Jasný názor na migraci. Známý herec Dvořák, který se nebojí říct, že volil Zemana: Nejsme zvyklí na muslimské menšiny. Tito lidé jsou pro nás nečitelní. A když vidíme, co se děje v Německu...

22.05.2018 20:17

ROZHOVOR „Myslím si, že Miloš Zeman dělá vyváženou politiku jak ke spojencům v NATO a v Evropské unii, tak zároveň i vůči Rusku,“ říká jihočeský herec Jan Dvořák, kterého diváci mohu znát například i ze seriálů Ordinace v růžové zahradě nebo Vyprávěj. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz promluvil nejen o Miloši Zemanovi, ale například i o současném Rusku, o Evropské unii i o migraci. „Tito lidé například ze Sýrie nebo z Turecka pro nás nejsou čitelní. A propaganda, která nám to bude vysvětlovat jako hlupákům, že to je v pořádku, že je to obohacení? Tak to vidí snad už každý, že to je nesmysl,“ říká oblíbený herec.

Jasný názor na migraci. Známý herec Dvořák, který se nebojí říct, že volil Zemana: Nejsme zvyklí na muslimské menšiny. Tito lidé jsou pro nás nečitelní. A když vidíme, co se děje v Německu...
Foto: David Hora
Popisek: Herec Jan Dvořák

Kauzu novičok stále provází celá řada nejasností. Co vy na to celé říkáte?

Co se mezinárodních věcí týče, to si netroufám hodnotit. Ale podle mého názoru je všeobecně trend nějak škodit Rusku, což já moc nechápu proč. Ale co se týče toho, že prezident zveřejnil zprávu, co dostal od vojenského zpravodajství a někteří senátoři ho teď chtějí žalovat za velezradu, tak to si myslím, že je trošku přehnané.

A myslíte si, že prezidentovi opravdu hrozí v tomto případě obvinění z velezrady?

Je to už poněkolikáté, co se na něj někdo snaží velezradu „hodit“. Když se řekne velezrada, tak si člověk představí někoho za úsvitu postavit ke zdi a odstřelit... Víte, jak se mluví o existenci Senátu, vzhledem k tomu, že v některých zemích už byl jako jedna z parlamentních komor zrušen, tak jestli se chtějí zabývat takovými věcmi, tak je opravdu na pováženou, jestli má vůbec existovat.

Mnohým lidem vadí i to, že Miloš Zeman ohledně novičoku takto promluvil právě do médií, v tomto případě konkrétně na televizi Barrandov.

Já na tom nevidím nic špatného. A mimochodem, máme tady skvělou speciální protichemickou jednotku, tak by bylo špatné, kdyby o novičoku nic nevěděli a kdyby nevěděli, jak na něj mají zareagovat. Myslím si, že opět děláme z komára velblouda.

Anketa

Schvalujete vyjádření Miloše Zemana na téma novičok, učiněné 3. května na TV Barrandov?

89%
11%
hlasovalo: 17153 lidí

A mají tedy pravdu ti, kteří tvrdí, že prezident tak trochu „tlačí káru“ Rusku? Například bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v rozhovoru pro Parlamentní listy řekla, že Miloš Zeman dlouhodobě postupuje více v zájmu Ruské federace než v zájmu České republiky. Vidíte to také tak?

Myslím si, že Miloš Zeman dělá vyváženou politiku jak ke spojencům v NATO a v Evropské unii, tak zároveň i vůči Rusku. Nemůžeme Rusko vynechat z mapy světa, vynechat ho jako obchodního a kulturního partnera.

Mnozí lidé ale označují Rusko stále za velkou hrozbu. Jak vy vidíte dnešní Rusko?

