Liberalismus ČSSD nespasí. Naopak, míní starosta Jindřichova Hradce

01.04.2019 14:22

Vstoupit do vlády bylo správné, i když ne všechny sliby zvládáme plnit, připouští statutární místopředseda krajské organizace a člen předsednictva ČSSD Stanislav Mrvka. A dodává: „Je třeba, aby strana začala více naslouchat hlasu z Podhradí. Tak velký průšvih, jaký zažila v posledních třech volbách, už se nesmí opakovat.“ V bilančním rozhovoru jsme se ohlédli také za uplynulými devíti roky od jeho prvního zvolení starostou a prozradil nám, co nového naopak v Jindřichově Hradci plánuje.

Liberalismus ČSSD nespasí. Naopak, míní starosta Jindřichova Hradce
Foto: archiv starosty
Popisek: starosta Jindřichova Hradce Ing. Stanislav Mrvka (ČSSD)

Starostou jste již třetí volební období. Co pro vás tento závazek znamená? Přece jen za 12 let lze již ve městě řadu věcí změnit.

To s vámi souhlasím, ale jsme teprve u devátého roku. Podařilo se změnit spoustu věcí, ale asi podle mého názoru jsou nejdůležitější oblasti, které mají přímý dopad na spolupráci s obyvateli, návštěvníky a podnikatelskou veřejností.

Otevřená radnice, informovanost veřejnosti, odpovědi na všechny dotazy, jasná pravidla pro dotační programy a poskytování podpor činnosti organizací, průhlednost a otevřenost při zadávání veřejných zakázek, aktivizace činnosti osadních výborů v místních částech a práce komisí rady a výborů zastupitelstva.

Jako velmi důležitá součást výsledků naší práce je skutečnost, že se podařilo za celé období udržet pro naše obyvatele na velmi přijatelné úrovni ceny vody, odpadů, topení a ostatních přímých poplatků, které se od roku 2011 v podstatě nezměnily a patří mezi nejnižší v Jihočeském kraji. A na druhé straně máme za posledních šest let nejvyšší hodnocení v ekonomice a hospodaření s finančními prostředky.

Školství je naší výkladní skříní. Školy i školky jsou rekonstruované, pokrýváme už pět let požadavky na umístění dětí ve školkách a nyní stavíme další pavilon.

Po našem nástupu na radnici jsme s hrůzou zjistili, že město nemá v podstatě žádné pozemky pro vlastní rozvoj a podporu podnikání. Po metrech i větších celcích jsme postupně pozemky nakupovali a dnes můžeme nabídnout prostory nejen pro průmyslovou výrobu, ale máme konečně prostor i pro bytovou výstavbu.

Jaké nejdůležitější investice letos plánujete?

Kanalizace v další místní části Děbolín za 50 milionů, přestavba ulice Pravdova – terminál MHD a VLD za 10 milionů, dokončení rekonstrukce hvězdárny a planetária v rozsahu 50 milionů, výstavba nového pavilonu MŠ za 10 milionů, vybudování zázemí pro činnost osadních výborů v místních částech Horní Žďár a Děbolín za 12 milionů. Jinak běžné aktivity, jako jsou opravy škol, školek, revitalizace rybníků, projekty životního prostředí a opravy infrastruktury.

Čím se aktuálně zabýváte? Jaký problém je třeba vyřešit?

Kromě běžných, každodenních starostí se věnujeme rozjezdu činnosti nově ustanovených výborů a komisí, které mají v našem systému řízení města zásadní podíl. Na to navážou úpravy strategických dokumentů pro další rozvoj. V současné době řešíme zejména problematiku sociálního bydlení, kdy ve městě vznikají obavy o cílené rekonstrukce bytového fondu pro podnikání s chudobou. Obavy občanů chápu, ale nám nezbývá nic jiného než postupovat přesně podle možností, které nám dává k dispozici zákon. A to je bída. SMO na jednání s vládou stanovil 15 bodů, kde by bylo v tomto zásadním problému potřeba obcím poskytnout pomoc. Když nyní čtu stanoviska jednotlivých ministerstev, tak je mi smutno. Nechávají obce a města v pozici: „Pomozte si, jak umíte.“ A tento přístup mě velmi štve.

Vnímáte složení koalice, kde je celkem šest uskupení, jako výhodu, nebo nevýhodu? Jak byste hodnotil první měsíce spolupráce?

Komunální politik musí pracovat vždy s tím, co je k dispozici. To znamená, že počet a druh stran nebo hnutí, jež se podílejí na řízení města, není zásadní, protože stejně musíte spolupracovat i s opozicí. Je to jen trochu možná více zdlouhavé, zato však máte k dispozici pestřejší množství názorů a nápadů. Já současný stav za zásadní problém nepovažuji. Je potřeba mít na paměti, že všichni zástupci stran, kteří byli do zastupitelstva zvoleni, nesou s sebou názory určitého počtu obyvatel. A všichni obyvatelé musejí mít pocit, že je jejich názor důležitý. Které řešení v konečném stadiu převáží a bude nejvýhodnější, rozhodne demokratické hlasování.

Jedním z vašich cílů je přijatelná nezaměstnanost, slušná platová úroveň a nabídka práce. Jakým způsobem se to snažíte jako starosta ovlivnit? Jaké jsou vaše možnosti?  

Vytvoření dobrého místa pro život. To je velmi široký záběr od pocitu bezpečí přes pestrou nabídku kultury, sportu, nízkých cen služeb, přímých daní a vytvoření pocitu, že se ve městě žije dobře. Asi nejpodstatnějším úkolem, který bude život obyvatel ve městě nejvíce ovlivňovat, je otázka sociálního zabezpečení, výstavba bytů, doprava a školství.

