Do voleb ve vězení neskončí. Poslanec Laudát vytáhl tajemství, které se vznáší nad Babišem…

11.09.2017 18:01

ROZHOVOR „Zemi Andrej Babiš neprospěl, leda že by si pár lidí na jeho názorech a krocích uvědomilo, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a nejsou samozřejmostí. Ale současné politické preference naznačují, že skutečně jen hrstka lidí nad tím přemýšlí. Rozsah průšvihu, který tato vláda například fiskální nezodpovědností založila, se projeví, až dojde k ekonomické recesi. Neinvestovala, projídala. To je jednoznačné,“ říká poslanec TOP 09 František Laudát.

Do voleb ve vězení neskončí. Poslanec Laudát vytáhl tajemství, které se vznáší nad Babišem…
Foto: Hans Štembera
Popisek: V horní části Václavského náměstí u sochy sv. Václava měla svůj program TOP 09. Na snímku František Laudát

Babiš a Faltýnek byli vydáni sněmovnou. Skončí Babiš do voleb ve vězení? Jak píárově i psychologicky podle vás zvládá svou situaci? Stále tvrdí, že jde o deset let starou kauzu, účelově vytaženou…

Do voleb Babiš ve vězení neskončí. Myslím si, že ani po volbách. Jedině že by zasáhl OLAF. Píárově to Babiš hrál ještě nedávno dobře, ale při projednávání vydávání v prvním vystoupení to nezvládl, respektive považuji to za slabé. Jeho situace si přímo říkala o silné gesto. Možná on i Faltýnek považovali za silné prohlášení, aby je vydali, že pravda vyjde najevo. Ale já bych volil silnější kalibr. Poslanec ANO Procházka to nedávno zmínil a já se domníval, že toho návodu se Babiš chytne – zůstat stát před jednacím sálem sněmovny a prohlašovat: „Tribunál o nás bez nás.“ Tak by prvek oběti a pomsty „tradičních politiků“ byl silnější.

Psychicky je to pro Babiše velmi obtížná situace. Je to na něm vidět. Nad případem se vznáší jedno tajemství – kdo byl oním anonymním oznamovatelem na policii, která akci následně spustila? A k těm deseti letům – mám pocit, že dokonce kterýsi státní zástupce nebo soudce jednou sdělil, že promlčecí lhůta se začíná počítat až od zjištění případného trestného činu. To je samozřejmě nesmysl, ale byl to Babiš, kdo prosadil u majetkových přiznání, že se bude při neprokázání původu majetku a příjmů dodaňovat tři roky zpátky a v případě pochybností musí kontrolovaný dokazovat deset roků zpětně. Tak ať si pan Babiš nestěžuje.

A jak vnímáte poslední nahrávku Babiše, kde oznamuje, že finanční správa „zaklekla“ na konkrétní firmu sousedící s jeho podnikem?

Jestli Babiš věděl, že je už nějakou dobu odposloucháván, tak se divím, co vyhlašuje do éteru. Ale nevím, zda to není vytrženo z kontextu. Jelikož pan Babiš už považuje ČR za svoji firmu, tak jeho slova jen odrážejí dnešní realitu.

Porušil podle vás Babiš zákon čerpáním dotace na Čapí hnízdo? Nebo je načasování žádosti „účelovka“ „Chovancovy“ policie?

Hnutí ANO měnilo někdy v dubnu, nebo kdy měli sněm, stanovy a následně upravovali kodex, takže už tušili, že může být hůř. Jestli je vinen? Nevím, nečetl jsem spis, o vině může rozhodnout až soud. Jestli to byla Chovancova účelovka – spíš myslím, že nikoli. Někdo velmi kvalifikovaný po Babišovi jde – jednak pořízení oněch nahrávek není jen tak a hodně by napověděla osoba oznamovatele trestného činu. Ale tu já neznám.

Hne se podle vás ve voličích ANO svědomí a zváží svou volbu, jak předpokládá Miroslava Němcová? Anebo je pravda taková, že Babišovi voliči svůj „idol“ tak zbožňují, že mu přiřknou roli mučedníka a ještě více si ho oblíbí?

