Nadávala na rasismus, znásilnili ji ve výtahu a otočila. Herman mě zklamal, lidé jako Halík ubližují. Clinton si nechal..., Trumpa jsem oslavil, hovoří slavný divadelník

22.11.2016 11:51

Producent a zakladatel divadla Ta Fantastika Petr Kratochvíl je prý velmi rád, že si Američané konečně zvolili do svého čela silného vůdce. „Díky Trumpovi bude svět nejen bezpečnější, ale hlavně nedojde k válce,“ říká v rozhovoru ParlamentníchListů.cz Kratochvíl. Vůbec se prý nediví tomu, když Hillary Clintonová předvedla hysterický výstup poté, co nebyla zvolena. „Už Bill Clinton udělal celé své rodině z ostudy kabát, když si nechal dělat dobře v Oválné pracovně...,“ vysmívá se klanu Clintonů. A Obama? Ten je podle něj kazatelem se slovníkem básníka. Jenže takový člověk do vrcholné politiky nepatří!

Nadávala na rasismus, znásilnili ji ve výtahu a otočila. Herman mě zklamal, lidé jako Halík ubližují. Clinton si nechal..., Trumpa jsem oslavil, hovoří slavný divadelník
Foto: donaldjtrump.com
Popisek: Donald Trump

Lze předpokládat, že se svět po vítězství Donalda Trumpa v amerických prezidentských volbách určitým způsobem změní? Budou mít tyto volby nějakou odezvu ve světě? A jste vy osobně potěšen volbou Američanů?

Myslím si, že celá záležitost má velice plusové znaménko pro Spojené státy, protože Obamova levicová až marxisticko-levicová politika nebyla dobrá ani pro Spojené státy, ale ani pro celý svět. Tyhle volby, v nichž vyhrál Trump, jsou návratem k americkému snu a k hodnotám, na kterých Amerika byla vybudována. Takže jsem velice spokojený s tím, jak to dopadlo, a řekl bych dokonce, že se tak stalo za pět minut dvanáct. Volba Trumpa bude mít samozřejmě obrovský vliv na celý svět, díky Trumpovi bude svět nejen bezpečnější, ale hlavně nedojde k válce. Myslím, že by bylo velkým problémem, kdyby USA vládli tací lidé, jako jsou Bernie Sanders nebo Clintonová či Obama a v Evropě Merkelová.

Americký prezident Barack Obama před pár dny navštívil Německo, kde se setkal nejen s německou kancléřkou Merkelovou, ale i s francouzským prezidentem Hollandem, italským premiérem Renzim, britskou premiérkou Mayovou a španělským premiérem Rajoyem. Sledoval jste tuto Obamovu cestu?

Ano, sledoval jsem ji. A mám z toho všeho pocit, že se Obama snaží evropské politiky navést na to, jak mají s Trumpem jednat a jakým způsobem by měli s ním dělat obchod.

A jak na vás působil společný brífink Obamy a Merkelové? Mně připadal tak trochu nekonkrétní...

Od Obamy je ale všechno podobné, tedy nekonkrétní. On říká jen krásná slova. Je to básník a já mu říkám kazatel. A kazatel nepatří do vrcholné politiky.

Donald Trump má oproti němu úplně jinou mluvu. Myslíte si, že se Američanům líbí, když hovoří přímočařeji?

V Americe se tomu říká „old money“, tedy staré peníze. To jsou lidi, kteří léta budují svůj velký byznys. Řekl bych ale, že hlavně střední střída toho všeho už měla dost, měla toho plné zuby, a proto volila Trumpa, který celou svou kampaní převálcoval demokraty. Jsem si jistý, že i nadále nebude politicky korektní. Zaplať pánbůh! Jinak by nás to vedlo do slepé uličky.

Anketa

Vadilo by vám, kdyby učitelé vaše děti ve škole přesvědčovali, že je třeba přijímat uprchlíky?

