Rusko je normální stát. Jak ho někdo může srovnávat s šílenci z Islámského státu? Hejtman Zimola nechápe

02.04.2016 10:16

ROZHOVOR O bezpečnosti hranic, migraci i o tom, co by pro Českou republiku znamenal případný rozpad Evropské unie, promluvil pro ParlamentníListy.cz jihočeský hejtman Jan Zimola. Vyjádřil se i k tomu, zda je podle něj větší hrozbou současnosti Rusko, nebo Islámský stát. „Rusko je normální stát, se kterým Česká republika spolupracuje, obchoduje a normálně komunikuje. Islámský stát je šílená teroristická organizace,“ vyjádřil se jihočeský hejtman.

Rusko je normální stát. Jak ho někdo může srovnávat s šílenci z Islámského státu? Hejtman Zimola nechápe
Foto: kraj-jihocesky.cz
Popisek: Hejtman Jihočeského kraje Jiří Zimola

Anketa

Poslanec Ivan Gabal chce zakazovat a mazat weby, které šíří ruskou propagandu. Souhlasíte?

4%
96%
hlasovalo: 10914 lidí

Jste hejtmanem kraje, který sousedí jak s Německem, tak i s Rakouskem. Jak se díváte na zabezpečení hranic, je v současné době podle vás dostatečné? Stačí, že například v Dolním Dvořišti stojí policisté, kteří dělají namátkovou kontrolu?

Bezpečnost našeho kraje je pro mě absolutní prioritou, to považuji za nutné zdůraznit na úvod. V současnosti mi přijdou namátkové kontroly přiměřené vzhledem k reálnému počtu migrantů, kteří přes naše území proudí. Cvičení, jež v posledních měsících probíhají, prověřují a ukazují naši skutečnou připravenost na případné zvýšení počtu uprchlíků překračujících naše hranice.

Jaký máte názor na současnou migraci do Evropy? Zvládne ji podle vás Evropa?

Migraci je třeba v první řadě zastavit. A pevně věřím, že to Evropa zvládne.

A zvládneme ji my? Uprchlíci k nám nechtějí, ale pomůže nám to? Jsou pravdivé řeči některých, že se nás to vlastně netýká?

Ano, jako Česká republika to zvládneme, prostě musíme. Tvrzení „nás se to netýká, když k nám uprchlíci nechtějí“, mi přijde poněkud scestné, neboť jde o celoevropský problém. Faktem je, že pokud některé státy nebudou dodržovat to, co mají, a nezajistí bezpečnost vnějších hranic Schengenu, budeme nuceni přistoupit na vlastní tvrdší ochranu státních hranic.

A jak vidíte situaci Turecka a migrantů?

Celou evropsko-tureckou dohodu vnímám jako jednu velkou nátlakovou akci ze strany Turecka. Následující měsíce teprve ukážou, zda měla dohoda smysl, nebo jestli Turecko jen tahá z Evropy peníze. 

Hradní zahraničněpolitický expert Hynek Kmoníček tvrdí, že v migrační krizi jde Evropě o existenci. A není sám: I Donald Tusk hovořil o možnosti rozpadu EU coby pravděpodobnějším než kdy jindy. Tak tedy: schengenský prostor, euro a EU jako taková. Čemu z toho hrozí rozpad, rozklad, významné okleštění?

Rozpad může hrozit samozřejmě všemu z výše zmiňovaného, naším úkolem je tomu zabránit. Mnoho lidí teď volá po odchodu z Unie, nedochází jim ale fakt, že Unie je jako celek nesmírně silná a také kolik do nás investovala za tu dobu, co jsme její součástí. A schengenský prostor bez hranic je nejen pohodlný pro turisty, ale má i obrovský ekonomický přínos pro českou ekonomiku. Takže bychom se o něj neměli nechat připravit.

Pro některé by rozpad EU byl katastrofou, pro některé možná na druhou stranu výhrou. Dovedete si představit lepší Evropu bez EU? Jak by naše země dokázala hospodářsky obstát bez EU? Stala by se „kořistí Ruska“, jak slyšíme v podstatě pokaždé, když se o rozpadu EU mluví?

