Naprostá většina kolegů pracuje pro město zcela nad rámec odměny, říká kandidátka z Libereckého kraje

05.10.2016 10:35

ROZHOVOR „Politiky, a vlastně tedy i sebe, mohu vnímat dvojím způsobem. Buď tak, jak často slýchám ve volební kampani od lidí. A sice, že jsme lidé, kteří jdou jen za dobrým korytem a svým zájmem. A že něco slibujeme a po volbách na sliby zapomeneme. Jsem dva roky městskou zastupitelkou v opozici. A mám tak možnost vidět, že naprostá většina kolegů pracuje pro město zcela nad rámec odměny," říká kandidátka do zastupitelstva Libereckého kraje Květa Vinklátová (Starostové pro Liberecký kraj).

Naprostá většina kolegů pracuje pro město zcela nad rámec odměny, říká kandidátka z Libereckého kraje
Foto: repro youtube, tan
Popisek: Květa Vinklátová

Jako nezávislá kandidátka hnutí Starostové pro Liberecký kraj je Vaší prioritou dobrá spolupráce obcí s celým krajem, v jakém stavu je podle Vás situace nyní? Je co zlepšovat?
 
Dobrá spolupráce obcí a kraje je jen základní podmínka toho, aby kraj fungoval jako celek. Starostové pro Liberecký kraj mají podporu 160 starostů obcí a měst kraje z 215. Je to více, než před minulými krajskými volbami. A to, myslím, o něčem vypovídá. Vždy je ale na čem pracovat. Za velmi důležitý úkol považuji zlepšování spolupráce kraje s krajským městem Liberec. V současné době bych vztahy označila za korektní. Byla bych spokojená, kdybych mohla za čtyři roky napsat, že jsou dobré.
 
Předvolební sliby většiny stran jsou nadsazené, slibují často nemožné a matou tak voliče. Slibuje se doprava zdarma pro školáky a důchodce, vyšší platy a nižší odvody, nové silnice a mnoho dalších lákadel, které často skončí po volbách v zapomnění. Které sliby od vás i vaší konkurence jsou podle vašeho názoru reálné a pomohou v dalších letech občanům v Libereckém kraji? 
 
Nechci se vyjadřovat jiným stranám. Jen chodím po městě, někdy kroutím hlavou a jindy mě některé sliby rozesmějí. Co se týče našich plánů, neslibujeme nesplnitelné. Jen to, co je možné udělat. Vyjmenuji jen některé reálné body našeho programu. Podařilo se nám také za dobu vedení kraje snížit zděděný dluh o více než třetinu (400 miionů korun), a touto cestou půjdeme i nadále. Budeme pokračovat v modernizaci krajské nemocnice a dále investovat do nemocnice v České Lípě. Za velmi důležitý krok považujeme ještě více posílit stipendijní programy na podporu technického vzdělávání, ve spolupráci se zaměstnavateli. Zajistíme víceleté financování sociálních služeb. Investujeme do II. etapy modernizace Severočeského muzea, atd. Zkrátka neslibujeme nic, z čeho bychom se museli za 4 roky vykrucovat a přesvědčovat voliče, že jsme to vlastně tehdy mysleli jinak.
 
 
Podle občanů patří k největším problémům Libereckého kraje doprava. Polovina krajských silnic druhých a třetích tříd je v nevyhovujícím či havarijním stavu, stále chybí obchvat České Lípy, mnoho se nelepší ani železniční doprava. Jaké máte plány na vylepšení dopravy ve Vašem kraji? 
 
Nadále plánujeme investice do modernizace krajských silnic ve výši minimálně 400 mil. korun ročně. Chceme v této souvislosti předložit návrh zákona, který by zajistil financování silniční sítě z vybíraných spotřebních daní z prodeje benzinu a nafty tak, aby jejich část byla poskytnuta na modernizaci krajských silnic. Obchvat České Lípy musíme řešit s ministerstvem dopravy, stejně jako silnici Liberec – Frýdlant nebo Turnov – Semily – Jilemnice. Co se týče železniční dopravy, samozřejmě je co zlepšovat, ale myslím, že k částečnému zlepšení již došlo. Dojezdová rychlost na trase Liberec – Praha je ovšem ostudná. Budeme jednat s Českými drahami a SŽDC o řešení této situace.
 