Nemyslím si, že to příliš pohne preferencemi. Část voličů chce zkusit dát Babišovi moc, odvrátila se od dnešních politiků, nové tváře sice existují, ale neoslovily voliče tak jako Babiš. To je realita. Příznivci Babiše se nezamilovali do něho samotného, ale do změny. To nutkání je velmi silné, jako byly macronizace Francie, Brexit, nebo volba Trumpa.

Kolem Babiše je mnoho stínů a pochybností, ale lidé ho stejně mají rádi, protože o zavedených politicích si nemyslí nic dobrého. Je to chyba zavedených politiků, „hloupých českých občanů“, nebo je to Babišovým marketingem?

O Babišových metodách toho napsal dost například jistý Komárek a další. K tomu dalšímu – od každého trochu. Faktem je, že svými zkratkami a jednoduchou mluvou se mu podařilo dost lidí oslovit. Podle průzkumu těch s nižším vzděláním. Jejich chyba je, že si nevšimli, že většinou nenabízí reálná řešení. Ale dnešní politika je bohužel o formě, nikoli o obsahu.

Andrej Babiš hovoří o tom, jak chce stavět silnice a železnice, zvedat důchody a platy učitelům, vybírat daně, šetřit peníze státu... Není to tak, že se lidem už zajídá slyšet o pravici, levici, konzervatismu, socialismu, liberalismu, demokratických disidentech v Rusku a v Číně, o sametové revoluci – a zkrátka jen chtějí řešit takovéto konkrétní, řeklo by se přízemní, věci?

K vaší otázce prostá protiotázka: Proč to ty předchozí čtyři roky nedělal?

V jakém směru?

Například potřebná čtyři ministerstva (dopravy, místního rozvoje, životního prostředí a financí) na výstavbu dálnic měl pod svojí kontrolou, finance řídil dokonce osobně. Jeho hlášky vyznívají, sorry jako, že vlastně v současné vládě neseděl. Ve světě je nyní módní mluvit a produkovat politiku bez idejí. Jde přece o věc, ne o nějaké ideologie. Kanály nejsou pravicové nebo levicové. Ale omyl – na ty kanály musíte sehnat finance – zadlužíte/nezadlužíte obec? Vstupuje do toho konzervativní ctnost – nedopustíte, nebo se nebudete podílet na korupci. V duchu republikánské hodnoty zajistíte, že práce bude provedena, jako byste to udělal pro sebe a tak dále. Ve světě, kde lidé nemají nějaké cíle, sny, víru – tam je prázdné území, které někdo vyplní. Každá společnost, entita lidí, národ a tak dále potřebuje stmelující společné ideje.

Když si vezmeme dosavadní bilanci působení Babiše v české politice: Čím pomohl, čím uškodil? Prospěl naší zemi, nebo neprospěl?

Zemi Andrej Babiš neprospěl, leda že by si pár lidí na jeho názorech a krocích uvědomilo, že svoboda a demokracie nejsou zadarmo a nejsou samozřejmostí. Ale současné politické preference naznačují, že skutečně jen hrstka lidí nad tím přemýšlí. Rozsah průšvihu, který tato vláda například fiskální nezodpovědností založila, se projeví, až dojde k ekonomické recesi. Neinvestovala, projídala. To je jednoznačné.

Prezident Zeman začal znovu veřejně vystupovat, nicméně i nadále se objevují pochybnosti o jeho zdravotníhm stavu. Je Zeman fit na to, aby byl i dalších pět let prezidentem?

K výbavě každého politika by měla patřit jedna základní vlastnost – vědět, kdy odejít. Tvář současného prezidenta Zemana jasně ukazuje, že už přesluhuje.

Dominik Feri dokonce prohlásil, že Zemam ztrácí pozornost, fyzicky chřadne a vzbuzuje lítost… Prezident zažil vrcholy i propady své popularity, jaký veřejný obraz má podle vás teď? A kdo je pro vás favoritem prezidentských voleb?

Pokud si o někom myslím, že už přesluhuje, o jiných si myslím, že by si měli před rozdáváním mouder zažít skutečný život. Víte, jak je to s kometami. Oč více září, o to dříve končí. Zemanovy šance nepodceňuji, ale ze známých adeptů je mým favoritem pan Drahoš. Ale spíš než otázka prezidenta mě zneklidňuje, kdo bude premiérem a jaká bude vláda. Tam se na obzoru zatím nerýsuje nic dobrého.

