Mocipáni se budou léčit zdarma, a co ostatní? Promlouvá profesor medicíny, a nejen o rakovině

21.09.2014 6:31

ROZHOVOR Profesor Jozef Rosina, děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT, pro ParlamentníListy.cz otevřeně řekl, co si myslí o naší největší pojišťovně a jak v naší zemi funguje arogance moci.

Mocipáni se budou léčit zdarma, a co ostatní? Promlouvá profesor medicíny, a nejen o rakovině
Foto: archiv
Popisek: prof. MUDr. Jozef Rosina, Ph.D., děkan Fakulty biomedicínského inženýrství ČVUT

Jaký je Váš názor na protonovou léčbu, doporučili byste ji jako lékař?

Protonová léčba je moderní (nic lepšího svět v této chvíli nemá k dispozici) způsob léčby některých druhů nádorů. Z fyzikálních zákonů přenosu energie vyplývá, že léčba rychle letícími protony má oproti elektromagnetickému vlnění (záření gama a rentgenové záření) zcela odlišný průběh odevzdávání své energie tkáním před nádorem, v samotném nádoru a tkáním za nádorem. Jako lékař jsem přesvědčen, že protonová léčba je nejvhodnějším způsobem léčby nejméně pro stovky (myslím ale, že počet vhodných pacientů by se blížil číslu 1000) pacientů v České republice ročně. 

Anketa

Měla by média informovat citlivěji o závažné nemoci expremiéra Stanislava Grosse?

hlasovalo: 2536 lidí
Považujete pražské Protonové centrum za nejlepší volbu pro léčení rakoviny?

Protonové centrum v Praze je nejmodernější centrum protonové terapie na světě. Pro nádory centrálního nervového systému, hlavy a krku, nádory oka a očnice, nádory v oblasti páteře, některé nádory v oblasti hrudníku, břicha i pánve je to nejvhodnější způsob léčby. A k tomu je nutné přičíst léčbu malých dětí, protonová léčba chrání zdravé tkáně v okolí nádoru, tím umožňuje zdravý vývoj dětí a v neposlední řadě snižuje riziko návratu nádoru v dospělosti. Argumentů pro použití této léčby je celá řada. Jenom to, že zdravé dítě vyroste, dospěje a na daních vrátí státu to, co stát dal do jeho předchozí léčby. O etice raději vůbec nepíši.

Co je podle Vás u léčby protonem předností oproti dosud používané konvenční radioterapii?

Jednoznačně je to způsob předání energie ozařovaným tkáním.

Při léčbě zářením gama a rentgenovým zářením odevzdávají fotony tohoto záření maximum své energie zdravým tkáním před nádorem a do samotného nádoru (v závislosti na hloubce pod povrchem těla) dorazí často jen malá část této energie. Aby byl nádor nacházející se v určité hloubce zničen, jsou při průchodu záření tělem pacienta poškozeny zdravé tkáně nacházející se před nádorem, dostatečně velkou dávku záření dostávají i zdravé tkáně za nádorem. Cena za odstranění nádoru tak může být relativně vysoká ve smyslu jak časných, tak pozdních nežádoucích změn.

Svazek rychle letících protonů ztrácí svou energii ve zdravých tkáních před nádorem také, ale mnohem méně, než je tomu u léčby elektromagnetickým zářením. Proto se do nádoru dostane daleko větší procento energie. V centru nádoru je svazek protonů zabrzděn, jeho veškerá energie předá své ničivé účinky nádorovým buňkám a tkáně ležící za nádorem jsou (na rozdíl od léčby zářením gama a rentgenovým zářením) ochráněny úplně. 

Mělo by být podle Vás Protonové centrum dostupné všem pacientům?

Každý, kdo nádorem onemocní (a statistiky říkají, že to bude každý třetí občan České republiky), všichni jeho blízcí – rodiče, děti, jiní příbuzní, chtějí pro svého blízkého tu nejlepší léčbu, která nejenom zachrání život nemocného, ale taky zajistí co nejlepší kvalitu dalšího života. Protonové centrum je pro některé typy nádorů je nejvhodnější. Bylo by rozumné léčit v něm všechny tyto nádory. Čím dříve to někdo pochopí, tím více pacientů zachráníme. Některé pojišťovny to pochopily, ta největší ne. 

Jak byste charakterizoval postoj dozorčí rady VZP vůči Protonovému centru?

Arogance moci? Vědomí, že mocipáni z dozorčí rady si, jak je to v této krajině obvyklé, udělají výjimku a oni a jejich blízcí se tam léčit budou, a to bezplatně?

Sledujete případ britského chlapce Ashya, který se léčí v pražském Protonovém centu?

Ano, sleduji. A snad se pomocí medializace tohoto případu podaří přesvědčit ty, kteří rozhodují, aby zanechali osobní antipatie a viděli pouze nemocného a jeho potřeby. A snad pomocí tohoto případu tlak ze strany „obyčejných“ lidí na naše pojišťovny umožní, aby se vhodní pacienti léčili v tomto nejmodernějším protonovém centru na světě. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lívia Ševčíková

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…