Demonstrantka Klára Samková odhaluje schválnost, kterou prý někdo spáchal na dnešní akci proti Merkelové

25.08.2016 21:41

ROZHOVOR O Angele Merkelové, o demonstraci proti německé kancléřce i o Evropské unii promluvila pro ParlamentníListy.cz právnička Klára Samková. Popřela, že by na Malostranském náměstí křičeli na ženy v hidžábech „do plynu“. Řekla také, v co doufá v blížících se senátních volbách. „Že lidé zvolí politiky, kteří prostě odmítnou příkazy Evropské unie plnit. Takzvaně na ně hodí bobek,“ vyjádřila se Klára Samková.

Demonstrantka Klára Samková odhaluje schválnost, kterou prý někdo spáchal na dnešní akci proti Merkelové
Foto: ParlamentniListy.cz
Popisek: Advokátka Klára Samková

Při demonstraci proti Merkelové v Praze měli prý někteří demonstranti na procházející muslimky křičet „do plynu“. Alespoň se to píše v některých médiích. Je to pravda?

Já jsem u ničeho takového nebyla. Také jsme to hned zachytili na Novinkách, že to tam píší. Pokud jsem ale o tom mluvila se svými kolegy, kteří byli na Malostranském náměstí ještě dříve než já, tak to výslovně popřeli. Ale nezapomeňme, že těch demonstrací bylo dneska po Praze více. Takže není vyloučeno, že se něco odehrálo před Úřadem vlády, nebo na Pražském hradě. Na Malostranském náměstí k ničemu takovémuto nedošlo.

A jak demonstrace, na které jste byla vy, probíhala?

Velmi poklidně. Pouze mne velmi překvapilo, jak to, že na náměstí, které pokud vím, mělo zamluvené a zablokované to hnutí, které akci pořádalo, bylo na parkovišti zaparkované v řadě za sebou množství karavanů a obytných přívěsů. Ty vůbec nemají povolení snad ani vjezdu do Prahy, natož tam parkovat. Takže asi tři čtvrtiny toho náměstí tím byly zaplněny. Tím ten prostor, pro který byla ta demonstrace určena, nemohl být využitý.

Takže v tom vidíte schválnost od někoho?

No, podívejte se, já žiji v Praze 35 let. Na Malé Straně se pohybuji velmi často. Když nic jiného, tak kvůli tomu, že hned za rohem, v Karmelitské, je Obvodní soud Praha-západ, kde jsem minimálně jednou za 14 dnů. Minimálně jednou za 14 dnů na tom Malostranském náměstí tam nahoře jsem, protože je to jedno z mála míst, kde se dá parkovat. Nikdy v životě tam nebyl ani jeden karavan! A teď opravdu byly asi čtyři nebo pět těsně vedle sebe. Stálo by za to zjistit, čí byly. Protože za normálních okolností, a o tom jsem tedy přesvědčená, by tam byla odtahovka takovou rychlostí, že by se tam ani nestačily ohřát.

Jak vy hodnotíte návštěvu Merkelové v Praze, co od ní lze očekávat?

To je právě ta velká neznámá. Protože když si přečtete média sebepozorněji, tak se v podstatě nedozvíte, kvůli čemu paní Merkelová přijela a co byly skutečné důvody a skutečná témata jejích rozhovorů. Takže je možno očekávat naprosto cokoliv. Vzhledem k tomu, že německá vláda minulý týden, pokud se nemýlím, vydala doporučení svým občanům, ať si zabezpečí zásoby jídla a pití na deset dnů, tak je možné, že paní Merkelová přijela s nějakou informací, která má souvislost s tímto doporučením.

A co vy sama si o tomto doporučení myslíte?

Podle mého názoru je to jednoznačně příprava na válku. A nejhorší na tom je, že já skutečně nevím, proti komu. Protože jestli by to měla být válka proti Rusku, no tak to si můžou Němci dělat zásoby, jaké chtějí.

Co vy osobně byste kancléřce vzkázala v souvislosti s tím, co poslední měsíce dělá?

