Pane Babiši, nečekejte zázraky. Šéf komory z drsného kraje srovnal vaše představy s realitou

19.07.2014 20:32

ROZHOVOR Podle ekonoma Františka Jochmana z Mostu má ministr financí pravdu s potřebou jaderné energetiky v České republice, zapomíná ale, že přenechávat uhlí potomkům není tak úplně jednoduché. V rozhovoru pro ParlamentníListy.cz mluví také o švindlování na daních a odkrývá, proč většina ministrů, s nimiž se setkal, nemůže dotáhnout do konce své bohulibé sliby.

Pane Babiši, nečekejte zázraky. Šéf komory z drsného kraje srovnal vaše představy s realitou
Foto: Lucie Bartoš
Popisek: František Jochman

Ministr financí Babiš uvedl, že se Česká republika v otázkách energetické soběstačnosti neobejde bez jaderné energie a že uhlí si máme odložit pro příští generace. Myslíte si stejně jako on, že výstavba dvou jaderných bloků je nezbytná? Souhlasíte s návrhem budovat je jako PPP projekt?

Jaderný blok asi potřebovat budeme, a to kvůli elektřině. Jestli to bude formou PPP nebo státními garancemi, to už je podle mě jen technikálie. Stejně budou muset pak na trhu tu elektřinu nějak prodat, takže to není stěžejní otázka, jestli PPP nebo ČEZ.

V otázkách uhlí se rovněž ztotožňujete?

Uhlí nepotřebujeme jen kvůli elektřině – ona ta otázka není „buď, a nebo“. Uhlí jde do teplárenství. Takže nemůžeme říct: „Budeme mít Temelín a ještě rozšíříme Dukovany a uhlí těžit nebudeme." To tak úplně nefunguje. Teplárny jsou už dneska docela nervózní, protože potřebují vědět, z čeho budou vytápět ty domácnosti. Mimoto musí dnes činit různé ekologické investice kvůli dodržení určitých limitů emisních a podobně, a musí se rozhodnout, jestli tu velkou investici udělají s vědomím, že budou dál spalovat uhlí, nebo že půjdou cestou topit plynem. To je ovšem pro domácnosti dražší, ale teplárny prostě musí vědět, zda budou, či nebudou mít uhlí, a podle toho mohou rozhodovat své miliardové investice do rekonstrukcí.

Není pak i pro obyvatele uhelné pánve na severu Čech lepší, když se o další těžbě rozhodne radši hned a nebude se jejich případné přesídlení takto odkládat? 

U názorů typu, že necháme uhlí na pozdější dobu, až jej budeme víc potřebovat, se zapomíná, že ono to tak úplně rychle pak nejde. Musí se pak plánovat aspoň pět, sedm let dopředu. Až pak někdo rozhodne, že teď už ho potřebujeme, bude to trvat několik let, než se k tomu uhlí dostaneme.

Ano, to říkají i těžaři, že dobývací prostor, který nyní brzdí limity těžby uhlí, je potřeba tuto lokalitu jaksi „zakonzervovat“ a pak ji opět otevřít, připravit, odtěžit vrstvy zeminy a podobně…

Když se to teď zavře, tak než se k tomu zdrojovému ložisku uhlí pak znovu dostanou, to trvá nějaké roky. Není to tak flexibilní jako vyřčení té potřeby.

Chápu tedy dobře, že patříte mezi příznivce pokračování těžby za územními limity na Mostecku a přestěhování obcí Horní Jiřetín a Černice?  Zrušení vyvlastňovacích paragrafů v horním zákoně tedy podle vás nebylo úplně efektivní ze strany státu?

Jsem pro pokračování těžby. Mělo by to být ovšem založeno na dohodě mezi vlastníky nemovitostí a těžaři. Nikdo by těm lidem neměl brát domov. Těžaři se musí dohodnout s vlastníky, že jim postaví nové domy nebo celou vesnici, jako to dělají v zahraničí. Já jsem se byl podívat třeba v Německu. Určitě to není o tom, že se zbourá vesnice a oni přijdou o domovy, jak to někdy někdo hystericky přehání do extrému. Každopádně jsem pro to, aby se těžilo, protože i pro region to má určitě přínos.

Další věc jsou rekultivace. Pokud se teď šachta zavře, nevygeneruje se dost peněz, aby se vše pořádně zasanovalo – to nutné jistě těžaři udělají, ale nebudou investovat nic víc. Pokud se bude v těžbě pokračovat, z vygenerovaných peněz se může dál vymýšlet, nehledě na zaměstnanost a dodávky firem, které jsou navázány na těžební společnost. Pokračování těžby je tak rozhodně ekonomický přínos.