98%
2%
hlasovalo: 20919 lidí

Jenže vzhledem k tomu, že Trump chce zdvojnásobit výdaje na obranu, tak na jeho zvolení údajně vydělají hlavně zbrojařské společnosti a firmy navázané na zbrojní průmysl. To ale podle mnohých povede k ještě expanzivnější politice USA na Středním východě...

Je jen dobře, že bude zbrojit! Přezbrojí celou armádu, takže se bude chovat trošku jako Ronald Reagan. Jenže díky Reganovi padla Berlínská zeď, díky Ronaldu Reaganovi jsem se mohl já vrátit do České republiky. Myslím si, že Trump bude s Putinem jednat z pozice síly. To znamená, že svět bude mít opět respekt ze Spojených států a Spojené státy opět budou četníkem demokracie – ať se to někomu líbí, nebo ne. Podle mne je to nutné.

Z předvolebních debat mezi Trumpem a Hillary Clintonovou neustále vyplývalo, že Rusko pomáhá Trumpovi vyhrát volby. Této hypotéze nahrál i fakt, že krátce po volbách se ruský prezident Vladimir Putin telefonicky spojil s Trumpem a prý se v rozhovoru dohodli na normalizaci vzájemných vztahů USA a Ruska...

Už jsem to naznačil: u obou jde o vzájemný respekt. A jelikož si myslím, že Trump si zvolí podobné poradce, jako měl Reagan, tak pak bude s Putinem jednat z pozice síly, což je ale jediná možnost, jak s Putinem lze jednat. Vzpomeňte si na Reaganovy „hvězdné války“ (SDI – strategická obranná iniciativa, pozn. red.), které pomohly zatlačit Sověty do defenzivy, protože Reagan jednal s Gorbačovem z pozice síly. Pokud Trump dosáhne stejného stylu, pak bude mít daleko lepší pozici ve vyjednávání. Protože nejhorší je nevyjednávat. Co si budeme povídat – Putin neměl z Obamy žádný respekt.

Stejně jako u nás, tak i ve Spojených státech se ale říká, že se s Ruskem nejedná. Objevují se dokonce i takové názory, že se máme Ruska bát a že není dobré, když se západní svět orientuje příliš na východ...

Myslím si, že to je strašná chyba, protože by nebylo nic horšího, kdyby ve stejném obamovském stylu pokračoval i Trump. On si sice otevírá cestu pro jednání s Putinem, ale přitom naznačuje, že to bude dělat z pozice síly. Tedy: ty jsi pán, já jsem pán. A bude to takto a takto! Trump bude tvrdý a nekompromisní.

Blíží se volby v Německu, ve Francii i v Rakousku. Do jaké míry může nastat ta situace, že lidé v Evropě budou volit „nepolitické“ kandidáty typu Trumpa anebo Babiše?

Já bych Babiše s Trumpem nijak nesrovnával, protože tito dva nemají spolu vůbec nic společného! Trump nikdy nebyl členem KSČ, nikdy nebyl spolupracovníkem nějakých tajných služeb a nikdy nedostával dotace od státu a státní zakázky a ani tomu nebude v případě, kdy bude prezidentem USA. Doufám jen, že pro svět bude stejně důležitý jak brexit, tak i zvolení Trumpa prezidentem, i narovnání vztahů s Izraelem. Tyto tři pilíře totiž podle mne mohou ovlivnit celou Evropu. A Evropská unie? Ta se musí vzpamatovat a nějakým způsobem se transformovat, jinak by to nedopadlo pro Evropany vůbec dobře.

Zmínil jste brexit. Jak s odstupem času vnímáte tuto záležitost? Krátce po referendu Britů se totiž hovořilo o totálním lapsusu pro Velkou Británii...

Podle mne to je dobrá věc, hovořil jsem s mnoha Angličany a oni jsou hrdí na tento výsledek. Vědí, že je to bude bolet, zároveň si jsou vědomi toho, že to je dobrá cesta k tomu, nebýt závislými na nějakém centrálním vládnutí z Bruselu. Popohání je i vědomí, že už nebudou muset dělat kompromisy, ať se to týká imigrační politiky anebo ekonomiky. Podle mne budou brzy opět silní.