Paní kancléřka by měla rezignovat, měla by odejít. Měly by proběhnout nové volby a především by v Německu měl vypuknout celonárodní dialog – co se vzniklou situací. Protože Německo je podle mého názoru v naprostém rozvalu.

Přesto Angela Merkelová stále tvrdí – zvládneme to. Je to reálné?

A co chce jako zvládnout? Ty migranty? To se nedá zvládnout. A kromě toho – kdo? – my to zvládneme. Chce to zvládnout její národ? To je velká otázka a na tuto otázku jsme do dneška nedostali jednoznačnou odpověď. Ona přece není národ.

Ono se vlastně dá říci, že se v základech otřásá celá Evropská unie. O vystoupení z ní se údajně po Británii mluví například i v Rakousku nebo v Dánsku, mluví o tom i mnozí lidé u nás. Co by to podle vás znamenalo?

Podívejte se, ono se v podstatě z Evropské unie nedá vystoupit. Přiznejme si to upřímně. Evropská unie se může pouze rozpadnout. Představte si, že bychom teď měli začít vyjednávat nějaké podmínky o vystoupení z Evropské unie. Vždyť to je úplně nereálný pohled. Tam to směřuje k úplnému kolapsu a k úplnému rozvalu, ale já si nedovedu představit, jak vystoupit… To by znamenalo narovnávat všechny ekonomické vztahy… to není možné, to prostě nejde. Tedy se hojím jednou nadějí, že lidi pochopí, že je potřeba chodit k volbám a velmi uvážlivě volit. A že zvolí politiky, kteří prostě odmítnou příkazy Evropské unie plnit. Takzvaně na ně hodí bobek. Budou je ignorovat.

Podívejte se, existují dva druhy moci. Moc z pozice síly a moc z pozice slabosti. Ta moc z pozice slabosti je velmi zajímavá. Protože tu používají například děti vůči svým rodičům, nebo masy vůči svým vůdcům. To je v podstatě moc, která je uplatňována formou pasivní rezistence. A teď, co s tím chcete dělat? Představte si, že všechny země Evropské unie, nebo nějaká jejich část prohlásí, že prostě ty směrnice přijímat nebudou. No tak v nejhorším případě se stane to, že přestanou chodit dotace. Ale ty by přece v případě vystoupení z Evropské unie přestaly chodit tak jako tak. Tady by prostě pomohlo tomu nátlaku nepodlehnout.

A řeknu vám ještě jednu věc. K tomu, aby Česká republika fakticky vystoupila z EU ve formě v podstatě neplnění těch požadavků EU, stačí vlastně jenom to, aby při letošních senátních volbách lidé zvolili takové senátory, kteří se prostě zaváží k tomu, že budou v rozporu proti všem zákonům Poslanecké sněmovny, které souvisí s evropskými směrnicemi. Senátorů je 81, takže k úplnému zablokování naprosto jakékoliv zákonodárné činnosti stačí 41 lidí. No to mi neříkejte, kdyby se podařilo jich teď navolit 27, že by se těch dalších 14 nenašlo, kteří by se nepřidali. Takže v podstatě tyto senátní volby skutečně mohou naprosto reálně zapříčinit úplné odříznutí se od Evropské unie. Pakliže by si to voliči skutečně přáli.

Teď trošku z jiného soudku. O víkendu vyvolala velké diskuse akce Martina Konvičky v Praze, kdy sehrál invazi Islámského státu na Staromáku. Jak tuto akci hodnotíte?

Víte, mně se tam nejvíc líbila ta koza. Ta hodně unikla pozornosti. Nevím, jestli jste si toho všimli, ale ta koza měla vemínko přikryté takovou šarmantní rudou podprsenkou, nebo podvemenkou se všemi cecíčky. A to se mi teda strašně líbilo. Na velblouda se každý koukal, ale ta koza byla daleko lepší. Ale objektivně – nemáme na to, abychom porazili Islámský stát zbraněmi. Nemáme na to, abychom si vynutili změnu evropské politiky. Ale jsme Češi a bojujeme svými tradičními zbraněmi. A našimi tradičními zbraněmi jsou co? Humor a satira. A v tomto směru, já si myslím – na Bělehrad paní Müllerová, na Bělehrad!

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…