Paroubek potupil premiéra: Babiš ho nebere vážně, nevidí tam výrazný úspěch

22.05.2014 10:23

Předseda LEV 21 Jiří Paroubek v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz kritizuje počínání a rádoby nezávislost většiny sociologických agentur, kdy je prý jasné, kdo pro koho pracuje. Jako jedno z hlavních témat chápe bývalý premiér boj s nezaměstnaností, která je podle něj jedním z největších společenských zel. Zatímco oficiální čísla hovoří o 600 000 nezaměstnaných, Jiří Paroubek posouvá neoficiální laťku až k jednomu milionu lidí bez práce.

Paroubek potupil premiéra: Babiš ho nebere vážně, nevidí tam výrazný úspěch
Foto: Hans Štembera
Popisek: Poslanec Jiří Paroubek

S jakými pocity sledujete pár hodin před evropskými volbami průzkumy, které vidíme v médiích?
Tentokrát je to už hodně přehnané. Průzkumy jsou buďto součástí marketingu velkých politických stran, kdy všichni už vědí, která agentura pro koho pracuje, nebo je to překvapivé, jako u doktora Herzmanna, ale i to je nakonec průzkum, který pracuje pro někoho a proti někomu.

Jak pohlížíte na výsledky LEV 21 v průzkumech?
Nejpřesnější agentura, což je SANEP, nám připisuje něco k pěti procentům. Minulý týden jsem viděl výsledky průzkumu agentury Poll Watch, která pracuje naprosto nezávisle, i tam jsme získali pět procent. To je věc, které bych také věřil spíš než řadě agentur, které dlouhodobě spolupracují s politickými stranami.

Volební kampaň vrcholí. Na co se vás občané nejvíc ptají a co s vámi řeší?
Řeší svoje starosti. Trápí je, že nemohou sehnat práci. A častá otázka je: „Pane předsedo, myslíte si, že s tím je možné ještě vůbec něco dělat?“ Na to je těžká odpověď, protože nejsem součástí vlády, a byť si myslím, že tato vláda je lepší než vláda Nečasova, lidé očekávají rychlé změny, ty ale nepřicházejí a není žádná záruka, že někdy přijdou.

Co všechno by se tedy muselo změnit?
Asi největším společenským zlem a velikým traumatem české společnosti je nezaměstnanost. Statisticky sice nevypadá nejhůř, ale 600 tisíc nezaměstnaných je pěkná porce. K tomu tady máme až 250 tisíc nezaměstnaných déle než půl roku, kteří už nejsou v evidenci Úřadu práce a další skupinou je 200 až 250 tisíc lidí kolem šedesáti let, kteří musí volit předčasný důchod. Máme zde tedy skoro jeden milion nezaměstnaných lidí, to je opravdu hodně.

Znáte lék proti nezaměstnanosti?
Podíváme-li se do západní Evropy, receptem jsou investiční pobídky, přilákání velkých investorů, což se ještě za doby, kdy jsem byl premiérem, dařilo. Druhá věc je podpora podnikání, tvorba nových pracovních míst a růst výkonů, samozřejmě včetně využití evropských fondů. Třetí věcí je potom vznik sociálních podniků, které by mohly zaměstnávat dlouhodobě nezaměstnané. Lepší přeci je tyto lidi zaměstnat a zvyšovat jim kvalifikaci, než aby seděli doma a pobírali podpory.

Zmínil jste, že Sobotkova vláda je lepší než Nečasova. Co byste přesto vytknul jako hlavní věc současnému předsedovi vlády?
Není typickým lídrem, nemá tah na branku a poznat to je i z debat s lidmi. V podstatě každý druhý z návštěvníků mých předvolebních kampaní toto zmiňuje. Někdo mu vyčítá neschopnost spolupráce s Babišem, jiný to, že Babišovi podléhá. Zmiňován je i přístup k církevním restitucím, kdy současný premiér cosi slíbil, ale vůbec to neplní. Občané jsou po prvních měsících vládnutí dost zklamaní, až jsem byl překvapen.

V Brně jste se setkal s Michalem Haškem a vypadalo to, alespoň podle fotek, na velmi přátelské setkání. Znamená to, že pomyslná válečná sekera je zakopána?
Šlo o politické setkání, nepletu do toho přátelské nebo méně přátelské vztahy. Počkám si do budoucna na vývoj Michala Haška. Za poslední dobu nešlo o naše první setkání a musím říct, že mě pozitivně překvapil. Měl období, kdy se vznášel jako páv nad zemí a vypadalo to, že na sobě vůbec nepracuje. To, co se stalo kolem takzvaného puče, s ním ale zatřepalo v tom dobrém slova smyslu a myslím si, že mu to prospělo. Podal mi vyčerpávající zprávu o stavu jižní Moravy – je vidět, že ho to baví, což je dobře.

Jak čtete jakožto politický praktik soužití pánů Babiše a Sobotky?
Je to rozhodně obtížné, protože jde o lidi z naprosto jiného světa. Každý je jiný a vyšel z jiných životních zkušeností. Andrej Babiš je celoživotní praktik, geniální chaot, který vytvořil ohromné podnikatelské impérium. Bohuslav Sobotka je spíše úředník, který prošel všemi stupni politiky, praxi v reálném životě však nemá v podstatě žádnou. Každý ten pohled má svoje, ale je zřejmé, že Babiš Sobotku vážně nebere, protože tam zkrátka nevidí výrazný úspěch z minulosti, který by v jeho očích zvyšoval Sobotkovu reputaci. Nebude-li ČSSD úspěšná v senátních a komunálních volbách, bude to první krok k demontáži současné koalice.

Kdo je momentálně silnější hráč – Babiš, nebo Sobotka?
V tuto chvli rozhodně Andrej Babiš.

Co byste nakonec vzkázal občanům a čtenářům v předvečer voleb do Evropského parlamentu?
Měli by se rozhodovat podle toho, jakou ten který kandidát skýtá záruku kvality práce pro lidi, které reprezentuje. Rozhodnout by se měli také podle toho, co daný kandidát pro tuto zemi již dokázal, ne jen podle sladkých řečí.  

Ing. Jiří Paroubek

  • Nenarodili jsme se sami pro sebe, ale proto, abychom sloužili své vlasti. ( Jindřich IV.)

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Luboš Xaver Veselý

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

19:39 Český lev a dva ocasy... Přestřelka pokračuje. Konečná posílá Černochové trochu jiné tričko

Jak je to podle průzkumu se spokojeností lidí v ČR se členstvím v EU? I o tom mluví v rozhovoru euro…