Když si prý Hillary Clintonová uvědomila, že nemá naději na vítězství, dostala údajně nezvladatelný záchvat zuřivosti. „Začala ječet, vykřikovat vulgární nadávky a divoce kopala a bila pěstmi do nábytku a všech předmětů v místnosti,“ citoval pro The American Spectator nejmenovaný zdroj z nejbližšího okolí Clintonové. Věříte tomu?

Co dělala, to mne vůbec nezajímá! Už Bill Clinton udělal celé své rodině z ostudy kabát, když si nechal dělat dobře v Oválné pracovně. V celé historii se něco podobného žádnému jinému prezidentovi nepodařilo.

Podle mne je tu ale jiný problém, který nadělali demokraté. Připustili totiž, aby byl svět levicově zaměřen. Ovšem tento monument marxisticko-levicového inženýrství je nesmírně nebezpečný. Podle mne svět zachrání jediná věc: je to kapitalismus a tržní hospodářství bez přívlastků, což znamená bez jakýchkoliv dotací. Žádné centrální řízení, žádné omezování, protože lidstvo je nesmírně tvůrčí a nemělo by se mu bránit vyvíjet hodnoty a pomáhat těm, co nejsou tak šikovní anebo jsou nemocní.

Pojem „sociální inženýrství“ se hodně používá hlavně v souvislosti s fungováním Evropské unie. Podle mnohých by se EU měla ve svém fungování založeném na sedmiletém plánování změnit. S tím byste souhlasil?

S tím absolutně souhlasím! Evropská unie je socialismus s lidskou tváří. Tak to nazývali komunističtí chartisté, kteří hledají nějaké třetí cesty, které podle mne neexistují.

Představitelé EU měli prý doslova šok z toho, když Trump zvítězil...

Protože jsou to všechno levičáci, kariéristé a je jim ve strukturách EU dobře, neboť z nich mají dobré peníze, mají dobrý kšeft. Já té jejich politice říkám marxisticko-levicové inženýrství, které zaplavilo celou Evropu. Proto této době říkám doba nýmandů. Já si třeba už nevzpomenu ani na to, jak se jmenuje bývalý prezident EU, vím ale, že to byl takový divný človíček. Nepamatuji si ho a je to špatně. Když šéf Evropské komise Jean-Claude Juncker řekne, že je Trump nebezpečný pro celý svět, tak to se opravdu velice mýlí.

Část veřejnosti podezírá média z toho, že nejsou objektivní, že straní určitým zájmům. Tento fakt byl hodně viditelný v době sčítání výsledků hlasů při volbě amerického prezidenta. Netřeba připomínat, jak výsledek překvapil hlavně Českou televizi. Její komentátoři v době, když už byl výsledek jasný, například tvrdili, že se to může ještě zvrátit... Jako by nevěřili.

Podobně ale informovalo i CNN a Sky News, kde také zaznívaly hlasy, že výsledek se může ještě změnit. Zkrátka Trump se nehodí do dnešního světa, pro dnešní socialistické elity. Co ale můžete chtít po České televizi, když po její tzv. televizní krizi tam jsou dva ředitelé, kteří byli členem KSČ, a oba dva to zapřeli ve svých dotaznících.

Ještě se na moment vraťme k Donaldu Trumpovi. Na jeho adresu zaznívalo hodně špíny, ať se to týkalo jeho vztahu k ženám, anebo k Rusku. Máte nějaké vysvětlení pro to, proč se tomu tak dělo?

Devadesáti devíti procentům levicových voličů nekonvenuje Trump proto, že je politicky nekorektní. Že je tvrdý, že je to lídr a že prosazuje staré pořádky a hodnoty, na kterých byla Amerika postavena. To znamená na svobodě podnikání, na svobodě trhu a na obraně svých vlastních hranic.

