Pospíšil, katastrofa ODS a ,,panáček" Babiš. Hovoří zkušený znalec českého politického zákulisí

28.05.2014 10:36

ROZHOVOR Někdejší blízký spolupracovník Mirka Topolánka, který je dnes ve službách vicepremiéra Pavla Bělobrádka, Martin Schmarcz, vysvětluje, proč lidé ignorovali volby do europarlamentu a proč poslední šanci na odvrácení katastrofy měla ODS před dvěma lety. Schmarcz také komentuje úspěch Jiřího Pospíšila v dresu TOP 09 a analyzuje výrazné výsledky euroskeptických hnutí v Evropě.

Pospíšil, katastrofa ODS a ,,panáček" Babiš. Hovoří zkušený znalec českého politického zákulisí
Foto: hns
Popisek: Eurovolby, ilustrační koláž

Anketa

Kterého z těchto zvolených europoslanců byste nejraději vyloučili z EP?

hlasovalo: 15011 lidí

Volby do Evropského parlamentu u nás provázela rekordně nejnižší volební účast od roku 1989. V čem je problém? Je to neznalostí toho, o čem EP rozhoduje, nebo je to lidem zkrátka jedno?

Lidé zjevně nepokládají EP za důležitý, podobně jako u Senátu nemají pocit, že volba má vliv na jejich život, že mohou něco změnit. Paradoxně se beztak nízký zájem o volby do EP s časem snižuje, a to navzdory tomu, jak silně evropská legislativa za těch 10 let ovlivnila každodenní život občanů. To je ale problém stran, že svým voličům neumí vysvětlit význam EP a co pro ně v případě úspěchu udělají. Ty, které to dokážou, neztrácejí a bodují. Letos se to ovšem povedlo pouze lidovcům.

ODS slovy svého předsedy Petra Fialy v eurovolbách dosáhla maxima možného. Sdílíte takové hodnocení?

Předseda ODS to musí říkat. Otázka je, kam až se ono „maximum možného" ještě může posouvat. V roce 2009 přivedla ODS k volbám do EP tři čtvrtě milionu voličů, letos 116 tisíc…

Publicista a někdejší poradce Mirka Topolánka a Václava Klause Tomáš Haas napsal, že ODS teď podle čísel volili pouze členové a jejich rodinní příslušníci a že v takovém případě by to ODS měla zabalit, zhasnout a odejít do historie. Je to až tak hrozné? Co může ODS dělat, aby se voliči začali vracet?

Nechci ODS radit, to už není moje práce. Dlouhodobě ale mám na příčiny jejího pádu zcela jiný názor než ten většinový. Od roku 2010 ODS postrádá silného a prozíravého vůdce, s nímž by se voliči mohli ztotožnit, protože pro ně je srozumitelný a vědí, co od něj čekat. Petr Fiala je mi sympatický, ale jak říká historik Paul Johnson, úspěšnými státníky zřídka bývají intelektuálové, spíše muži činu.

Na lednovém volebním kongresu občanských demokratů často zaznívala slova o novém začátku, o tom, jak strana znovu získá důvěru od svých bývalých voličů a podobně. Nakolik je v tom nové vedení úspěšné?

Opravdu musím říct, že ODS jsem vypustil ze svého hledáčku zájmů. Poslední šanci, kdy ještě mohla odvrátit katastrofu, měla podle mě v roce 2012. Rozhodla se ale opět potvrdit ve funkci Petra Nečase, což jsem tehdy hodnotil jako kolektivní sebevraždu.

Co profesor Petr Fiala jako předseda? Naplňuje předpoklady správného lídra?

Nevím. Ve funkci je krátkou dobu. A lídr se pozná až podle toho, co dělá ve funkci, ne co dělal předtím. V každém případě mu aspoň nechybí velká odvaha, která tolik chyběla ostříleným politikům mezi lety 2010 až 2012, kdy bylo čím dál zřejmější, že se strana řítí do katastrofy a je nutné otočit kormidlo jiným směrem.

Nedlouho poté, co nebyl na kongresu ODS nikam zvolen Jiří Pospíšil, se objevila zpráva, že bude kandidovat za TOP 09 do europarlamentu. To se naplnilo a Pospíšil byl zvolen. Co jste si pomyslel, když se zpráva o jeho kandidatuře potvrdila?

