Diktátor Sobotka, mrtvá strana, libový byznys Radka Pokorného. Promlouvá muž, který zná zákoutí Lidového domu lépe než kdokoliv jiný

11.03.2017 8:28

ROZHOVOR „Dosavadní prezidentští kandidáti jsou jen kompars, i když úspěšný vědec profesor Drahoš bude pro Miloše Zemana alespoň důstojným sparingpartnerem,“ konstatoval bývalý český premiér Jiří Paroubek. K právě probíhajícímu sjezdu sociální demokracie pak někdejší ministerský předseda uvedl: „Sobotka soustředil u sebe rozhodování o kandidátech na sjezd, čímž se vlastně vypjatější stranická debata vyloučila. Premiér uplatnil právo veta a potlačil tak pluralitu názorů, a možná i proto se preference jeho strany propadají, jelikož tam neexistuje demokratická síla, jež by ji názorově posunula dál.“

Diktátor Sobotka, mrtvá strana, libový byznys Radka Pokorného. Promlouvá muž, který zná zákoutí Lidového domu lépe než kdokoliv jiný
Foto: Foto: Zuzana Koulová
Popisek: Předseda ČSSD Bohuslav Sobotka na volebním sjezdu sociální demokracie v Brně

Právě v těchto dnech Miloš Zeman potvrdil, že bude kandidovat i v příštích prezidentských volbách. Jak toto jeho rozhodnutí hodnotíte? Je to pro ČR dobrá zpráva? A který z jeho potenciálních soupeřů – Michal Horáček, Marek Hilšer, Jiří Drahoš, Martin Stropnický, Jaroslav Kubera – má šanci jej porazit? Komu z těchto kandidátů byste vy sám odevzdal svůj hlas? Anebo máte ještě jinou alternativu?

Pro mne to určitě není překvapení, že bude znovu kandidovat na úřad prezidenta. Pro něj je hlavně limitem jeho zdravotní stav a únava. To si musel hlavně sám pro sebe vyhodnotit, zda tu zátěž vydrží dalších pět let, a zřejmě si to vyhodnotil pozitivně. No, a co se týká jeho protikandidátů, tak žádný z nich není osobností takového formátu jako je on, a to říkám i při všech výhradách, které k Miloši Zemanovi mám. Spíš ty jeho soupeře beru jako kompars, nikdo silný se mu prozatím nepostavil.  

Ze soupeřů Miloše Zemana se zatím nejvíce prezentuje na veřejnosti Michal Horáček, nicméně značná část veřejnosti i politiků není z něj právě nadšená. Opakem je ale další kandidát, akademik Jiří Drahoš, o kterém se už někteří čeští poslanci Parlamentu ČR vyjádřili, zvláště po odvysílání jeho medailonu v televizním pořadu Gen, jako o velmi vhodném kandidátovi. Myslíte si, že právě on by mohl mít velkou šanci?

Tak pan profesor Drahoš je mimořádně úspěšný vědec, akademik a jistě slušný člověk. Nepochybně má svůj velký, lidský formát, ale politické zkušenosti jsou u něj téměř nulové. Upřímně řečeno, bude tedy důstojným sparingpartnerem Miloše Zemana.

Hnutí ANO zřejmě bude vítězem příštích parlamentních voleb a Andrej Babiš má zatím největší šance stát se premiérem, alespoň podle současných výzkumů veřejného mínění od většiny agentur. Domníváte se, že Babiš může postavit do prezidentských voleb svého kandidáta, i když nyní podporuje Zemana? Potřebuje vůbec předseda hnutí ANO nyní Miloše Zemana tak, aby nikoho jiného proti němu nestavěl?  

Andrej Babiš, kterému jde v prvé řadě o sebe, Miloše Zemana nepochybně potřebuje. Kampaň k prezidentským a parlamentním volbám bude totiž probíhat po určitý čas ve stejném období a předseda hnutí ANO určitě uvítá levicové voliče, kteří zběhli ze sociální demokracie i od komunistů, a které právě Miloš Zeman oslovuje. Pro Andreje Babiše je to strategická záležitost a navíc ještě ušetří okolo padesáti milionů korun za kampaň pro svého prezidentského kandidáta. Pro současného prezidenta je pak příjemné, že předseda současně nejsilnější politické strany proti němu nepostaví svého lídra.