Nedávno jsme si připomínali 17. listopad 1989. Vyrazil jste do ulic, byl jste se někam s rodinou podívat?

Ne, nikam nezapadám. Na Václavské náměstí nahoru, kde hovořil Halík, nemůžu. Jsou to lidi, kteří z devadesáti devíti procent nechtějí kapitalismus a nechtějí ani tržní hospodářství, jsou prostě levicoví. Nechci jim dávat nálepky, ale je to skupina lidí, kteří hovoří podobně jako Obama, mluví tak trochu jako Havel a podle mne to společnosti více ubližuje nežli pomáhá. Je to někdy skoro až legrační. A dole na Václavském náměstí byl Tomio Okamura a tam také nemám co dělat, s tímto člověkem, s jeho světonázorem také nemohu souhlasit. Takže jsem byl doma a se ženou jsme oslavovali zvolení Donalda Trumpa.

K těmto datům, k těmto svátkům, se tradičně stahují různé protesty. Ostatně letošního 17. listopadu se konalo po Praze až třicet různých demonstrací. Máte pro tento trend nějaké vysvětlení?

Společnost určitě touží po nějaké změně, ale na druhou stranu jim přitom vyhovuje marxismus a socialistické myšlení, vyhovují jim dotace nejrůznějšího směru. Dotace vyhovují umělcům, bez nichž by nebyli, vyhovují levicovým intelektuálům, protože jejich hodnota na trhu je minimální a oni to vědí, tak jako to vědí i na univerzitách ve Spojených státech. Dnes, když se hledají levicově zaměření voliči, tak už se nechodí mezi dělníky, ale jak jsme si všimli, tak se chodí na univerzity. Je tady problém – oni chtějí změnu, ale změna podle jejich modelu není změnou k lepšímu.

Miloši Zemanovi je vyčítáno mnoho. Jak hodnotíte jeho osobu?

S Milošem Zemanem souhlasím v jedné věci, a to v pohledu na Donalda Trumpa. A to je tak vše. Jinak se za něj tak trochu stydím. Myslím, že v tak významný den, jako je svátek 17. listopadu, měl jít položit k památníku alespoň kytičku. Zachoval se jako nevychovaný monarcha, protože se schovával na zámku v Lánech. Kdyby řekl, že strávil čas na své chalupě na Vysočině, kam asi patří, tak to budu chápat lépe.

Takže byste ho poslal zpátky na Vysočinu? Myslíte si, že by již neměl kandidovat ve druhém volebním období?

Myslím si hlavně, že zatím tady není kandidát, který by se mi líbil. Jestli tady bude pan Horáček, který zbohatl na neštěstí jiných lidí, nebo nějaký potetovaný šílenec anebo Miloš Zeman, je v podstatě jedno. Důležité je, co se bude dít kolem nás.

Se 17. listopadem si spojujeme osobu Václava Havla. Na jeho konto ale čím dál tím více zaznívá i mnoho odsudků. Podle některých prý pošpinil svoji polistopadovou politikou svůj obraz bojovníka s komunismem před pádem režimu. Jak tohle vnímáte?

Václav Havel dal společnosti jednu důležitou věc, která nesmí být zapomenuta. Je to jeden z mála chartistů, který nikdy nebyl v komunistické straně, protože většina jeho kamarádů, chartistů, v KSČ byla a měli na něj poměrně velký vliv. Což mu nemůžu vyčítat, ale vidím to jako obrovskou chybu – že v případě tzv. sametové revoluce vlastně nešlo o revoluci, ale o předání moci za určitých podmínek. Komunistická strana měla být zrušena. Pokud uznáme, že je KSČ zločinecká organizace, tak ti, kdo v této straně působili, tak jsou nepotrestaní zločinci. Kdyby se stavělo na tomto základě, tak to tady dnes vypadá trošku jinak. Jenže v té době jezdili na Hradě na koloběžkách a vedle nich lidi, jako je Babiš, tvrdě pracovali na tom, aby získali ekonomickou moc. Protože věděli, že když ji budou mít, tak že pak získají i moc politickou. Je mi líto, když českým voličům dnes nevadí, že je tady kolem nás samý komunista a samý estébák. To je ten problém našeho národa! Žijeme v demokratické zemi, ale lidi si přitom volí Babiše.

