Místopředsedkyně TOP 09: Povím vám něco o Kalouskovi, ostudném a nebezpečném Zemanovi, imperiálním Rusku, oligarchovi Babišovi a Vrběticích…

23.12.2014 15:15

ROZHOVOR Místopředsedkyně TOP 09 Helena Langšádlová míní, že politická situace v ČR není dobrá, protože ve sněmovně jsou dvě antisystémové strany a jedno populistické hnutí. Babiš říká jen prázdné fráze a jednání prezidenta Zemana je ostudné. Politika Ruska je pro Evropu nebezpečná. Smlouva TTIP je dle ní přínosem.

Místopředsedkyně TOP 09: Povím vám něco o Kalouskovi, ostudném a nebezpečném Zemanovi, imperiálním Rusku, oligarchovi Babišovi a Vrběticích…
Foto: red
Popisek: Helena Langšádlová, poslankyně TOP 09

Jak hodnotíte rok 2014 z hlediska České republiky? Byla politická situace lepší nebo horší než jindy?

Situace rozhodně není dobrá. V Poslanecké sněmovně jsou zastoupeny dvě antisystémové strany a jedno populistické hnutí. Trend je zhoršující se, nicméně stále máme šanci na svobodnou demokratickou společnost, a to není samozřejmostí. 

Pracovala podle vás vláda dobře?

Ve sněmovně velmi často zažíváme ze strany vlády legislativní zmatek. Ministři mnohdy nevědí, co je obsahem zákonů, které sami předkládají. Vláda ani nedodržela vlastní legislativní plán. Například kauza ve Vrběticích a neschopnost ji řešit mě velmi znepokojila a jen doufám, že v době této vlády nebudeme čelit nějakým větším bezpečnostním krizím. Vláda se rozhodla být vládou „rušičů“, zrušila poplatky ve zdravotnictví, ale již zapomněla voličům říci, že finanční prostředky budou v systému chybět a postupně se bude zhoršovat dostupnost i kvalita péče. Dále chce zrušit II. pilíř důchodového systému místo toho, aby odpovědně diskutovala o jeho případných úpravách a o tom, jak zajistit dlouhodobou udržitelnost systému a tak dále.  

Někteří žurnalisté varují před ohrožením svobody v České republice – kumulací moci u Andreje Babiše, zneužitím jeho moci díky vlastnictví médií a podobně. Co o tom soudíte vy?

Ano, pokud se kumuluje moc podnikatelská, politická a mediální, jedná se vždy o ohrožení demokracie. Považuji to za vykročení k východu. Doteď se pouze v zemích na východ od nás ujímaly vlády oligarchové.  

Jak hodnotíte Andreje Babiše v konkrétních krocích? Slibuje, co splnil? Co udělal dobrého a špatného? Co říkáte zákonům, které Andrej Babiš připravuje?

Je velmi smutné z úst ministra financí poslouchat i po roce prázdné fráze o tom, jak doteď bylo všechno špatně a  že on vše zařídí. Stávající vláda je přirozeně vládou velkého kapitálu a na menší podnikatele či řemeslníky nemyslí, asi i proto zrušila zákon, který připravil bývalý ministr financí Miroslav Kalousek, který zaváděl jednotné inkasní místo, vláda zavádí kontrolní hlášení, které nepředstavitelně zkomplikuje život malým podnikatelům i řemeslníkům a navíc, ze zkušeností mnoha zemí, je zřejmé, že tato šikana k zvýšení daňových výnosů nevede. 

Nedovedu si představit, jaké to bude, až i malý trhovec či zmrzlinář před prodejem svazku mrkve či kopečku zmrzliny bude mít povinnost elektronicky se připojit na datový systém ministerstva financí. Reprezentanti této vlády vůbec netuší, čím se malí podnikatelé a řemeslníci musí každý den potýkat. Budeme čelit věcnou argumentací. Věřím, že mnozí pochopí, že „prostě“ tudy cesta nevede. 