No, hrozba se vždycky z něčeho dá udělat, a to velice snadno. Ale já tu hrozbu necítím. Jsou to prostě dva světy – ten západní, euroamerický – a ten ruský. A to, že pan prezident Putin Rusko drží, dá se říci, svou osobností, tak to je v pořádku. Možná bude problém, až jednou místo něho nastoupí někdo jiný. Ale on zatím to Rusko dává „dohromady“.

Prezident Zeman je v podstatě kritizován z řady míst po celou dobu svého prezidentování. Navíc, mnozí politici tvrdí, že Zeman už vlastně nemá co ztratit a že už si teď bude dělat, co chce. Jak vy Miloše Zemana jako prezidenta hodnotíte?

Já jsem Miloše Zemana sledoval už v době před sametovou revolucí a uznával jsem ho. Když přišla revoluce, tak jsem ho bral jako jednoho z vůdčích osobností a držel jsem mu palce. Líbil se mi jeho humor, jeho bonmoty. Pravda ale je, že v předešlé prezidentské volbě jsem ho nevolil a nevolil jsem ani pana Schwarzenberga. Ani jeden z nich pro mne v tu dobu nebyl ideální kandidát na prezidenta.

Velmi mi ale vadila ta nenávistná kampaň, která byla před těmito prezidentskými volbami. Myslím si, že si ji někdo objednal a myslím si, že Čechům vadila. My jsme národ odkojený Jaroslavem Haškem a Cimrmany, máme smysl pro humor. A takováto těžká nenávistná kampaň mne osobně vyprovokovala k tomu, že jsem tentokrát k volbám šel a Miloše Zemana jsem volil. A netajil jsem se s tím. Ale třeba u nás v divadle jsem se nesetkal s tím, že by mě kvůli tomu někdo nějakým způsobem napadal. To, co se v některých divadlech dělo, jsem tady nezažil. Pan Zeman je osobnost a byl jediný, kdo z těch kandidátů takovouto osobností byl.

Anketa

Schvalujete, že pořad ČT 168 hodin odvysílal záběry s naštvaným Hamáčkovým sousedem?

75%
25%
hlasovalo: 3741 lidí

A víte, co mi taky vadilo? A za to mohou média. Že cokoliv pan prezident během té kampaně udělal, tak něco jiného viděl člověk na vlastní oči, a něco jiného si pak přečetl od novinářů. Stejná událost, popsaná úplně jinak. Navíc mám pocit, že řada novinářů úplně ztratila smysl pro humor a i tím dávali všemu úplně jiný význam. Působilo to na mě ve smyslu – kdo chce psa bít, hůl si vždy najde. Naštěstí mám pocit, že to už trochu pominulo.

Upřímně, jste jeden z mála umělců, který přiznává, že volil Miloše Zemana. Mnozí vaši kolegové prezidentovi naopak nemohou přijít na jméno. Proč právě umělci Miloše Zemana, podle vás, tak nesnášejí?

Já vůbec netuším, kde se bere ta nenávist, nebo kdo to podněcuje. Ale je to opravdu enormní. Já například rád čtu názory pana Ondřeje Hejmy. To jsou názory, se kterými se mohu ztotožnit. Nechápu ale ty, kteří mají potřebu projevovat tak velkou nenávist. Ale samozřejmě jejich názor toleruji. Je to prostě jejich názor. Ale myslím si, že pro pana Zemana určitě není jednoduché ustát takto silný tlak. V tom ho obdivuji. Ukazuje, jak velice silná osobnost je.



Velký tlak je i proti Andreji Babišovi. Nakonec právě i tady, v Českých Budějovicích, bylo proti němu několik demonstrací. Jak vy ho vidíte, a souhlasíte s tím, aby byl premiérem?

Já souhlasím s tím, aby byl premiérem, líbí se mi, že narušuje stereotypy, které tady jsou. Řídí velké podniky a řídí je úspěšné. Když člověk řídí dobře automobil, tak si chce zkusit řídit i autobus. Rozumím tomu a cítím z něj, že opravdu chce, aby naše země prosperovala, aby byli na správných místech odborníci, kteří tomu rozumějí.