Z vašich slov tak vyplývá, že pro tuto zemi nebude dobré, když příštím premiérem bude právě Andrej Babiš? Nebo je to jinak?

Jeho osoba v čele vlády bude největším nebezpečím pro demokracii. Tím nebezpečím není tedy Zeman, ale je to Babiš a další velké finanční skupiny. On podle mne zlikviduje takové to malé podnikání. Svým způsobem jedná jako Putin. Já tomu říkám, že tady pomalu zavádí putinizaci a hlavně atmosféru strachu. Tento člověk je pro mne absolutně nedůvěryhodný.

Babiš ale říká, že Česko stále v mnoha oborech nepřekonalo stín „montovny“ a ve velké míře vyváží nedokončené produkty. A to by se mělo změnit...

My ale jsme konkurenceneschopný národ! Vidím to kolem sebe. Tato otázka je však nesmírně složitá. V tomto ohledu si vážím Číňanů, neboť vidím, jakým způsobem pracují. Jejich mentalita, jak jsou pilní, jak jsou zodpovědní... To všechno není u nás vidět. Podnikat, když dostáváte státní zakázky a dotace, není totiž nijak složité...

Dokáže u nás někdo tu „ekonomickou zodpovědnost“ z Čechů vykřesat?

Ano, je to Václav Klaus. I když má nálepku toho, kdo tady udělal všechno špatně, a Václav Havel zase má nálepku toho, kdo udělal vše výborně, tak podle mne je to úplně naopak. Nejvíce pro tuto zemi udělal právě Klaus. Jsem o tom přesvědčen. Osobně mám sen, aby nás reprezentoval jako prezident člověk typu generála Petra Pavla. Člověk důvěryhodný a jasně ukotvený. V té ekonomice by podle mne zase dlouho mohl pomáhat Klaus.

Myslíte si, že se u nás podnikatelům daří dobře?

Politici u nás stále víc a víc házejí klacky pod nohy malým podnikatelům. Těm velkým ne, pro ty je tady atmosféra dobrá. Ti dosáhnou na velké dotace z EU a tak dále, zatímco těm malým podnikatelům se tady až tak moc dobře nedaří. Když ministr Mládek na jejich konto řekne, že je to banda vyžírků, v lidech to pak zůstane. Lid jim pak závidí. I když si tito podnikatelé nemohou dovolit být třeba nemocnými, každý soused vidí, že si ten malíř pokojů nebo truhlář koupil nové auto...

Příklon Česka k Číně je podle vás dobrým počinem?

Proč ne! Celý svět bude obchodovat s Čínou, s Indií i s Afrikou, a to je velice dobře. Akorát bychom vždy měli říct alespoň jednu větičku o lidských právech, tedy že uznáváme alespoň trošku jiné hodnoty.

Měl se ministr Daniel Herman sejít s dalajlámou?

Podle mne udělal špatně jednu věc: měl se sejít s dalajlámou jinde nežli na ministerstvu. To, co udělal, je podle mne neprofesionální.

Jak jste vnímal, co se pak strhlo kolem vyznamenání pro Jiřího Bradyho?

Stalo se z toho Hoří, má panenko Miloše Formana. My to jinak neumíme. Pan Herman mne ale zklamal ještě v tom, jak hodnotil Andreje Babiše. Řekl, že u něj „nachází duchovní hodnoty“. Tomu jsem se začal smát... Ve vztahu k němu u mne padla další ikona, neboť jsem ho dosud měl za jiného člověka, nežli ve skutečnosti je.

Žil jste ve Spojených státech, stále tam jezdíte, a tak zřejmě dobře víte, jak se tam prostým Američanům žije. Prý jsou hodně zadlužení...

