Po setmění se bojím vycházet, postěžoval si občan Karviné Lessymu. Ten našel řešení

30.01.2012 19:53

REPORTÁŽ Kvůli zvýšenému ohrožení bezpečnosti v Moravskoslezskému kraji se policejní prezident Petr Lessy odhodlal k ráznému kroku. Policisty tohoto kraje stáhne z taktéž nebezpečím zmítaného Šluknovska.

Po setmění se bojím vycházet, postěžoval si občan Karviné Lessymu. Ten našel řešení
Foto: Ladislav Carda
Popisek: Policejní prezident Petr Lessy

„Žiju tu už šedesát let, ale to co se děje teď, to jsem nezažil. Bojíme se po setmění vycházet ven, protože je tady plno výtržníků. Nedávno se vloupali do bytu v sousedství, ukradli karmu a plyn unikal. Když přišel soused domů, okamžitě volal pocity, hasiče. Všude bylo plno plynu, ještě, že nikdo neškrtnul sirkou,“ postěžoval si občan Karviné policejnímu prezidentovi Petru Lessymu při jeho prohlídce problémové lokality kolem Makarenkovy ulice.

„Tady kdysi bydleli samí inženýři, úředníci, byla to prokvétající část města, ale podívejte se, jak to tady vypadá teď,“ řekl starý muž, který se bál říct své jméno. „Jméno ne, to vám neřeknu, aby mne ještě okna nevytřískali, to je tu totiž docela možné. Mám tady strach,“ uvedl a přiznal, že nebýt častých hlídek policistů jak městských, tak státních, tak by se v této lokalitě vůbec nedalo žít.

Kriminalista vzrostla, primátor pozval policejního ředitele

Policejní prezident Petr Lessy zavítal do Karviné na písemné pozvání Karvinského primátora, který ho už na sklonku loňského roku požádal o pomoc při řešení nárůstu kriminality na území Karviné. „Naše městská policie má mnohem více zásahů než dříve a nezřídka jde o kriminální činy, které pak stejně řeší státní policie. My jsme navýšili početní stavy našich strážníků, máme více hlídek v terénu a s místní státní policií spolupracujeme. Nárůst kriminality je tu ale velký a je nutné to řešit,“ řekl primátor Karviné Tomáš Hanzel.

Krajský ředitel policie Moravskoslezského kraje Tomáš Tuhý novinářům zdůraznil, že kriminalita se v karvinském okrese se oproti předchozímu období zvýšila o 21 procent a v samotné Karviné o 30 procent.

Speciální pořádková jednotka bude sloužit v Karviné

„V nejbližším období dojde k tomu, že jsem vyvázal speciální pořádkovou jednotku Krajského ředitelství Moravskoslezského kraje z posilování šluknovského výběžku. Je velmi dobře, že ji Moravskoslezský kraj má,“ uvedl na tiskové konferenci Petr Lessy. Podle jeho slov to však v žádném případě neznamená, že by se ve Šluknově počet policistů snížil, ale budou ho zajišťovat jen dvě krajská ředitelství a to Praha a Brno.
„V Karviné se nebude jednat o klasické schéma těžkooděnců v  ulicích, ale bude to spíše o působení dvoučlenných hlídek ve prospěch jednotlivých obvodních oddělení,“ popsal, jak bude vypadat posílení práce policistů Lessy.

Primátor Hanzel apeluje na vládu, neomezujte policii

Primátor Hanzel přislíbil, že město nebude snižovat počet městských strážníků a spíš naopak bude se snažit hlídkovou činnost v součinnosti se státní policií ještě zintenzivnit. „Chtěl bych vyzvat vládu, vládní představitele a poslance, aby nesnižovali a nekrátili prostředky pro výkon státní policie. V současné době, kdy se spousta lidí v tomto státě se ocitá ve složitých životních situacích, si nemůžeme dovolit snižovat počty pocitů v ulicích a policistů vůbec,“ apeloval Hanzel.

Opatření bude platit od 1. února

Po setkáních s lidmi Lessy uvedl, že je příjemně překvapen. „ Já jsem si myslel, že ta situace tady v Karviné je horší a jsem velmi rád, že nedospěla až k tak kritickému bodu. Myslím si, že je to také velmi dobrou prací města.  Potěšil mne i ohlas občanů, že tady vídávají v dnešní velmi napjaté situaci se stavy policistů, policisty ze zdejších obvodních oddělení. Situace v Karviné mne neuspokojuje, ale doufám, že se nebude zhoršovat,“ uvedl Lessy.

Vyvázání speciální pořádkové jednotky Moravskoslezského kraje by mělo nastat v nejbližších dnech. „My však naše opatření na zajištění bezpečnostní situace v Karviné nastavujeme už od 1. února. Budeme samozřejmě sledovat vývoj kriminality v rámci kraje a podle aktuální situace budeme tyto policisty využívat,“ slíbil v závěru ředitel Tuhý. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Anna Vidiševská

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

8:31 Ukrajina? Putin schválně brzdí. Francouzský generál mrazí

„Myslím, že Ukrajina postupně směřuje ke katastrofě,“ uvedl vysloužilý francouzský generál Dominique…