Novinář Novotný vypustil slova o debilitě voličů a odborářských kreténech v ČT

31.05.2014 5:20

ROZHOVOR Úspěchy Okamury jsou prý ukázkou debility národa, Babiš je marketér a Sobotka slabý vůdce. I to tvrdí známý bulvární novinář Pavel Novotný, šéfredaktor eXtra.cz a syn baviče Petra Novotného. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz vysvětlil také, proč se moderátoři ČT Daniela Drtinová s Pavlem Veselovským budou hodně divit.

Novinář Novotný vypustil slova o debilitě voličů a odborářských kreténech v ČT
Foto: Hans Štembera
Popisek: Bulvární lovec Pavel Novotný

Často říkáte, že bulvár je poslední svobodné médium. Máte na mysli například to, že Andrej Babiš nakoupil klíčové noviny?

Jednoznačně. My jsme pod nejmenším tlakem a nemáme žádnou autocenzuru. Jsem velmi často dotazován, abych nacenil puštění některých informací, které by za normálních okolností měla zveřejnit normální seriózní média. Leží přede mnou kauzy, které vůbec přede mnou ležet nemají, třeba Kaplického blob. Některé zájmové skupiny nekomunikují jinak než přes bulvár.

Jak se díváte na veřejnoprávní média? Jsou také nesvobodná?

Ne. Naopak si myslím, že Česká televize je oáza demokracie. Drtinová s Veselovským se budou hodně divit, až zjistí, jak vypadá reálná autocenzura. Musím jim gratulovat. To si teda opravdu pomohli. Český rozhlas a Česká televize jsou ještě oázy svobody. Nechápu idiotské odborářské kretény České televize, kteří neustále něco vykřikují o tom, jak jsou ovlivňovaní. Přitom ve skutečnosti se to děje minimálně. Doporučuji těmto kreténům, ať se podívají na Slovensko, jak to vypadá tam. U nás opravdu média veřejné služby nejsou cenzurovaná prakticky vůbec. Maximálně řeší drobnosti.

Jaký máte vztah k politice?

Jsem od 18 let členem ODS. Dodnes se za tuto stranu nestydím. Asi by se neměl novinář politicky prosazovat, ale já jsem komunální politik v opozici v Řeporyjích. Hlavně jsem plátce DPH a malý živnostník, takže nemám na vybranou. Musím volit Kalouska nebo ODS. V politice jsem aktivní, na druhou stranu nemám žádné oblastní ambice. Jsem typický pravicový volič, vládu Petra Nečase a Kalouska považuji za nejlepší vládu v poslední době. Jsem pro malý efektivní stát a myslím si, že se blíží doba, kdy budou všichni říkat: „Zlatý Nečas.“

Jak vnímáte aktuální českou politickou reprezentaci?

Velmi nešťastně. Andrej Babiš je pro mě čistý marketér. Uspěl poměrně jednoduchou strategií. Ale to je nic proti panu Okamurovi, jehož úspěch je opravdu vysokou známkou debility českého voliče. Nejsou schopní prokouknout nejjednoduší marketingové triky. Je to tak průhledné a laciné. Já také pracuji s iluzemi a vytvářím vzdušné zámky, ale takový idiot nejsem. Co se týká vládnoucí strany, tak musím říct, že Evropa se sociálně-demokratizuje a levice v žádné jiné evropské zemi nemá tak slabého vůdce jako je můj čerstvý soused Bohuslav Sobotka. Stydím se za našeho premiéra.

Ještě jsme se nezmínili o komunistech. Co říkáte na jejich stabilní pozici?

Mě děsí, že nevychcípávají. Jak tak revolta patří k mládí, tak musím připustit, že i mladí se k nim přidávají. Mají stabilní podporu a dlouhodobou. Neuvědomují si, že kdyby se jasně a transparentně zřekli nezákonností v minulosti, tak by si mohli dost pomoct.

Zmiňoval jste v médiích, že kooperace celebrit s bulvárem je běžná praxe. Jak to vypadá s kooperací bulváru a politiků?

Řeknu Vám to upřímně. Strašně nás potřebují a žádné zákony kvůli nám měnit nebudou. Není žádné tajemství, že když se podíváte do bulváru před volbami, tak všechny politické strany inzerují v klíčových bulvárech. Bulvár je mimořádně silný nástroj propagandy. To znamená, že je ve velmi dobré symbióze s politiky. My politiky nemůžeme zničit, ani nechceme, a čtenost bulváru je také důvodem toho, proč proti nám nic nikdy nepodniknou a tiskový zákon nezmění. Vůbec se jich nebojím. Žijeme v ještě větší symbióze než s celebritami.



Snažil se Vás některý politik ovlivňovat k napsání nějakého textu?

To není třeba. Když něco potřebují, tak si koupí v novinách třeba celou stranu. Nebudou se špinit s jedním článkem.

Říkáte, že v bulváru se nelže a jen se něco přifoukne. Stalo se Vám, že byste nějakou kauzu přifouknul tak, že už jste nebyl na výsledek zrovna hrdý?

Bulvár vůbec nemůže lhát. To si nemůžu vůbec dovolit, to bych byl vyřízený. Snažíme se dát informacím větší atraktivitu způsobem, jak o nich referujeme. Vědomě si nepamatuji, že bych vytvořil lež.

Jaká je česká společnost?

Jsme plačky, které nevidí za hranice. Současný český člověk má tendenci stále brečet a fňukat. Neuvědomujeme si, že žijeme v mimořádně prosperující části světa. Když se podíváme kamkoli na východ, západ, na jih, tak je tam hůř. Žijeme ve velmi bohaté části světa, v zemi, kde nemůžete umřít žízní ani hlady, kde máte nějakou vymahatelnost práva. Chtěl bych všem uplakánkům připomenout, že život držíme v rukou sami. Měli bychom více koukat za hranice, možná by nám to prospělo.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Daniela Černá

Mgr. Lucie Potůčková byl položen dotaz

Jak je to s tou výjimkou?

I kdybysme pro teď měli výjimku z migračního paktu. Na jak dlouho by platila? Jak dlouho předpokládáte, že tu budou uprchlíci z Ukrajiny? Co když se z nich po čase stanou občané ČR? A proč bysme měli mít výjimku zrovna my, když uprchlíci (ne třeba z Ukrajiny) jsou i v jiných státech, ale třeba Ukraj...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…