A jak hodnotíte prezidenta Zemana, jeho činnost, výroky, zahraničně-politické postoje?

Stručně řečeno vystupování prezidenta Zemena doma i v zahraniční hodnotím, nejen jako ostudné, ale i nebezpečné, protože je zde zřejmá snaha otočit kormidlo naší 25 let budované prozápadní orientace směrem na východ.

A koho chcete raději na Hrad místo něj příště?

Nebudu říkat konkrétní jméno, ale moc bych si přála, aby naši budoucí prezidenti navázali na základy položené Václavem Havlem, aby byli demokraté, morální autority a konali v zájmu naší země.

Jaký vidíte hlavní úkol pro TOP 09 pro příští rok?

Příští rok, kdyby se neměly konat žádné volby, chceme především využít k uspořádání dalších ideových konferencí, při kterých chceme upřesnit, jak má vypadat pravicová konzervativní politika 21. století, ale i diskusí nad tím, jak větší množství voličů přesvědčit o tom, že pouze otevřená, odpovědná a nepopulistická politika je předpokladem naší prosperity. 

Jak hodnotíte mezinárodní situaci v roce 2014? Čím je pro vás svět jiný než na začátku roku? Koho a čeho se bojíte v roce 2015? Je nebezpečím Rusko? Islámský radikalismus?

Mezinárodní situace se v průběhu roku 2014 radikálně proměnila k horšímu. Bezprecedentní krok obsazení Krymu a jeho připojení k Rusku není pouze nepřijatelným porušením mezinárodního práva a dalších závazků ze strany Ruska, ale z dlouhodobého hlediska může být i prvním krokem, který uvrhne Evropu do nekončících sporů a konfliktů, protože území, na kterých žijí národnosti například sousední země a v minulosti přináležela k jinému státu, jsou jen v Evropě desítky, i proto je politika Ruska pro Evropu tak mimořádně nebezpečná. 

Islámský stát je velkým nebezpečím pro evropskou civilizaci. Demokratické státy v úžasu sledují, jak mimořádně agresivní a krutý útvar se zformoval v jejich blízkosti. Je nezbytné se proti tomuto zlu semknout a udělat vše proto, aby nemohl prosazovat své cíle. 



Byly opravdu nutné sankce vůči Rusku, vedly k něčemu pozitivnímu?

Západním zemím nezbývalo nic jiného než uvalit na Rusko sankce. K imperiálním krokům Ruska nebylo možné mlčky přihlížet a jen Rusko může stažením se z Krymu i východu Ukrajiny ovlivnit to, jak dlouho budou tyto sankce trvat. 

Jak se stavíte k dohodě TTIP? Máme ji přijmout, nebo nemáme? V čem je dobrá a v čem je špatná?

Podobné dohody jako je TTIP se Spojenými státy se uzavírají i s Kanadou a Japonskem a jsou velkou příležitostí pro hospodářský růst EU, i příležitostí k vytvořením stovek tisíc pracovních příležitostí. Měla jsem příležitost se i setkat s hlavním vyjednávačem EU a vím, že není snadné harmonizovat tyto dva obrovské trhy. Věřím však, že se to podaří a harmonizace i odstranění tarifních bariér bude přínosné pro obě dvě strany.

Co podle vás ve stručnosti přinese příští rok doma a v zahraničí?

Z výše uvedených vět vyplývá, že svět kolem nás se výrazně proměnil a příští rok nebude rokem klidným a ani naše vnitřní problémy nebude možno řešit „prostě“ a jednoduše. Avšak žádné generace v minulosti nežily v ideálních podmínkách, a tak i my musíme čelit a budeme čelit mnoha krizím a výzvám, které si v tuto chvíli ani nedovedeme představit. A je naší povinností hledat řešení, která budou odpovědná pro naší budoucnost. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…