Mirka z Vysočiny si bude hrát na svědomí národa? Přestaňte s tou hysterií, že nás Zeman táhne na východ, žádá spisovatel. ČT hlásá totéž co Brusel

25.05.2018 11:23

ROZHOVOR „Kdyby byl opravdu použit Novičok, tak je Skripal dávno po smrti,“ říká dlouholetý novinář a spisovatel Jan Bauer. Přítel Miloše Zemana promluvil o prezidentovi, o migraci, právu šaría v Evropě a zmínil i bývalou předsedkyni Poslanecké sněmovny Miroslavu Němcovou. „Ta Mirka z Vysočiny je v podstatě neřízená střela. Ona si hraje na svědomí národa,“ říká spisovatel, který má na svém kontě více než 170 vydaných knih.

Mirka z Vysočiny si bude hrát na svědomí národa? Přestaňte s tou hysterií, že nás Zeman táhne na východ, žádá spisovatel. ČT hlásá totéž co Brusel
Foto: Daniela Černá
Popisek: Prezident Miloš Zeman

Kolem prezidenta Zemana to v posledních týdnech opět poměrně vře. Na vině je tentokrát kauza Novičok, když prezident Zeman před pár týdny na TV Barandov řekl, že Novičok u nás byl vyráběn „byť v malém množství a poté zničen“. To ale krátce poté vyvrátil Andrej Babiš a později i poslanci. Co na celou věc ohledně Novičoku říkáte a je podle vás problém, že něco takového řeší prezident v médiích?

Já si myslím, že by to prezident řešit neměl. On je Miloš Zeman tak trošku „prostořeký“, občas si nedává pozor na pusu a pak jsou z toho maléry. Ale faktem je, že pokud my máme jednu z nejlepších protichemických jednotek v rámci Severoatlantické aliance, tak samozřejmě se ta jednotka musí na něčem testovat, něco zkoušet. To znamená, že ten – ať už se to jmenuje Novičok, nebo jakkoli jinak – tak tady vyráběn v nějakém množství rozhodně byl. A ti poslanci jako lidovci a další, kteří se dostali do Parlamentu jen tak s odřenýma ušima, tak si najednou otevírají pusu a popírají skutečnost, realitu, což absolutně nechápu.

Otázka je, odkud byl ten Novičok, pokud to byl vůbec Novičok. Protože celá ta aféra kolem dvojitého agenta Skripala je velice podivná. Kdyby byl opravdu použit Novičok, tak je dávno po smrti. Nechápu, jak Skripala i jeho dceru mohli britští lékaři vůbec zachránit. A navíc to byl dvojitý agent, který byl vyměněn za jiné agenty. Kdyby Rusové usilovali o jeho život, tak ho mohli dávno zabít a mnohem jednodušším způsobem.

Na prezidenta se ovšem snesla opět velká vlna kritiky. Někteří senátoři dokonce chystají žalobu kvůli údajné velezradě. Mají důvod a hrozí opravdu Zemanovi obvinění z velezrady?

To je takový ten proces odvolávání prezidenta, který myslím proběhl jednou ve Spojených státech a ještě nedokonale. A je to v podstatě nesmysl. Takové ty pokusy odvolávat Zemana… To byly i pokusy odvolávat Klause a podobně, dokonce byli použiti psychiatři, aby prokázali, že Miloš Zeman není normální. To je absolutní nesmysl. Ti senátoři, to musím říct, to je banda, která se jen potřebuje zviditelňovat.

Když se ohlédneme trochu dozadu. Nedávno se přihodila událost, která může být zmenšeninou rozporu v české společnosti. Miloš Zeman v inauguračním projevu zaútočil na své protivníky i na některá média. Miroslava Němcová odešla ze sálu. Několik desítek příznivců za to Němcové předalo květiny, Zeman si drží sympatie poloviny národa. Co tento sled dějů ilustroval?

Neilustroval nic. Ta Mirka z Vysočiny je v podstatě neřízená střela. Ona si hraje na svědomí národa. Já vůbec nevím, že ji s takovýmto chováním v té ODS ještě trpí. To je chování, které se myslím neshoduje s principy strany, kterou tehdy zakládal Václav Klaus. To je úplně někde jinde. A že jí dávají květiny? No proboha, komu neprošel jejich kandidát, profesor Drahoš, tak bude holt dávat květiny té paní, které se naštvala a odešla uprostřed prezidentova projevu. To je pochopitelné. Ale bohužel, ti lidé, kteří volili profesora Drahoše, tak to prohráli. A musí zkousnout, že je prezidentem Miloše Zeman, to se nedá nic dělat. Na tom je založena demokracie.

Ozývají se ale také hlasy, že prezident je proruský. Například právě bývalá předsedkyně Poslanecké sněmovny Miroslava Němcová v rozhovoru pro Parlamentní listy řekla, že Miloš Zeman dlouhodobě postupuje více v zájmu Ruské federace než v zájmu České republiky. Má pravdu?

Toto všechno je bouře ve sklenici vody. Že je Miloš Zeman proti sankcím vůči Rusku? Proti sankcím je dnes už i ta nová italská vláda, která se formuje. Kdekdo je v Evropě proti těmto sankcím, které se absolutně míjejí účinkem. Tady se prostě jen hází špína na Miloše Zemana. On jako český prezident hájí zájmy podnikatelů, které mají své podnikání spojené s Ruskem. A to je přece v pořádku. Na tom je založený kapitalismus. To, že je prezident proruský, tvrdí většinou lidé, kteří zapomněli, že už v tom Rusku nevládnou komunisté, že už tam není žádný Brežněv, že od roku 1968 už uplynula dost dlouhá doba. Takže už by mohli přestat podléhat hysterii, že nás Miloš Zeman údajně táhne na východ.