Do jaké míry jste spokojen s dostupností bytů a sociálních služeb? A zejména jaké investice v tomto směru v tomto volebním období plánujete?

Jindřichův Hradec patří v této oblasti mezi nejlepší v celé republice. O tom svědčí i výsledky, jaké dosahujeme v pilotním projektu sociálního bydlení. Zde bych chtěl také pochválit naše předchůdce, že nerozprodali veškerý bytový fond. Na toto jsme navázali a každý rok zvyšujeme počet nájemních i sociálních bytů. Provozujeme pět domů pro seniory a veškerý bytový fond města pravidelně zkvalitňujeme. Je sice stále co zlepšovat, ale jsem celkově se situací velmi spokojen.

V tomto volebním období plánujeme zasítění a prodej pozemků pro individuální výstavbu, ale hlavně výstavbu dalších nájemních bytů.

Téměř na poslední chvíli jste odstoupil ve sněmovních volbách z čela kandidátky ČSSD v Jihočeském kraji. Ve straně jste ale zůstal. Neuvažoval jste o ukončení členství? Jak jste spokojen se směřováním strany?

Ublíženost není můj styl práce, ale máte pravdu, že i takovéto myšlenky člověka ve vyhrocených situacích napadají. Vztah jihočeské sociální demokracie má k republikovému vedení ČSSD dlouhodobě zdravý husitský náboj. To ale asi není to, co by veřejnost zajímalo. To jsou záležitosti vnitrostranické a musíme si je vyřídit sami a nezatěžovat tím veřejnost. Ta je našimi veletoči už unavená. Jsem už trochu v letech a mám zkušenost, že moje názory se většinou časem potvrdí. Někdy to trvá déle, ale já si klidně počkám. Problém mám zejména s prosazováním liberálních témat jako samospasitelných oblastí ve směrování ČSSD. To nám nesvědčí. Lidé nám musejí rozumět a musíme předkládat jasné vize a ty pak držet. Ne měnit názory podle počasí a volebních průzkumů. To je styl práce jiných stran. V současné době jsem byl zvolen statutárním místopředsedou krajské organizace a jsem členem předsednictva ČSSD. Mám tak prostor své myšlenky nejen sdělovat, ale i prosazovat. Bude-li o ně zájem. Pokud ne, tak se nezblázním a budu se věnovat jen práci ve městě.  

Věříte, že staronové vedení strany dokáže ČSSD vynést zpět na vrchol? Minimálně aktuální volební preference tomu nenasvědčují. Kde dělá podle vás sociální demokracie chybu?

Sami dobře víte, že nejpřesnější průzkumy jsou ty, které si sami objednáte. Proto bych je nějak nepřeceňoval. Klasické strany nejsou v módě, frčí různá hnutí a společenství bratrstev kočičí pracky. Ale i strany, které se vyvezly na této módní vlně, se postupně přetransformují ve strany klasické, se všemi klady a nedostatky. Ten proces je vždy v nějakém časovém horizontu, a tak bych i novému vedení ČSSD dal šanci. Zvolili jsme si vedení a je na něm, jak se se současnou situací vypořádá. ČSSD si nezaslouží, aby se pohybovala ve výsledcích, jakých dosáhla v posledních třech volbách. Tak velký průšvih už se nesmí opakovat. Pokud se ČSSD nevrátí na odpovídající místo, tak současné vedení ponese odpovědnost, nebo bude slavné, když tohoto cíle dosáhne. A kde děláme chybu? Vrátil bych se k té poctivé mravenčí každodenní práci od vesnic, měst přes kraje a až následně do Sněmovny. Držet slovo a nebát se na rovinu říkat i věci nepopulární. Já chápu, že je vidět hlavně práce vlády a Sněmovny, ale to nám komunální a krajské volby nevyhraje. Je nezbytné více naslouchat hlasu z Podhradí.

Vstup ČSSD do vlády jste s obavou, že by se strana v opozici ztratila, podporoval. Dokáže ale podle vás nyní sebe a své priority dostatečně prosadit?

Jsem rád, že se tyto názory potvrdily a že i různí straničtí škarohlídi dnes uznávají, že to bylo správné. A proto mě někdy překvapuje, že dnes vystupují, jako by to byla jejich zásluha.

Zda dokážeme naše priority prosadit? No to je přesně o tom, zda jsme si nominovali do vlády a vedení správné osobnosti. Buď se to podaří a oni budou za hrdiny, nebo ne a skončí v propadlišti dějin. To je ale klasický koloběh života. Zatím se některé věci daří, jiné méně a některé vůbec nezvládáme. Vše řeší čas a přízeň voličů. Prvním signálem bude výsledek voleb do Evropského parlamentu. Rozhodnou však volby krajské a ty do Parlamentu. Pokud tedy nebudou předčasné, což bych rozhodně nevylučoval.

A na závěr bych si dovolil použít dnes již citát téměř klasický: „Samá pozitiva a sociální jistoty.“

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Jak chcete z Bruselu zajistit naši potravinovou soběstačnost?

Podle mě je to klišé a nemůžeme být potravinově úplně soběstační, obzvlášť dnes, kdy je dost nevyzpytatelné počasí. A i kdybychom soběstační byly, nebude nás to stát mnohem více než potraviny z dovozu? Podpora českých potravin je sice hezká věc, ale zas né každý na to má rozpočet. Stačí se podívat n...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce

20:01 „Choré mozky uvěřily“. Analytik o vině slovenských médií, která vedla střelce

Nikoliv „tragédie“, ale „zločin“. Tak je podle analytka Štěpána Kotrby pojmenovat střelbu na slovens…