Mám ale pocit, a to mi vadí, že v této zemi je důležitější politický boj než prosperita této země. Pro opozici je důležitější, aby hodila nějakou invektivu, aby se zviditelnila, aby nabourala všechno, i to, co by třeba mohlo být prospěšné. Důležité je to prostě napadnout! A tento způsob politiky, mám alespoň pocit, chce zřejmě pan Babiš změnit, když mluví o tom, že by měli táhnout za jeden provaz a být jeden tým. Ale Češi jsou hašteřiví a raději se hádají, než u toho druhého uznat, že to, co dělá, dělá třeba docela dobře.

Pokud se ANO a ČSSD dohodnou, budeme tady mít zřejmě vládu s podporou komunistů. Co říci na to, že se komunisté téměř třicet let od sametové revoluce dostávají opět k moci?

Řekl bych, že komunisté se dávno rozešli s tím, jak existovali před rokem 1989. Když mě tehdy chtěli do komunistické strany, tak jsem z toho vyklouzl díky tomu, že jsem řekl, že jsem věřící a že kdyby se komunistická strana řídila podle desatera přikázání, tak že by to všechno vypadalo jinak. No, to mě okamžitě vyhnali a že mě tedy nevezmou. Takže tehdy se mi záměr povedl. Ale dnes se zrovna k tomu Ježíši Kristu a ke společnosti, která vyhání kupčíky z chrámu, v podstatě hlásí. Prošli velkou proměnou a je nesmysl dívat se na Komunistickou stranu Čech a Moravy stejně, jako na Komunistickou stranu Československa. Tehdejší papaláši jsou už dnes naštěstí zcela mimo hru. Nynější komunistická strana například respektuje různé formy vlastnictví, což je důležité. Takže já s tím nemám problém. A pokud budou prosazovat dobré věci, tak je to v pořádku.

Řada Čechů není spokojená s Evropskou unií. Ozývají se hlasy nejen pro referendum o setrvání v tomto společenství, někteří vyzývají zcela jasně k odchodu. Jak vy vidíte budoucnost EU, a hlavně budoucnost České republiky v Evropské unii?

Jak mnozí lidé říkají, ta unie se musí proměnit. Je to poměrně mladý útvar. Myslím, že si zaslouží šanci. Věřím, že některé věty, které zazněly z úst evropských politiků, už nikdy neuslyšíme. Myslím si, že by si teď ani J.-C. Juncker nebo paní Merkelová neudělali mítink s občany na Václavském náměstí. Ale jednou to třeba bude jinak. Věřím, že by se ještě dalo leccos změnit a zachránit. Důležité je, aby už nebyly různé nátlaky, například co se týče kvót. Nakonec Brusel musel zjistit, že tyto věci jsou pro řadu států opravdu  „nezkousnutelné“.

Když mluvíte o kvótách, jak vidíte migraci? Zvládne, podle vás, Evropa tento problém?

Mám pocit, že se v tomto směru trochu přitvrzuje. Například ve Francii začali být v těchto věcech přísnější. A líbí se mi právě náš prezident, že jasně dokáže říct, že my tady migranty nechceme. Mluví za zdrcující většinu lidí a řekne to bez vytáček a jasně, jako prezident za svou zemi.

Víte, tady ani za minulého režimu nebyly příliš muslimské menšiny. Rozhodně to tady nikdy nebylo jako například v Německu. Takže na to nejsme zvyklí. Tito lidé například ze Sýrie nebo z Turecka pro nás nejsou čitelní. A to nám přece nikdo nemůže mít za zlé, když vidíme, co se nyní děje právě například právě v tom Německu, že k nim máme nedůvěru.

A propaganda, která nám to bude vysvětlovat jako hlupákům, že to je v pořádku, že je to obohacení? Tak to vidí snad už každý, že to je nesmysl.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…