Liberecký kraj je nejmenší u nás, přesto je nejvíce „známý“ vinou korupce. Jak jste připraveni tuto špatnou pověst napravit? 
 
Korupci vnímám jako jev, který se nám nikdy nepodaří zcela vymýtit. Jedna věc jsou kroky vedoucí k transparentnosti kraje a nastavení kontrolních mechanismů. V tom udělal kraj za vedení Starostů mnoho. Další věc je však v rovině osobní odpovědnosti a charakteru každého politika. Jediná cesta, jak se snažit pošramocenou pověst napravit, je pracovat po celé volební období tak, aby byly v kraji vidět výsledky práce a politickou reprezentaci neprovázel žádný skandál tohoto druhu. 
 
Při osmi středních a vyšších odborných školách na Liberecku mají díky evropským dotacím vzniknout moderně vybavená centra odborného vzdělávání. Liberecký kraj bude na jejich vybudování žádat skoro půlmiliardy korun z Integrovaného regionálního operačního programu. Není to na Liberecký kraj příliš ambiciózní plán, a proč se v případě získání dotace počítá se zahájením až v roce 2018?
 
Je to plán, který odpovídá potřebám zaměstnavatelů. V rámci každého technického oboru vznikne při stávajících školách špičkové pracoviště, které bude připravovat odborníky na potřebné vysoké úrovni pro firmy tak, aby byli schopni se okamžitě po nástupu do zaměstnání zapojit do práce. V současné době musí firma po nástupu absolventa vynaložit další čas a úsilí, aby byl schopen pracovat samostatně. Náš projekt tento čas výrazně zkrátí a odborníky připraví již ve školách. Již dva roky pracují na projektu týmy ředitelů technických škol, kteří připravují optimální řešení. V roce 2018 se nepočítá se zahájením, ale s dokončením projektu.   
 
Ještěd je symbolem Libereckého kraje. Před padesáti let se začalo s jeho stavbou, dnes není v nejlepší kondici a potřebuje generální opravu. Podaří se to? 
 
Podařit se to musí. Jen vám nejsem schopná říct, že to bude tehdy a tehdy. Ještěd je dominanta Liberce a kraje. Symbol a výsledek práce geniálního architekta Karla Hubáčka. Horský vysílač a hotel připravíme k zápisu na seznam kulturního dědictví UNESCO a budeme hledat finanční zdroje na rekonstrukci. 
 
Vaše motto je: Sklenici vody vidím vždy napůl plnou, ne napůl prázdnou, můžete toto motto přirovnat i do nějaké situace, která souvisí s blížícími se volbami?
 
Politiky, a vlastně tedy i sebe, mohu vnímat dvojím způsobem. Buď tak, jak často slýchám ve volební kampani od lidí. A sice, že jsme lidé, kteří jdou jen za dobrým korytem a svým zájmem. A že něco slibujeme a po volbách na sliby zapomeneme. Jsem dva roky městskou zastupitelkou v opozici. A mám tak možnost vidět, že naprostá většina kolegů pracuje pro město zcela nad rámec odměny. V diskuzích vidím skutečný zájem o prospěch města. Mohla bych si říkat, že je to pořád málo. Já si ale říkám, že rezervy jsou vždy ve všem. A oceňuji každý dobrý výsledek. V tom je ta má sklenice z poloviny plná.
 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Barbora Richterová

MUDr. Ladislav Václavec byl položen dotaz

Zdraví máme jen jedno

Pane senátore, hlasoval jste pro senátní novelu zaměstnávání zahraničních zubařů u nás. Tito studenti medicíny, možná lékaři mají pracovat pod dohledem českého l=kaře, který asi podle vás nemá co na práci a tak bude dohlížet. Bez řádně ukončené zkoušky z českého jazyka a slevovat z náročnosti aproba...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

9:24 Jak to bylo v Německu po válce. Jan Schneider i o nás, SSSR a USA

Údajná denacifikace Západního Německa je čirý mýtus, tvrdí někdejší disident, signatář Charty 77, pr…