A jak to bude ohledně prezidentských voleb v ČSSD? Nyní tam tak trochu panuje v tomto ohledu schizofrenní situace. Premiér a staronový předseda ČSSD Bohuslav Sobotka současného prezidenta moc nemusí a raději by postavil svého kandidáta, naopak jeho pravá ruka – Milan Chovanec – je příznivcem současné hlavy státu, jako i mnoho dalších členů zemanovského křídla v sociální demokracii. Troufnete si tipovat, jak dopadne stranické referendum, které chtějí v ČSSD k volbě prezidenta vyhlásit? Tedy postaví nakonec socialisté svého kandidáta, anebo podpoří Miloše Zemana?   

Já si myslím, že sociální demokracie si nemůže dovolit nějakou katastrofu, kdy by její kandidát dostal v prezidentské volbě nějakých pět nebo 10 procent hlasů. Jsem přesvědčen, že tak v ČSSD zvítězí zdravý rozum, který se projeví i ve výsledku stranického referenda, kdy se na prvním místě objeví Miloš Zeman, čímž se ta záležitost vyřeší sama. Vedení strany si pak „umyje ruce“ a nebude na podporu Miloše Zemana dělat vůbec nic. 

Vlivný právník, považovaný za významného zákulisního hybatele sociální demokracie – Miroslav Jansta – v Lidových novinách uvádí, že jakákoliv diskuse je v ČSSD naprosto umrtvená, že díky Sobotkovi ČSSD umírá. Říká, že podobně se snažil stranu paralyzovat i Špidla, ale nešlo mu to, jenže teď se Sobotkovi v podstatě daří zabetonovat jakoukoliv diskusi. Do jaké míry je to pravda, podle vašeho názoru?

Ano, to je zcela realistický pohled. Protože, když Sobotka soustředil u sebe rozhodování o kandidátech na sjezd, tak je logické, že nikdo si ho nechtěl pak znepřátelit, a ty „nevhodné“ osoby pro něj se tam pak zřejmě nedostaly. Tím se vlastně vypjatější stranická debata vyloučila. Toto jsem já nikdy nedělal, jelikož jsem si uvědomoval, jaké by to mělo důsledky. Jen jsem si s funkcionáři o nějakých problémových osobách promluvil. Neuplatňoval jsem ale právo veta, protože to nedělá šéf strany, který chce zachovat pluralitu názorů. Sobotka to však provedl, a možná i proto se preference jeho strany propadají, jelikož tam není demokratická síla, jež by ji názorově posunovala dál.   

Důležité téma je levicovost sociální demokracie. ČSSD je u vlády víc než tři roky, podařilo se jí prosadit nějaké zcela zásadní levicové myšlenky do její konkrétní politiky? Nyní je vlajkovou lodí sociálních demokratů progresivní zdanění, co si o tomto návrhu myslíte?

Já jsem před několika měsíci navrhoval, když jsem uvažoval, že bych posílil sociální demokracii, aby se osobní boj proti Andreji Babišovi, kterým se vedení ČSSD nyní dost zabývá, změnil na konflikt s pravicí. Aby tak sociální demokracie jasně přiznala barvu, jestli je levicovou, či pravicovou stranou. Těch dobrých levicových témat k tomu je tady několik. To progresivní zdanění je vhodná záležitost, ale nemůže zůstat osamocené.

Dále by se mělo usilovat o silnou korunu, ale bohužel tady to hrát už ČSSD nemůže, protože Sobotka slabou měnu podpořil, což byla jeho velká chyba. Sociální demokracie se může také zaměřit na ochranu spotřebitele, v energetické politice na omezení jaderných elektráren a podporu obnovitelných zdrojů a podobně. Tato témata by mohla oslovit řadu voličů.   

O premiérovi Sobotkovi se říká, že je slabý, nicméně „jeho muž“ právník Radek Pokorný dokáže řadu složitých ekonomických záležitostí zařídit, jak to nedávno uváděl i magazín Týden. Internetový portál idnes.cz šel pak ještě dál a přirovnal dokonce Pokorného k Marku Dalíkovi, lobbistovi bývalého premiéra Topolánka. Sedí toto přirovnání? Co si o tom myslíte?

Oba dva jsou zcela jiní. Radek Pokorný dělá ve velkém byznysu „libové“ věci samozřejmě s požehnáním premiéra, takže ta jeho lobbistická role je zcela respektována.

S čím se musí potýkat běžný sociální demokrat, když za ním přicházejí lidé s dotazy: Proč nejste dost levicoví, proč neočistíte stranu od korupce a nevystupujete razantněji ohledně migrační krize?

Ano, sociální demokrat to má se zodpovězením těch zmíněných dotazů opravdu hodně těžké v dnešní době. Je složité být dnes funkcionářem sociální demokracie... 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jan Štěpán

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …