myslím, že ne, ale jsou názory, že by neměl být předsedou klubu za této situace. A jsou i názory, že bych měl být předsedou já. Ale já bych strašně nerad, aby to teď bylo vnímáno, že se třesu na jeho židličku. To se opravdu netřesu. Rozhodne klub. Tam si to vyříkáme a záleží, co nám řekne kolega Dryml. Nechci nic předjímat.

Vy jste podporoval na Hrad Miloše Zemana. Jak ho doposud hodnotíte?

Až na malé výjimky se jako prezident osvědčuje a myslím, že zvolit jeho byla správná volba.

Jak si vysvětlujete, že i když jsou média tvrdě proti němu, udržuje si velkou popularitu mezi občany?

Prezident Zeman mluví celé řadě lidí z duše a říká to, co lidé chtějí. Naplňuje to, co slíbil před volbami. Že proti němu jedou sdělovací prostředky takovým způsobem, považuji za pěkně hnusnou záležitost. Zajímalo by mě, zda za to nejsou placeni a případně kým. Takové praktiky odsuzuji. Měli by snad dodržovat nějaký novinářský kodex. Každý by měl dělat svou práci tak, aby se nestyděl pod ní podepsat. Sdělovací prostředky by se stydět měly.

A nejde jenom o Zemana. Objektivita zpravodajství neexistuje a dnes když se chcete něco dozvědět, tak zase musíte poslouchat Londýn a zahraniční stanice. S tím, jak média převrací realitu, jsem se setkal sám několikrát. Například, když jsem byl dozorovat prezidentské volby v Jugoslávii, kdy jednoznačně demokraticky zvítězil Miloševič a pak z něj udělali diktátora. Když jsem byl podobně v Bělorusku a pak jsem se vrátil a přečetl noviny, tak jsem asi byl v jiné zemi, než o které noviny psaly své vylhané zprávy.

Když se vrátíme ještě k Miloši Zemanovi, tak pánové Schwarzenberg a Kalousek varují před tím, že tu nastolí putinovskou diktaturu...

Blahoslavení chudí duchem. Nevím, jak by tu asi Zeman zavedl diktaturu. To jsou jen výkřiky těch, kteří se nedokáží smířit s porážkou v prezidentských volbách. Kalousek asi ví, proč ho tato porážka tolik trápí. A kdyby byl Schwarzenberg rozumný, tak by dávno přijal můj návrh a odešel by do domova důchodců. Na mezinárodní scéně Schwarzenberg pouze zesměšňoval republiku, dělal ostudu a jeho průšvihy pak musela složitě diplomacie hasit.

Objevily se billboardy s paní Němcovou s tím, že bude premiérka. Co tomu říkáte?

(hlasitý smích). To, když jsem viděl poprvé, tak jsem se velmi upřímně rozesmál a dlouho jsem se ničím tak nepobavil.

Ve volbách kandiduje i Romská demokratická strana. Co byste jí popřál?

Pokud to jsou lidi, kteří to myslí s Romy dobře a chtějí Romům či Cikánům pomoci a naučit je pracovat a nežít ze sociálních dávek, tak jim přeji úspěch a budu s nimi rád spolupracovat. Pořádek si hlavně musí udělat sami mezi sebou. Ale pamatuji si romského poslance Bodyho za KSČM, ale ukázal se jako pěkná prašivka a moc neodpracoval.

Na serveru Romea se o vás píše, že jste rasista. Co vy na to?

Já jsem proti tomu, abych byl označován za rasistu. Poukazuji na to, že Romové či Cikáni považují práci ve valné většině za nejstrašnější způsob obživy. Vadí mi, že rozkrádají kabely na živých železničních tratích a ohrožují tak životy a bezpečnost cestujících. Vadí mi, že dokáží i ukrást to, co v podstatě ukrást nejde. Zneužívají sociální dávky a hážou je do automatů. Já se rasistou necítím být. Ale na tyto nešvary budu upozorňovat dál, i když mě budou nazývat fašistou či rasistou. Ať někdo vyvrátí to, co říkám. Ať někdo vyvrátí, že Cikáni z velké části nepracují, berou sociální dávky, působí kriminalitu, žijí jako smraďoši. Přepadávají lidi s mačetami a podobně. To jsme si vymysleli?

Kritika parazitování kohokoli nemá s rasismem nic společného. Několikrát jsem řekl, že má kritika se netýká úplně všech Romů a že jsou mezi nimi i slušní lidé. Někdo už Romům musí vysvětlit, že cesta k práci vede přes vzdělání a že pokud se neučí a neumí číst a psát nebo jen špatně, tak jim nikdo práci nedá. Není pravda, že jim nikdo nechce dát práci kvůli tomu, že to jsou Romové. Nemají práci jednak proto, že se o to nesnaží, jednak proto, že nemají potřebnou kvalifikaci. V Senátu jsou další senátoři, kteří to chtějí řešit, a pracujeme na tom. Každopádně se nenechám umlčet.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…