Mladý komunista nařezal Hermanovi: Myslí si o sobě, že je hrdina, ale je to de facto zrádce. Přehlídka exhibicionistů na tribuně, nechutný Gazdík...

07.11.2016 20:02

ROZHOVOR Ministr Herman zradil českou zahraniční politiku, měl by být odvolán. ParlamentnímListům.cz to řekl známý podporovatel Miloše Zemana a člen Krajského výboru KSČM Plzeňského kraje Petr Cvalín. Tvrdí, že takzvanými umělci nemá cenu se zabývat, jsou to prý oni, kdo rozděluje společnost. Chování Petra Gazdíka je podle něho trapné a nechutné. Cvalín míní, že odpůrci rozhodně prezidentovi nenarušují klidný spánek, nemají prý žádnou politickou sílu.

Mladý komunista nařezal Hermanovi: Myslí si o sobě, že je hrdina, ale je to de facto zrádce. Přehlídka exhibicionistů na tribuně, nechutný Gazdík...
Foto: Archiv PC
Popisek: Petr Cvalín (první zleva od prezidenta republiky) na Pražském hradě

Co se to s naší zemí poslední týdny děje? Návštěva dalajlámy, prohlášení ústavních činitelů k Číně a jeho kritika, kauza Brady, demonstrace na Staroměstském náměstí, křik na příchozí na recepci na Hradě, výzvy k „týdnu občanského neklidu“… Co z toho všeho vyvozovat? Co tady koho trápí tak vážného? Lze říci, co je hybatelem této vzrušené doby?

Lze s jistotou říct, že ministr kultury Herman de facto zradil oficiální zahraniční politiku České republiky tím, že se sešel s dalajlámou. Samozřejmě že kdokoli se může scházet s kýmkoli, ale musíme vzít v potaz, jakou kdo má politickou funkci a z toho plynoucí odpovědnost. Pan Herman asi této dedukce není schopen. Prohlášení ústavních činitelů k ČLR je samozřejmě v pořádku. I já jsem se zúčastnil oslav státního svátku na Pražském hradě a mohu prohlásit, že účast byla stejná jako minulý rok a nikdo neměl starost o ty, kteří mrzli na pražském Staroměstském náměstí, kde se konaly alternativní oslavy státního svátku. Mimochodem, prohlášení umělců, kteří vyzývají k týdnu občanského neklidu, si nezaslouží naši zlobu, ale soucit.

Miloše Zemana přinesli na Staroměstské náměstí znázorněného jako exkrement. Jistá část společnosti ho velmi nenávidí. Zaslouží si to prezident? Přetáhl strunu on, nebo jeho odpůrci? Může se stát, že v příštích týdnech přerostou protesty proti němu, zahrnující i zmíněné pokřikování před Hradem, ve fyzické násilí? A nehrozí, že se proberou i Zemanovi příznivci a pojmou obranu prezidenta poněkud ostřeji? Jak zabránit takovému scénáři?

Anketa

Příští vláda: Koalice ANO, KDU-ČSL a STAN. Premiér Babiš, vicepremiéři Bělobrádek a Gazdík. Co na to říkáte?

3%
2%
hlasovalo: 14002 lidí


To, co se dělo v den státního svátku na Staroměstském náměstí, je vizitka těch, kterým nic neříká slušné chování a už vůbec ne pojem demokracie. Nejhorší na tom všem je, že onu akci, o které je řeč, svolal předseda Starostů a nezávislých Petr Gazdík, který neustále mluví o demokracii, ale sám není ochoten uznat, že prezidentem je Miloš Zeman. Pana prezidenta Zemana si velmi vážím, měl jsem tu čest s ním mluvit na Hradě a mohu prohlásit, že jeho chování není takové, jak je prezentováno některými sdělovacími prostředky. Byl bych velmi nerad, aby se situace takzvaně vymkla z kontroly a došlo by k fyzickému násilí mezi prezidentovými opůrci a příznivci. Bylo by vhodné vše řešit formou pokud možno slušného dialogu.

Pokud jde o věcnou podstatu toho, co bylo: Měl se Herman setkávat s dalajlámou? Podrazil vládu, když se s ním setkal oficiálně, což nečiní politici žádné ze západních zemí? Byl dopis čtyř ústavních činitelů přehnaný? Jaký postoj vy osobně zaujímáte k Číně a Tibetu?