Ať bude povolební uspořádání jakékoliv, co nová vláda podle vás musí v dalších čtyřech letech pro Česko vykonat? V oblasti financí, v zahraniční politice, z hlediska bezpečnosti, vymahatelnosti práva...? Co tato země potřebuje a čemu bude muset čelit?

Co by měla vláda vykonat v dalších čtyřech letech, to je na samostatný rozhovor a podle soupisu adeptů na post poslanců si troufám tvrdit, že neudělají skoro nic. Budu rád, když stav věcí alespoň nezhorší. Už tak zdevastovali malé a střední podnikatele, rozšířili armádu úředníků, naštvali řadu kultivovaných zemí včetně našich spojenců… Ale pokud by něco opravdu měli, tak pohnout s dálnicemi, začít budovat rychlé železnice, zliberalizovat podnikání, vytvořit udržitelný penzijní systém, rekodifikovat procesní právo, změnit formu výuky ve školách, zavést duální vzdělání, budovat odolnou společnost proti klimatickým změnám, chránit naši krajinu, lesy i zemědělskou půdu, modernizovat armádu, opravit chátrající památky, nakoupit moderní technologie do nemocnic, ochránit soukromí, prosazovat etiku do nových skutečností a tisíc dalších věcí. 

František Ringo Čech, Olga Sommerová, Václav Klaus mladší, Adam Komers, Dana Kuchtová. To jsou některá známá jména lidí, kteří míní kandidovat ve sněmovních volbách. Kdo z nich by českou politiku obohatil a kdo ne?

Z těch nových tváří, na které se ptáte – mě bude zajímat skutečné chování a názory pana Komerse a mladého Klause. Postoje a názory ostatních znám, a to není můj názorový politický svět.



Tomáš Halík sdělil podporovateli STAN Daliboru Dědkovi, že by rád vytvořil nadstranický poradní orgán pro strany, které chtějí být prozápadní a proevropské. Přejete si angažovanost profesora Halíka v české politice?

Pan Dědek se ztrapnil v akci kandidátka STAN. A pana Halíka bych radši viděl než v nadstranických poradních orgánech v pozici, kde by v širším kontextu lidi učil soužití současného světa se světem křesťanských idejí. Naše katolická církev má jen velmi málo myslitelů, kteří by měli přesah přes „standardní“ náboženské rutiny. Je třeba, aby se rozšířila množina lidí, kteří umějí interpretovat současný složitý svět, jeho úskalí a naopak přínosný potenciál. Kdybyste si přečetli pár francouzských a amerických filozofů a vizionářů, okamžitě pochopíte, jak slabé jsou české „elity“ ve filozofii a sociálních vědách. Potom se divte frustraci lidí a politikům, kteří nás navigují do slepých uliček. Václav Klaus vždycky říkal: „Čtěte.“ Jenže dnes je tahle rada dvousečná, pokud ji naplníte. V lepším případě budete fakt dobrý, ale je pravděpodobné, že budete znechucení stavem znalostí druhých.

Podnikatel, který neumí dobře zaplatit své zaměstnance a který se hroutí ze zvýšení minimální mzdy, je darebák a neměl by podnikat, řekl Lubomír Zaorálek. Jiní socialisté a odboráři říkají, že když máme nevídaný hospodářský růst, musejí se zvýšit zaměstnancům platy, protože „kdy jindy už“. Co říci k větě Štěpána Kotrby, že „kapitalista se ani části vytvořené nadhodnoty ve prospěch dělníků dobrovolně nevzdá. Nutné je mu ji vzít. Státním zásahem, nebo s vidlemi v ruce“?

Ať si zkusí Zaorálek podnikat, a teprve potom něco o podnikatelích vykládá. Politici ČSSD se opravdu v končícím volebním období směrem k drobným podnikatelům „vyznamenali“. Po Mládkovi, Štěchovi – Zaorálek. Jak se říká: „Do třetice všeho dobrého a zlého.“ Jen mně není jasné, kdo, až zničí podnikatele, na ty jejich rozdávačky bude vydělávat? Oligarchové to nebudou. Ti ve výsledném součtu vysávají střední třídu a přes dotace si berou zpět svoje daně.

Ing. František Laudát

  • Předseda Klubu angažovaných nestraníků (KAN)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…