Hodiny do klíčového sněmu ANO. Lidé jsou nervózní, připouští Faltýnek

27.02.2015 4:40

ROZHOVOR ParlamentníListy.cz zakončují sérii rozhovorů s potenciálními místopředsedy hnutí ANO. Posledním bude Jaroslav Faltýnek, letitý spolupracovník Andreje Babiše a současný předseda poslaneckého klubu hnutí.

Hodiny do klíčového sněmu ANO. Lidé jsou nervózní, připouští Faltýnek
Foto: Hans Štembera
Popisek: Jaroslav Faltýnek

Kandidujete na post místopředsedy hnutí ANO. Zároveň jste předsedou poslaneckého klubu a zastupitelem Prostějova. Myslíte si, že na post místopředsedy by Vám ještě zbyl nějaký čas?

V zastupitelstvu města Prostějova jsem již 25 roků. Zájem o naše město mne v mé profesi nikdy neomezoval a neomezuje. Naopak, v Prostějově jsem nejblíže starostem mých spoluobčanů. Stejně to mám i v hnutí ANO a v Poslanecké sněmovně. Každý den mám nabitý schůzkami, hovořím s lidmi o problémech v hnutí i v jednotlivých resortech, nejen v těch našich. Být prvním předsedou by určitě byl další úvazek, ale já tu práci pro hnutí dělám v podstatě už dnes a vždycky jsem ji pro hnutí dělal. A dělat ji budu dál, i když na sněmu žádnou funkci nezískám.

Proč jste se rozhodl kandidovat?

Já jsem si po zkušenostech z posledního sněmu, kdy jsem měl osm nominací na prvního místopředsedu a pak mě delegáti jen taktak zvolili do předsednictva, řekl, že nebudu objíždět kraje a říkat delegátům, ať mě volí. Teď jsem se byl podívat jen na dvou sněmech, nebyl jsem ani na domovském v Olomouci, protože jsme měli koaliční radu, no a nominací mám zase osm, tak uvidíme…

Co můžete hnutí nabídnout, přinést?

Přinést můžu to, o čem jsem mluvil. Hlavně práci, kterou už dělám dneska, komunikaci a určitou kontinuitu. Vnímám totiž, že se uvnitř hnutí začínají objevovat „pravé“ či  „levé“ názory a návrhy. Já ale tvrdím, že existují jen dobrá řešení. Ta špatná nám tu předvedla pravicová vláda, která levicově zvyšovala daně v době, kdy tu lidi neměli za co nakupovat. Levicová vláda Miloše Zemana zase privatizovala banky. Nevím, jestli je zvyšování daní pravicové a jestli je privatizace bank levicová. Myslím si, že ne. Dělit v dnešní době politiku na pravicovou a levicovou je podle mě nesmysl. O tom taky budeme mluvit na sněmu. A nejen my, ale i naši hosté.

Jaký je váš vztah k ostatním kandidátům? A nemyslíte, že by tuto funkci měl zastávat někdo, kdo není součástí tzv. vysoké politiky?

Anketa

Miloš Zeman řekl, že je ochoten v případě pádu vlády jmenovat vládu Andreje Babiše, ve které by klidně mohly být zastoupeny i ODS a TOP 09. Předčasné volby by nepreferoval. Co vy na to?

hlasovalo: 24884 lidí
Jaké kandidáty máte na mysli? Do předsednictva kandiduje, tuším, 23 lidí včetně kandidáta na předsedu pana Babiše. Většinu těch lidí velmi dobře znám a mám k nim vztah jako ke svým kolegům. Někteří mohou svou kandidaturu brát nějak fatálně, ale tak já to určitě nemám, necítím k nikomu žádnou zášť, všichni jsou moji kolegové a snad i přátelé. Mimochodem, na post prvního místopředsedy se mnou kandidují  čtyři ženy – paní Jermanová, Kleslová, Maxová a Kotrlová. Vidíte, že ani nepotřebujeme žádné kvóty jako v ČSSD. Možná bych spíš potřeboval nějakou kvótu já… Ale vážně, je opravdu na delegátech, koho si na post prvního místopředsedy či místopředsedkyně zvolí. Jestli to bude někdo z vysoké politiky, nebo ne, je opravdu na nich. Můj názor je, že by ve vedení hnutí měly být zastoupeny všechny kraje a pokud možno i zástupci všech názorových proudů.

V komunální politice se pohybujete již od roku 1990. Změnilo se za tu dobu něco? Dlouho jste byl členem ČSSD, proč jste se rozhodl přestoupit?

Změnilo se toho strašně moc. Ale komunální politika je trochu jiná než ta celostátní. Voliči na ni víc vidí a dokážou si ve městech a obcích své politiky ohlídat. Já jsem v zastupitelstvu začínal jako člen Zemědělské strany, ta se v polovině 90. let rozpustila v jiných stranách a já jsem přestoupil k ČSSD kvůli lidem, kteří tam tehdy byli. Ale to stranictví se opravdu v komunální politice nebere tak fatálně. Pana Babiše jsem od politiky asi  rok odrazoval, a to ještě během doby, kdy už fungovalo sdružení ANO. Nedal na mě a naopak mě požádal, abych mu s budováním Hnutí  pomohl. Tak pomáhám.

Co by se podle Vás stalo, kdyby se Andrej Babiš například rozhodl vrátit k podnikání? Mělo by ANO stále tolik příznivců?

Myslíte dneska?

Ano.

Kdyby řekl, kašlu na to, vracím se do Agrofertu? Hnutí ANO stojí na něm a dneska ještě nemá takové personální zázemí, aby bez něj mohlo fungovat. Také voliči podle mého názoru šli primárně za Babišem, pak až za značkou ANO, kterou ještě půl roku před volbami skoro neznali. U firmy se mu povedlo postavit management, který úspěšně funguje i bez něj. V politice to ale tak jednoduše nejde. Bez pana Babiše by voliči určitě ztráceli o hnutí rychle zájem. Bylo by zajímavé to vyzkoušet ale raději bych to nedělal.

Co je podle Vás třeba v Hnutí změnit?

Strašně moc věcí, ale hlavně bychom se měli vrátit k tomu, proč jsme vlastně vznikli a co chceme. Také bychom, nebo aspoň někteří z nás, po tom strmém letu vzhůru potřebovali více pokory. I o tom bude určitě náš sněm.

V kuloárech se hovoří o tom, že vztahy uvnitř ANO jsou dost napjaté, je to pravda?

Nemyslím si, že by vztahy byly napjatější než před sněmy či kongresy jiných stran. Lidé jsou nervózní, někteří mají ambice, jsou, abych tak řekl, v očekávání. Ale já to nechci úplně shazovat. Ten sněm opravdu důležitý je. I když je nervozita podobná jako u jiných stran, tak bychom hlavně měli ukázat, že se jako ostatní strany nechováme. Že své případné výhry a prohry dokážeme ustát, že to zvládneme bez podrazů a politikaření. Pokud se tohle povede, tak máme vyhráno.

Když jsme u těch podrazů. Co říkáte na rozpad Úsvitu?

Já, abych se přiznal, tak té situaci moc nerozumím. Plyne podle mě z toho, že Úsvit trochu nevěděl, co má v opozici se svým programem dělat. Tak se teď snaží měnit image, ale je to dost nepřehledné. Já ale nechci hodnotit vnitřní rozepře v jiném hnutí. Mně jde o to, aby jich v tom našem bylo co nejméně.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…