Rozhodně se ministr kultury neměl takto setkávat s dalajlámou, neboť tím zradil oficiální zahraniční politiku ČR. A nejen to. Ministr kultury Herman způsobil České republice mezinárodní problém a ono prohlášení ústavních činitelů k Číně bylo nutností. Bohužel ministr kultury si neuvědomuje, co svým chováním způsobil. Nejhorší na tom všem je, že pan Herman si o sobě myslí, že je hrdina. Ale ruku na srdce, on žádný hrdina není a ani nikdy nebude. Pan Herman, který je nábožensky založený, si zřejmě nechce připustit, že před příchodem Číňanů bylo v Tibetu otroctví, vysoká negramotnost a v zemi vládla teokracie. Vždyť to, co se dělo v Tibetu před rokem 1950, odporuje současnému křesťanskému náboženství. Vždy jsem si myslel, že ministr Herman je vzdělaný člověk. Jsem toho názoru, že ministr Herman by měl být ihned odvolán.

Europoslanec Jan Zahradil rozvinul úvahu, že se pod ministrem Hermanem kývala židle, lidovci se ho chtěli zbavit, tak rozpoutal případ s dalajlámou, na základě čehož si získal Babišovu podporu. ČSSD se tím evidentně cítí zrazena. Ministr Zaorálek v tom udělal jasno na Primě. Najde si i díky tomuhle sociální demokracie cestu k prezidentovi, s nímž má v otázce Číny absolutní shodu?

Myslím, že díky premiérovi Sobotkovi a mnoha dalším jeho blízkým spojencům si sociální demokracie nenajde cestu k prezidentovi. Vždyť premiér Sobotka je klidně schopen se i spojit s pravicí, konkrétně s TOP 09, proti prezidentovi Zemanovi. A pan prezident si toto uvědomuje. Situace ve vládě je bohužel podle mého mínění katastrofická. Nejhorší na tom všem je, že díky vládní rozhádanosti to takzvaně odskáčou normální lidé.

Do dění nám každopádně vstupují umělci: Vojtěch Dyk a Jiří Bartoška varují před ohrožením našich svobod a – znovu – před posunem na Východ. Je to správné, či přehnané? Česká divadla „se chtějí otevřít svobodnému dialogu“ a také varují před tímtéž. Je to správné? Jan Kraus sezval protizemanovské umělce, aby to „natřeli“ Zemanovi… Pomohou podobné věci něčemu dobrému, nebo to spíše vrazí klín mezi umělce a lidi, kteří mají rádi Zemana? Mají čeští angažovaní umělci reálnou sílu, nebo jen zneužívají mediální prostor?

Tuzemští umělci jsou takovou zvláštní skupinou. Vždyť o některých se všeobecně ví, že se spojí vždy s tím, z koho osobně profitují. Samozřejmě čest výjimkám. Pana Krause bych vůbec nezmiňoval, vždyť takovýmto, a teď mi odpusťte, „umělcem“ se nemá cenu zaobírat. Je to ztráta času. Bohužel tito umělci si neuvědomují, že právě oni svým chováním rozdělují společnost. Takovýchto lidí je mi líto.

Objevily se některé rostoucí politické hvězdy. Petr Gazdík uspořádal úspěšnou akci na Staromáku, Michal Horáček ji moderoval, Daniel Herman sklízí rostoucí ovace liberálně-pravicových kruhů. Čeká tyto pány zářná budoucnost? Katapultuje nechuť vůči Zemanovi KDU-ČSL a Starosty mezi „velké“ politické strany? Ublíží ČSSD, že obhajuje partnerství s Čínou? A kde je Miroslav Kalousek?

Určitě úspěšnou akcí bych nenazýval to, co se dělo na Staromáku. Byla to spíše přehlídka politických exhibicionistů. Ono je dost možné, že TOP 09 ani STAN se v nadcházejících volbách do Poslanecké sněmovny nedostanou. Tak právě proto se například pan Gazdík snaží všemožně zviditelňovat, až je to místy nechutné a trapné. Myslím, že TOP 09 je bez pana Schwarzenberga naprosto vyřízená. Pan Kalousek se možná už smiřuje s tím, že se nedostane do sněmovny.

A co je nejdůležitější: Andrej Babiš Zemana už tak urputně nehájí. Je mezi ně vražen klín? Jak se nám to české „kdo, s kým, proti komu, za kolik“ kauzou Brady a vším kolem přeskupilo?

Abych řekl pravdu, vztahem mezi prezidentem Zemanem a Andrejem Babišem jsem se nikdy nezabýval.