Nejzadluženější je Japonsko, USA jsou až na devátém místě. Většina Američanů ví, proč Trumpa volila. Amerika neztrácí svou svobodu a svůj sen. Já osobně mám americké státní občanství a jsem na to hrdý.

Je pro Američany důležitá jistota?

Spojené státy jsou založeny na nejistotách. Jakmile se zavede „obamacare“ a někdo něco musí, tak Američan řekne, jak to, že já něco musím? Já sám se musím rozhodnout, co je moje osobní zodpovědností! A ti zodpovědní pak volí Trumpa, ti méně zodpovědní pak volí Clintonovou.

V čem je ve Spojených státech žití jiné?

Předně se to nedá srovnat s obdobím před pětadvaceti lety. Obama prostě rozdělil Ameriku. Nikdy tam nebyla taková obrácená diskriminace, jako je teď. Tím, že černé obyvatelstvo mělo černého prezidenta, tak se začalo chovat trošku jinak. To cítíte. Nikdy tam nebyla taková rozdělenost, jako je teď.

Prý už i slovo „černý“ v souvislosti s barvou pleti se tam nesmí říkat.

Neslušné je především říkat někomu, že je negr. Jsou to Afroameričané a s tím já souhlasím. Mám moc rád obyvatelstvo afrického původu, jeden můj syn dokonce chodí se slečnou afrického původu – a ona je velice příjemná. O tom to ale není. Já jako Žid přece nemohu být rasista! Řeknu vám jednu úsměvnou příhodu. Znám jistou aktivistku z Čech, která nám všem nadávala do rasistů, že prý nežijeme s tou černou populací ve spojitosti. Přijela pak do USA jako emigrantka a hned druhý den ji znásilnili ve výtahu. Měsíc pak byla v nemocnici, později se odstěhovala do Texasu a stala se příznivkyní Ku-klux-klanu. Ironie. A přesně tak to je, když má někdo zkreslené představy o nějakém soužití.

Na imigranty chce Trump uplést bič. Povede se mu to?

Amerika je ale postavená na imigrantech! On jen chce mít v zemi prověřené lidi, tak jako jsem byl prověřený já, když jsem se vystěhoval do Spojených států, než jsem dostal americké občanství. Tehdy jsem musel vyplňovat dotazník, zda jsem nebyl členem teroristické organizace, zda nemám pohlavní chorobu anebo jestli jsem nebyl členem KSČ. A přesně tohle musí znovu být! Aby mohli chránit slušné obyvatelstvo, tak přece musí vědět, koho k sobě berou a koho ne.

To tam teď není?

Ne. Tohle zrušil už Clinton. My také musíme vědět, kdo k nám přichází a kdo ne. Nás Čechů se ale zatím imigrační otázka Evropy moc netýká, k nám nikdo nechce jít a myslím, že dobře vědí proč. Musí být ale jasná kontrola, aby se vědělo, zda se opravdu chtějí integrovat s naší kulturou. Zatím je to bohužel válka kultur. Jejich svět se ale fakticky nedá integrovat s naší kulturou, jenom v malém procentu. Já jim to ale nevyčítám. Podobně jako Židům nevyčítám, že dodneška dělají obřízky. Když může mít muslim doma mnoho žen, a u nás ne, když doma může manželku zabít, že žije západním stylem, a u nás to neděláme, tak je pak samozřejmě velmi těžké, aby se ta jejich kultura sloučila s tou naší. Možná za tři sta až čtyři sta let tomu bude jinak.

Úplně na konec. Ivana Trumpová by se vám líbila jako velvyslankyně Spojených států u nás?

A proč ne?

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Olga Böhmová

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

15:55 Vězení? To bývá odrazový můstek. Upozornění u kauzy Feri

PÁTEČNÍ ZÚČTOVÁNÍ TOMÁŠE VYORALA Kauza Dominika Feriho je komentátorovi nadále podezřelá. „Jakákoli …