Když už jsme zmínili útoky Miloše Zemana na česká média… Prezident tvrdí, že většinu z nich ovládá „kavárna“. Jiní mají strach z toho, že média vlastněná Babišem slouží Babišovi. Na ČT jistá část veřejnosti nadává. Jak to s těmi českými médii tedy vlastně je? Je lepší Václav Moravec, nebo Jaromír Soukup?

Já mám své výhrady jak k panu Moravcovi, tak k panu Soukupovi. Média jsou prostě taková, jaký je zájem publika. U České televize mám občas dojem, že není veřejnoprávní, ale že je spíše placená z Bruselu, z Evropské unie. Protože hlásá to, co hlásají bruselští úředníci. Ale nikdo z novinářů se nikdy nezavděčí všem příjemcům zpráv a informací. Těžko hledat, co je tam špatného. Novináři jsou takoví, jací jsou. My můžeme tu televizi vypnout, koupit si jiné noviny, nebo hledat informace na internetu. Ta volba tady je, ta svoboda tady existuje. Tak co z toho dělat národní neštěstí?



Když se vrátíme k prezidentu Zemanovi, ten je v podstatě kritizován z řady míst po celou dobu svého prezidentování. Navíc, mnozí politici tvrdí, že Zeman už vlastně nemá co ztratit a že už si teď bude dělat, co chce. Jak vy Miloše Zemana jako prezidenta hodnotíte?

Miloš Zeman je v podstatě podobným prezidentem, jakým byl třeba Václav Klaus nebo Václav Havel. Všichni byli silné osobnosti. Zeman prostě chce, aby byly slyšet jeho názory, aby byl viděn. Vadí mu, že nemá větší pravomoc. On byl takový i Masaryk. To už si málo pamatujeme. Také musel schvalovat každého ministra, rozčiloval se, když ve vládě nebyl Beneš. Hrozil například odstoupením, když nebude Beneš ministrem zahraničních věcí. Prezident tady má poměrně malé pravomoci. Masarykovi se líbil ten americký systém, kde prezident je něco jako předseda vlády. Jenže bohužel, než se tehdy vrátil z emigrace, tak už to bylo takto nastavené. A od té doby se to prostě vleče. Prezident, který „vyhovoval“, tak to byl jedině snad Hácha… Jinak všichni prezidenti chtěli do všeho mluvit. Ti komunističtí prezidenti to měli jednodušší. Oni byli šéfové komunistické strany a k tomu prezidenti, čili pravomoci měli.

Já jsem už několikrát prezentoval, že podle mne ten Miloš neměl už podruhé kandidovat na prezidenta. Doufal jsem, že stejně jako byl premiérem pouze jedno období, tak bude i jedno období prezidentem. Myslím si, že není úplně zdravý, i když se tvrdí něco jiného. Ale vždycky to byla velká osobnost, velký myslitel, ale také člověk, který hodně a rád provokuje.

V těchto dnech se koná referendum v ČSSD, které rozhodne, zda sociální demokraté půjdou do vlády s ANO. Jak to podle vás nakonec dopadne?

Mě děsí referendum, které trvá čtrnáct dní. To je absolutně šílené. To pan Hamáček a pan Zimola museli snad spadnout z věže, že si něco tak strašného vymysleli. Když třeba Piráti dělali vnitrostranické referendum, tak to měli hotové v relativně krátké době. Ale toto… Navíc ten výsledek je opravdu dost nejistý. Těžko lze předvídat. Já si spíš myslím, že vznikne zase nějaká úřednická vláda, že i Zemanovi už dojde trpělivost. Koneckonců, za oslavované první republiky nevydržela žádná vláda celé funkční období. Buď se rozpadla, nebo pak Masaryk jmenoval úřednickou vládu. Čili neviděl bych jako tragédii, když ta vláda nebude, když se bude připravovat dlouho. Trošku mi ale samozřejmě vadí, že strany, které volby prohrály, tedy sociální demokracii a komunisti, najednou budou diktovat, jak ta vláda bude vypadat. Z toho mě trošku mrazí. To je absolutní pohrdání výsledkem voleb. Ale to je samozřejmě na vůli pana Babiše, jestli to takto chce, jestli mu to takto vyhovuje.

Když se podíváme do zahraničí, už jsou to tři roky, co českou politiku ovládlo téma migrace. Někdy slýcháme, že to bylo zbytečné a zástupné téma, protože tu skoro žádní migranti nebyli. Jak to tedy nakonec rozsoudit? Jinak, syrští migranti už do Evropy neproudí, ale zato se zvyšuje tlak z Afriky. Bude tzv. Dublin IV krizovým momentem EU? Hrozí zničení Evropy, jak někdy slýcháme?

Já si myslí, že Evropa se změní, že ta migrace bude pokračovat. Ale ti migranti jdou tam, kde jsou větší sociální dávky, vyšší životní úroveň. Co by dělali tady? My jsme pro ně jen maximálně tranzitní země. Směřují do Německa, skandinávských zemí, Francie, kde jsou navíc velké komunity muslimů, jejich souvěrců, na které se budou nabalovat. Já se spíš bojím jiné věci. Bojím se, že se ti muslimové v Evropě začnou i nějak politicky formovat, že tady vzniknou muslimské strany a začnou prosazovat v rámci Evropy právo šaría. A doufám, že k něčemu tak strašnému nedojde.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…