Nic jiného bych od něj neočekával.

Jiří Pospíšil získal největší počet preferenčních hlasů. Proč je natolik oblíbený a uspěl i přesto, že po letech změnil stranický dres?

Protože mezi oblibou politika a jeho politickými schopnostmi není přímá korelace. Ti první vedou žebříčky obliby a kroužkovací ligu, ti druzí vyhrávají volby a úspěšně vedou zemi.

Martin Kuba na svém facebookovém profilu poznamenal, že na lednovém kongresu přesvědčoval kolegy o tom, že Pospíšil do vedení ODS patří a bohužel marně. Zeptám se trochu obecně. Kam vlastně podle vás Jiří Pospíšil patří?

Asi sám sobě. V roce 2006 vypadal jako naděje pro ODS i pro stát. Ale bohužel se rychle ukázalo, že není týmový hráč.

Čím si vysvětlujete úspěch TOP 09 v podobě druhého místa? Je to jen nízkou volební účastí?

TOP 09 sice neměla žádné vlastní konkrétní téma, ale opět se jí podařilo oslovit voliče šikovnou rétorikou - tentokrát na téma evropanství a varování před Ruskem. Otázkou je, zda by to stačilo na tak skvělý výsledek, kdyby toto velice obecné téma neprodával tak osvědčený prodavač.

Andrej Babiš, jehož hnutí ANO volby vyhrálo, projevoval určitou nespokojenost, že výsledek mohl být ještě lepší. Průzkumy mínění v případě klasických parlamentních voleb pak předpovídají hnutí ANO dlouhodobě velký náskok nad ČSSD. V čem tkví tak výrazný Babišův úspěch u voličů?

Babiš uspěl, protože lidé uvěřili, že je silný lídr. A v rozporu s tím, co tak často tvrdí média, lidé silné vůdce chtějí. Navíc mělo ANO v roce 2013 masivní kampaň. V čase rozvratu politické scény to stačilo. V roce 2006 by se ANO ani nedostalo do Parlamentu, kdyby existovalo. Tento loňský úspěch musí Babiš ještě potvrdit. Svým způsobem ho potvrdil i nyní. Ale zdaleka ne tak přesvědčivě, jak se čekalo. A jak říká moje matka: „Okázaná platí, panáčku." Průzkum nejsou volby.

Ve volbách historicky poprvé uspěli Svobodní, jejich šéf Petr Mach bude poslancem EP.  Eurokritické strany navíc vyhrály v Británii a ve Francii. Je to pouze odraz aktuální špatné nálady a nespokojenosti s Bruselem, nebo to může znamenat nějaké budoucí výraznější změny?

Nejsem si jistý, že lze ty strany házet do jednoho pytle. Svobodní jsou nejen kritičtí k EU, ale také mají nějaký ekonomický názor, reprezentují nějaké pozitivní ideje. Nikoli jen protest. A to o všech zmíněných stranách říci nelze. Paradoxně kampaň vypadala tak, že onou novou protestní stranou jednoho tématu je ODS se svým bojem proti euru, zatímco Svobodní pojali svou agendu přeci jen šířeji.

Ale abych zcela neutekl z otázky. Úspěch řekněme „nekonformních" stran je jistě varováním a důsledkem něčeho špatného v EU. Ale já bych podstatnější pozitivní změnu přeci jen očekával od hlavních evropských sil - zejména lidovců a socialistů. Pokud například KDU-ČSL šla do voleb s tématem podpory rodiny, je to pozitivní odpověď jak na problém imigrace, tak na pocit ztráty identity, z nichž čerpají svou sílu extrémní hnutí.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Radim Panenka

Mgr. Bc. Vít Rakušan byl položen dotaz

Jak můžete někoho obvinit bez důkazů?

Vaše vláda nálepkuje dost často, vy hlavně a chcete bojovat proti dezinformacím, ale jdete podle vás příkladem? Je podle vás v pořádku, že někoho obviníte a pak nejste schopný u soudu říci, na základě čeho a svá obvinění doložit? A omluvíte se SPD nebo se odvoláte? https://www.parlamentnilisty.cz/p...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…