Kandidující docent: Rusko je agresor. Překročilo pravidla vzniklá po pádu železné opony

18.06.2014 19:10

ROZHOVOR Osobnost z akademického prostředí posílá do klání o senátorské křeslo TOP 09 v Plzni. Čtyřicetiletý politolog a prorektor Metropolitní univerzity Praha Ladislav Cabada věří, že voliče může zaujmout nejen zkušenostmi, ale i svým poměrně nízkým věkem. I to zaznělo v rozhovoru, který poskytl kandidát na senátora redakci ParlamentníchListů.cz.

Kandidující docent: Rusko je agresor. Překročilo pravidla vzniklá po pádu železné opony
Foto: Hans Štembera
Popisek: Politolog Ladislav Cabada

Jako politolog máte přehled. Je to i důvod Vaší kandidatury do Senátu?

Dlouhodobě působím v akademickém prostředí a k politice mám blízko. V posledních letech jsem se podílel na množství aktivit, které se dotýkaly veřejného prostoru a politického působení, například jsem působil ve Vědecké radě Ústavu pro studium totalitních režimů, pracoval jsem v poradní komisi Rady vlády pro výzkum a inovace v letech 2008 až 2010. Tyto aktivity mě vedly k tomu, že jsem dospěl k závěru, že jde o zajímavou oblast. Možná rozhodnutí souvisí i s mým věkem. Dozrál čas, abych si promyslel, zda rezignovat na politické aktivity nebo rozšířit jejich rámec.

Vy ale nejste členem TOP 09. Proč jste si vybral právě tuto politickou stranu?

Jsem v zásadě liberál. Myslím si, že liberálové to nemají jednoduché, protože zpravidla velmi komplikovaně hledají blízké politické strany, protože samotné strany jsou poměrně centralizované, výrazně uspořádané a to pro liberály není vždy příjemné. Jako liberál bych v zásadě mohl uvažovat o několika politických stranách. To, co mně na TOP 09 vyhovuje, je jejich program a fungování této politické formace. Vidím tam hodně prvků, se kterými souhlasím. Například otázka malého funkčního státu nebo osobní zodpovědnosti a zároveň svobody jedince. S jejich programem se na české politické scéně umím ztotožnit nejlépe.

Jak vnímáte aktuální působení TOP 09 v opozici?

Je to výrazná a srozumitelná opozice. Drží se svých programových priorit. Současně není destruktivní. Přichází opakovaně s řadou srozumitelných a zároveň pragmatických návrhů vůči vládě, ať už co se týká témat spojených s evropskou integrací, fiskálního paktu a podobně. Docela dobře TOP 09 dokáže ukazovat i na řadu chyb, které se objevují ve vládnutí současné koalice.

Vy jste už v médiích uvedl, že v případě svého zvolení se chcete věnovat vysokému školství, výzkumu a oblasti zahraničně bezpečnostní politiky země. Můžete být konkrétnější? Jaké jsou Vaše priority?

Ty dvě priority jsem samozřejmě uvedl v souvislosti s tím, čím se dlouhodobě zabývám. Od roku 1997 působím jako asistent nebo odborný asistent či docent na vysokých školách různého typu. Podporovatelnost výzkumu a vzdělávání je téma, v jehož prospěch by se i na půdě Senátu dala řada věcí udělat. Zahraničně bezpečnostní politika zase souvisí s tím, že Senát je specifický v tom, že právě v oblasti ratifikace smluv nebo vysílání zahraničních vojenských misí je nezastupitelný a nelze jej nijak obejít. Současně je to téma, kterému se opět dlouhodobě věnuji jednak v regionu střední Evropy, v oblasti evropské integrace i šířeji. Věnoval jsem se intenzivně hodnotám v zahraniční politice, otázkám demokracie, lidských práv a podobně.

Jak byste ohodnotil aktuální dění na Ukrajině a vztahy mezi prezidentem Porošenkem a Putinem?

Konflikty tohoto typu nejsou nikdy úplně černobílé. Neměli bychom být ale tak vyhýbaví, abychom jednoznačně nedefinovali agresora a oběť. Chování Ruska vůči Ukrajině je v posledním půlroce agresí. To není jen otázka toho, co se děje dnes na Ukrajině, ale také věc Krymu, který je dnes už plně anektovaným územím. Neříkám, že všechny postoje ukrajinské politiky jsou ideální, ale klíčové sdělení je, že v tomto případě Ruská federace překračuje pravidla, která se stanovila v mezinárodních vztazích a mezinárodním systému po pádu železné opony.

Čím chcete zaujmout voliče?

Věřím, že určitou erudicí v oborech, kterým se intenzivně a dlouhodobě věnuji. Tím, že instituci, do které kandiduji dobře znám, znám její kompetence i pravomoci. Vím také, co nemůže. Mohl bych oslovit voliče i tím, že Senát byl zamýšlen jako komora starších. Minimální věk čtyřiceti let pro kandidaturu je poměrně vysoký, ale mně je lehce nad čtyřicet let, takže bych mohl reprezentovat určitý mladý pohled uvnitř konzervativní a spíše seniorské instituce.

doc. PhDr. Ladislav Cabada, Ph.D. (1973) je vysokoškolský pedagog a výzkumník. Kandiduje za TOP 09 a Starosty do Senátu za volební obvod č. 9 Plzeň - město. Vystudoval politologii na Univerzitě Karlově, rok doktorského studia strávil na Univerzitě v Lublani ve Slovinsku. Na obou zmíněných institucích následně několik let působil jako přednášející. Během studia působil jako externí novinář v české sekci rádia BBC a následně v České nezávislé televizní společnosti. Od roku 1999 působil v různých akademických pozicích (vedoucí katedry, proděkan, děkan, prorektor), zejména ale rozvíjel svou profesní kariéru jako pedagog a výzkumník v oblasti analytické politologie. V současnosti působí jako politolog na Katedře politologie a humanitních studií Metropolitní univerzity Praha, kde je rovněž prorektorem pro akademický rozvoj a vedoucím univerzitního střediska v Plzni. V roce 2005 spoluzaložil mezinárodní odborný časopis Politics in Central Europe, jehož je šéfredaktorem. V letech 2006 – 2012 byl předsedou České společnosti pro politické vědy, od roku 2012 působí jako předseda Středoevropské asociace pro politické vědy. Je emeritním děkanem (2005 – 2009) Fakulty filozofické Západočeské univerzity v Plzni. Zabývá se komparativní politologií středovýchodní Evropy, zejména politickými systémy, aktéry a politickou kulturou. K těmto tématům sám či spoluautorsky publikoval více než 20 knih a více než 100 dalších odborných publikacích, z nich polovinu v zahraničí. Ladislav Cabada je ženatý a má sedmiletou dceru.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

Ukrajina (válka na Ukrajině)

Zprávy z bojiště jsou v reálném čase těžko ověřitelné, ať již pocházejí z jakékoliv strany konfliktu. Obě válčící strany z pochopitelných důvodů mohou vypouštět zcela, nebo částečně nepravdivé (zavádějící) informace.

Redakční obsah PL pojednávající o tomto konfliktu naleznete na této stránce.

autor: Daniela Černá

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…