Rozhodovat se na základě emocí v diplomatických vztazích je sebevražedné, vazalské a amatérské! Exposlankyně Nytrová hlasitě promluvila ke kauze Skripal

08.04.2018 13:30

ROZHOVOR "Rozhodovat se na základě emocí a spekulací v oblasti diplomatických vztahů je sebevražedné, vazalské a svědčí o amatérismu zúčastněných aktérů. Bohužel běžní občané se prostřednictvím médií často nic jiného než lži, výmysly a spekulace nedozvědí. Politikům se tak otevírá velké pole působnosti pro šíření „svých pravd“, silných emocí a fám," uvádí v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz bývalá poslankyně ČSSD Pavlína Nytrová.

Rozhodovat se na základě emocí v diplomatických vztazích je sebevražedné, vazalské a amatérské! Exposlankyně Nytrová hlasitě promluvila ke kauze Skripal
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pavlína Nytrová.

Mezinárodní politikou teď hýbe otrava dvojitého agenta Sergeje Skripala a jeho dcery. Britové okamžitě z činu obvinili Rusko a začalo hromadné vyhošťování ruských diplomatů. K tomu jste napsala, že se chováme jako kulečníková koule. Přitom přímé důkazy chybějí. Je správné se rozhodovat na základě spekulací, či případně emocí, jak to v tomto případě vypadá?

Rozhodovat se na základě emocí a spekulací v oblasti diplomatických vztahů je sebevražedné, vazalské a svědčí o amatérismu zúčastněných aktérů. Bohužel běžní občané se prostřednictvím médií často nic jiného než lži, výmysly a spekulace nedozvědí. Politikům se tak otevírá velké pole působnosti pro šíření svých „pravd“, silných emocí a fám. A u občanů vítězí místo zdravého rozumu silnější a obratnější rétor.

Na tomto případě se dobře ilustruje fakt, že jako by bylo nevhodné se ptát, pochybovat... Kdo tak činí, je označen za rozvraceče či nepřítele (respektive přítele nepřítele)...

Doufám, že teď nikoho neurazím, ale v současném mediálním globálním světě se kalkuluje především s hloupostí lidí a jejich nemožností a někdy i neschopností ověřovat si fakta. Podle čísel sledovanosti, čtenosti, návštěvnosti médií si především politici vybírají prostor pro prezentaci svých názorů. Přesně vědí, kdo jaká média čte či sleduje. A pak ať v nich řeknou cokoliv, lži, pomluvy, nařčení, očernění kohokoliv, je doslova nemožné, aby to ta dotčená strana poté dokázala vyvrátit. Jinými slovy lidé věří tomu, kdo se často v médiích prezentuje, je zábavný, vtipný, pracuje s emocemi, neřeší, zda to, co říká, je pravda, neověřují si, jestli nelže, neověřují si informace. Jako by úplně zapomněli kriticky myslet. A to těm nejzdatnějším manipulátorům náramně vyhovuje.

Silné emoce vyvolala i vražda novináře Kuciaka a jeho snoubenky na Slovensku. Ale trochu jako v případě Skripala - je to Rus, tak ho otrávili Rusové, se nesla první úvaha ve stylu: "poslední Kuciakův nedokončený (nicméně dohledatelný článek) naznačoval cosi o působení italské mafie na Slovensku, tak ho nechala zavraždit tato mafie. A protože Ficova spolupracovnice měla kdysi možná vztah s údajným mafiánem, má v tom prsty premiér". Následovaly demonstrace, jejich výsledkem je, že Robert Fico už není premiér a odstoupit musel i ministr vnitra Kaliňák. Zapracovaly tady opět emoce, nebo byla tato vražda někým využita či spíše zneužita?

Každá taková smutná událost vyvolá emoce. Jak velké a u jak velkého počtu lidí závisí na tom, o koho jde a zda o tom informují média a v jakém rozsahu. Dění na Slovensku sleduji pouze v médiích. Snad události příštích dní ukážou, kdo a proč novináře Kuciaka zavraždil. Za současného stavu odchod Roberta Fica a Roberta Kaliňáka z vlády hodnotím pozitivně.

I u nás se různě demonstruje, například studenti za dodržování ústavních zvyklostí. Jak tyto akce hodnotíte? Jejich kritici namítají, že jsou jen vyjádřením toho, že se některé skupiny lidí nesmířily s výsledky voleb.....

Každý obyvatel této země, tzn. i student má právo projevovat otevřeně svůj názor, každý má právo demonstrovat. Škola by měla učit děti kritickému myšlení a zájmu o veřejné dění, ale neměla by být místem, které samo vybízí k politické aktivitě. Demonstrace by neměly probíhat v průběhu školní výuky. Nesmíření se některých lidí s výsledky voleb je evidentní.

Tomáš Halík v rozhovoru pro Lidovky.cz uvedl, že má kardinála Duku lidsky rád, ale že "ve vstřícnosti ke Klausovi a Zemanovi zašel daleko, dal se vlákat do pasti". A dodává: "Klaus se kamarádí s Le Penovou, jezdí agitovat pro AfD, Zeman říká Putinovi, že novináři se mají likvidovat a čínským soudruhům, že se od nich učí stabilizovat společnost."Je to opravdu tak, nechal se kardinál Duka vlákat do pasti?

Kardinál Duka vidí jako mnozí občané nebezpečí migrace a „ukrajinizace“ naší politiky včetně dalších aspektů z toho vyplývajících.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Tomáš Zdechovský byl položen dotaz

Právo na opravu

Věci se dají dát opravit už dnes, ale problém je, že oprava často vyjde stejně nebo skoro stejně jako koupit si novou věc. Tak k čemu pak platit za opravu? Nepřijde vám tento zákon EU zase úplně zbytečný? A když dám věc opravit, jakou, pokud vůbec, na ni pak budu mít záruku? Děkuji za odpověď

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…