Ministr financí Andrej Babiš chce postavit ekonomiku státu na nohy mimo jiné hlavně větší výtěžností daní a podobně. Jak vidíte jeho počínání v tomto směru? Stačí jeho opatření na stabilizaci našeho hospodářství?

S těmi daněmi to není tak jednoduché zhodnotit. Aby se daně nešvindlovaly, tak samozřejmě nemůžu být proti tomu, že vytváří jakýsi speciální tým Kobra, který se na to má zaměřit. To je samozřejmě i z hlediska Hospodářské komory dobře, protože slušní podnikatelé, kteří platí daně, by měli mít na trhu stejnou pozici jako ti „neslušní“ – ti totiž, když daně neplatí, mají konkurenční výhodu. Takže je potřeba čistého prostředí a podmínek stejných pro všechny.
Ale toto začalo již za Miroslava Kalouska, Andrej Babiš v tom pokračuje. Ale dneska se stává, že ze strany úředníků finančních úřadů jde spíš o šikanu: někdo se tak nějak cíleně vybere, finanční úřad ho šikanuje, a to správné není.

Někteří ekonomové si právě myslí, že daně by se měly snižovat a podnikatele, jak jste sám nastínil, příliš nešikanovat a netlačit byrokratickým utlačováním, demotivačním snižováním daňových bonusů a narůstáním různých poplatků, čímž vzniká ještě větší neochota cokoliv státu platit, pokud má živnostník sotva na přežití rodiny…

Ano. A ona ta snaha vydělat víc na daních se promítá i do tématu registračních pokladen nebo elektronických výkazů tržeb. Tam je to pro nás jako komoru také složité se k tomu postavit. Na jedné straně nechceme, aby se krátily daně, švindlovalo se na nich a „zatloukaly“ se příjmy, ale na druhou stranu si dopředu myslím, že o tolik víc se na daních nevybere, protože spousta těch živnostníků to nakonec zavře. Řada z nich už dneska přežívá, zvlášť třeba v pohostinství, takovou trošku černou ekonomikou. Když to pak úplně zavřou, ta výtěžnost nemůže být celkově až tak velká.

Vlnu zavírání  živností jsme tu už v minulosti zažili, například když se zavedla povinná minimální daň, na kterou skutečně mnohým v takové výši ani nezbylo. Odešli se raději zaregistrovat na úřad práce…

Ono je to třeba nespravedlivé, respektive by se asi nemělo říkat moc nahlas, že až tak velký efekt to skutečně mít nebude. Podle mě se zas o tolik více nevybere a jen se zvýší nezaměstnanost, protože mnozí z těch, co už dnes žijí na hraně a jen tak tak platí zaměstnance, to ´neudýchají´.

Jak obecně hodnotíte kroky současné vlády? Vy jste se jako zástupce krajské hospodářské komory účastnil setkání s několika ministry Sobotkovy vlády. Můžete říci, zda plní své sliby, které zejména ekonomicky slabšímu severočeskému regionu dali?

Zatím to byly sliby. Když si s nimi povídáme, cítíme, že asi ví, co je potřeba, zatím to slíbili, ale ještě mají tak dva tři měsíce, aby ukázali, že pro to tedy už i něco dělají. Ten první krok je dobrý – vůbec nás poslouchají. Krok druhý - ví, o čem mluvíme a co je potřeba. To je dobře. Teď čekáme na krok tři – aby se z toho vyvinulo něco konkrétního. To si myslím, že bude problém, protože narazí na úřednickou mašinérii: Ministr něco chce a jeho úředníci to pak vždycky nějak…předělají. To už se nám stalo. Například mělo být učiněno něco pro pracovní místa a ministerští úředníci to změnili bez ohledu na to, na čem jsme se dohodli. Do toho se tam mění lidé, například ředitelé odborů, a všechno se může začít nanovo… Ministr nemá kapacitu na to, aby to celé osobně hlídal do detailů. Je to s nimi komplikované v té realizační fázi.

František Jochman vystudoval Vysokou školu ekonomickou. Řídí akciovou společnost Asistenční centrum se sídlem v Mostě a regionálními pracovišti například v Praze, Plzni, Hradci Králové a v dalších městech. Je předsedou Krajské hospodářské komory Ústeckého kraje, dále členem hospodářské komise Euroregionu Krušnohoří, člen krajské Rady pro rozvoj lidských zdrojů.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lucie Bartoš

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…