Šluknovská starostka: Zajistí vůbec policie bezpečí lidí?

06.03.2012 16:16

ROZHOVOR Eva Džumanová (BEZPP) ParlamentnímListům.cz prozradila, jak vypadá dříve výbušná atmosféra ve městě. Spolu s tím se vyjádřila k zamítnutí Ústeckého balíčku ze strany poslanců a také k očekávání budoucích událostí.

Šluknovská starostka: Zajistí vůbec policie bezpečí lidí?
Foto: Hans Štembera
Popisek: Pochod proti Romům

Paní starostko, jak byste hodnotila reformy ministra Drábka, domníváte se, že budou přínosné? A jak konkrétně pociťujete start reforem ve Vašem městě?

Určité změny potřeba určitě byly, ovšem o jejich přínosu lze hovořit až s odstupem času. Start reformy v našem městě byl provázen obdobnými komplikacemi jako jinde v republice. Výplaty dávek ale byly vyplaceny do konce měsíce ledna.

Šluknov trápí také problémy s nepřizpůsobivými. Jak je to v současné době s bezpečností občanů? Obáváte se eskalace napětí během roku? A jak se na případné konflikty připravujete?

Bezpečnost občanů v našem městě je dosud zajišťována, stejně jako v celém výběžku, Jednotkami pořádkové služby PČR. Vzhledem ke zhoršení sociální situace (zvýšení cen potravin, energií, nájmů…) a přetrvávající nezaměstnaností lze teoreticky očekávat zvýšený počet majetkové trestné činnosti a ruku v ruce s ní i možnost zvýšeného sociální napětí. Jak se na to připravujeme? Zajištěním zvýšeného dohledu ze strany PČR a MP, vznikem Speciální pořádkové služby v Ústeckém kraji, alespoň částečným řešením zaměstnanosti formou dotovaných míst. Problematika řešení s nepřizpůsobivými občany ovšem není pouze záležitostí radnic, starostů a policie!

Kritizujete vládní Agenturu pro sociální záležitosti a požadujete její zrušení. Jakou cestou byste chtěli problémy s nepřizpůsobivými řešit?

Právě že Agentura a jejich předchůdci byli a jsou pověřeni hledáním a navrhováním způsobů, jak řešit a předcházet problémy s nepřizpůsobivými.

Naopak si chválíte spolupráci s policií. V některých krajích se obávají v důsledku reforem a snižování platů veřejným činitelům, odchodu těch nejschopnějších. Máte podobné problémy?

V důsledku vládních škrtů v resortu MV lze naprosto logicky očekávat další pokles počtu policistů, nejspíše i snižování platů a omezení už tak minimálních investic. Tento stav není vůbec motivační pro schopné a perspektivní policisty. Všichni víme, jaký je vývoj sociálního napětí v zemi, potřeba slušných občanů, aby policie zajistila jejich bezpečnost. Nejsem si jista, zda se stávajícím poklesem policistů v důsledku vládních škrtů bude PČR (ne svou vinou) schopna bezpečnost občanů zajistit. Osobně si myslím, že nikoli. V našem výběžku k poklesu počtů policistů nedojde, tak jak nám, starostům, bylo policejním prezidentem přislíbeno.

Poslanecká sněmovna také znovu zamítla 7. února Ústecký balíček (více ZDE). Jaké k tomu zaujímáte stanovisko?

Co na to říct? Starostové i občané vnímají tento stav jako nezájem PS o řešení problematiky, která se zdaleka netýká pouze Ústeckého kraje. Páni poslanci, nepodceňujte sociální napětí a jeho důsledky ve společnosti!

Jak podle Vás dopadnou letošní krajské volby? A domníváte se, že může být v Ústeckém kraji úspěšný i Jiří Paroubek se svou novou stranou?

Na výsledky voleb jsem sama zvědavá. Úspěch nové strany v čele s panem Paroubkem bude záviset na programu strany, kterým osloví či neosloví voliče a jaké osobnosti ji budou prezentovat. Ale co je nepodstatnější, aby občané neztratili vůli a chuť se voleb zúčastnit s ohledem na negativní náladu ve společnosti, která je v důsledku nepopulárních vládních opatření více než patrná.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Radek Rozvoral byl položen dotaz

Neslibujete nesplnitelné?

Opravdu jde ještě změnit migrační pakt, když ho podezřele narychlo EP před volbami odsouhlasil? A jak chcete zrušit green deal? Jsem pro, ale myslím, že je to nereálný slib.

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

4:44 To je liché. Po konci Vrbětic a „zabití“ míru na Ukrajině velké varování

Ukrajinci před dvěma lety uvěřili Západu a odhodili možnost brzké mírové dohody, která by ukončila v…