Představit si Evropu bez Unie jistě lze, ale otázkou je, nakolik pěkná tato představa je. Česká republika má velmi strategickou pozici v Evropě a určitě by si hospodářsky vedla lépe než mnohé země, to ale neznamená, že je to pro nás žádoucí situace. Jen se podívejte, kam se naše země za dobu setrvání v Unii posunula, to o členství něco vypovídá.

Nedávno se stal další teroristický útok, tentokrát v Bruselu. Šokovalo vás to, nebo se to dalo, jak někteří říkají, prostě očekávat?

Spíše než šokovalo, mě to velmi rozčílilo. V boji proti teroristům musíme přitvrdit a být při jejich odhalování efektivnější.

A co podle vás v tomto směru máme očekávat dál? Je Česká republika bezpečná, nebo se může podle vašeho názoru snadno ocitnout v hledáčku teroristů?

Je faktem, že asi nejsme primárním cílem teroristů. Na druhou stranu, do hledáčku teroristů se může dnes dostat jakákoliv země, a musíme být proto ostražití a dbát na naši bezpečnost. A to je práce pro policii, armádu i tajné služby.

Ozývají se řeči, že měl být Brusel více připraven. Měl? A dá se na něco takového opravdu připravit?

Bezpečnostní služby evidují velké množství potenciálně nebezpečných jedinců po celé Evropě. Nechci populisticky bez znalosti detailů někoho obviňovat. Ale je skutečností, že teroristický útok proběhl, takže někdo nepracoval tak dobře, jak měl. Všichni ale bohužel víme, že připravit se na tyto situace lze jen do určité míry.

Stačí podle vás bezpečnostní opatření, která se hned potom v České republice udělala? A není špatně, že se dělají vždy právě až po útocích ve světě? Přitom zatím se (naštěstí) nestalo, že by po útoku v jedné zemi udeřili teroristé hned v další…

Je mnohem rozumnější posílit bezpečnostní opatření, než nemít žádná. V současnosti si ale nemyslím, že by situace v ČR byla taková, aby musela tato opatření být permanentní.

V tomto směru se také v těchto dnech pro ParlamentníListy.cz vyjádřil senátor Veleba a ptal se, jaká vlastně ta opatření jsou, když je možné, že někdo na tak frekventované ulici, jako je Evropská v Praze, bez povšimnutí poničí přes noc tolik čínských vlajek. Co si myslíte o tom, že si policie během tohoto vandalského útoku ničeho nevšimla?

Poničení čínských vlajek na Evropské bylo jistě vandalismem. Pokud ale vím, vlajky byly poškozeny barvou z vajíček, která na ně někdo házel. To je snadno přehlédnutelné a v tomto případě bych rozhodně nehanil bezpečnostní složky ČR za nějaké pochybení, toto není čin srovnatelný s teroristickými útoky.

Je podle vás větší bezpečnostní hrozbou současnosti Rusk, nebo Islámský stát? Generál Petr Pavel označil za větší hrozbu Rusko. Souhlasíte s ním?

Ne. Rusko je normální stát, se kterým Česká republika spolupracuje, obchoduje a normálně komunikuje. Islámský stát je šílená teroristická organizace. To není možné takto srovnávat.

Prezidentu Zemanovi mnozí vyčítají, že je údajně „proruský“. Myslíte si to také? A jak vidíte ekonomickou spolupráci s Ruskem a Čínou?

Každá spolupráce je přínosná. Čím více spolupracujete a znáte své partnery, tím méně pak uvěříte virtuálním hrozbám, ať mají přicházet z jakékoliv světové strany. Rusko investuje i v našem kraji, jako skvělý příklad slouží investice do likérky Fruko-Schulz z Jindřichova Hradce. Díky ní se mohla pořídit nová výrobní linka, která zkvalitnila provoz a zároveň nabídla nová pracovní místa pro lidi z kraje, a takové investice já vítám. Stejně tak má Jihočeský kraj partnerství s čínskou provincií Henan, a díky tomu jsme již uskutečnili několik konkrétních projektů, například otevření Čínského centra na VŠTE.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: David Hora

Jak chcete přimět ANO znovu jednat o důchodech?

Váš záměr byl dobrý, ale evidentně se nepovedl. Myslíte, že jste se tedy jako moderátor osvědčil? A nemáte pocit, že je tu mezi vládou a opozicí až příliš hluboká propast, která se bohužel pro nás čím dál víc prohlubuje a vlastně je to vidět i ve společnosti, která je rozdělená.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…