Objevují se pravicové nářky, že křikem na Zemana se jen odvádí pozornost od Babiše a jeho plánů na EET a další čerpání dotací. Objevují se levicové nářky, že křikem na Zemana se odvádí pozornost od tíživé situace chudých zaměstnanců a sociálně potřebných. Ekonomové varují před další krizí, zástupci průmyslu kritizují politiky za politikaření. Jinými slovy, věnujeme v naší zemi v minulých týdnech pozornost tomu, čemu máme?

Určitě nevěnujeme pozornost tomu, čemu bychom měli. Bohužel vláda je rozhádaná a doplatí na to normální lidé. Politici tady nejsou pro sebe, ale hlavně pro lidi, kteří potřebují pomoc. Na toto by nikdo neměl zapomínat.

Co se může stát 17. listopadu, na který se nyní čeká? Další akce proti Zemanovi? Již vzpomenuté násilí? Aktivizace Zemanových odpůrců? Něco na způsob 17. listopadu 2014, kdy byla Praha plná červených karet? A ať už to bude jakkoliv, jsou poslední týdny začátkem konce Miloše Zemana? Může se stát, že ho křik umělců, politiků a médií opotřebuje tak, že v březnu oznámí, že nebude kandidovat? Či kandidovat bude a prohraje?

Řekněme si to na rovinu. Pokud se pan Zeman rozhodne obhájit prezidentský post, tak nemá rovnocenného konkurenta. Pokud jste v politice, tak musíte počítat s tím, že vás hodně lidí bude nenávidět. A nezáleží na tom, z jaké jste strany. Pokud máte silný žaludek, tak vydržíte...

Podle mého názoru odpůrci prezidenta Zemana nenarušují jeho klidný spánek. Oni nepředstavují žádnou politickou sílu a ani nikdy představovat nebudou. A ano, očekávejme, že 17. listopad bude opět namířený proti hlavě státu a budeme často slýchat, jak prezident Zeman narušuje demokracii. Ovšem považuji za důležité zdůraznit, že právě ti, kteří neustále mluví o narušování demokracie a snižují se k vulgárním nadávkám vůči všem s opačným názorem, nemají s demokracií nic společného.

Určitá část veřejnosti má za to, že tlak na prezidenta Zemana je cíleně vyvíjen neziskovými organizacemi, třeba i řízenými ze zahraničí. Jako strašák funguje jméno George Soros. Do jaké míry tomu lze věřit? Je pravda, že neziskový sektor věnující se uprchlíkům a geopolitickému směřování Zemana nenávidí, nicméně jsou zde i divoké konspirační teorie… A dalším terčem příznivců Zemana jsou média, zejména Česká televize. Selhala a selhávají média, a třeba i ČT, v posledních týdnech?

Přál bych si, aby si konečně Česká televize uvědomila, co to znamená profesionalita. Protože to, co teď ČT předvádí, je silně za hranicí etiky. Bohužel v aktuální politické situaci vidíme, že mnoho neziskových organizací nenávidí prezidenta Zemana. Stačí se podívat na to, kdo těmto neziskovým organizacím finančně přispívá. Podívejme se konkrétně na „Evropské hodnoty“. Vždyť to, co think-tank Evropské hodnoty předvádí, už není ani úsměvné, ale tragické. Vždyť „Evropské hodnoty“ označí za proruského agenta každého, kdo má jiný názor nežli oni. A pracovníci „Evropských hodnot“ mají tu aroganci říci, že brání liberální demokracii! Toto je jejich pojetí liberální demokracie? Na druhou stranu chápu, že v neziskovém prostoru „tečou“ velké peníze.

17. listopad, ať už jakkoliv, bude. A s ním i bilance demokracie, naší cesty ke štěstí a prosperitě a úvahy, zda patříme na Západ či na Východ. Úvahy, co v naší zemi děláme špatně či dobře. Povzneseme-li se nad „pěnu dní“, kterou jsme nyní čeřili, lze říci něco, co by u té příležitosti lidé určitě měli slyšet?

Pamatuji si, že jedno z hesel ODS do krajských a senátních voleb bylo: „Patříme na Západ, ne na Východ!“ Ale v ODS jaksi zapomněli na to, že České republika nepatří ani na Západ, ani na Východ, ale do střední Evropy. Každý by si měl sám pro sebe zhodnotit, co se v republice děje špatného a co by chtělo zlepšit. Myslím, že by vláda měla začít dělat skutečnou politiku pro lidi.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…