Stanislav Huml absolutně nekorektně o „umírněných“ muslimech

24.04.2016 7:13

ROZHOVOR „Problém je v tom množství. Začíná ve Švédsku, problémy bude mít Německo, Rakušané už prozřeli. Maďaři se k tomu od počátku stavějí tak, jak se měli stavět všichni. V schengenském prostoru se chodí na pas a není to hranice, která by měla být propustná pro kohokoliv. Jediný, kdo přes ni může přecházet volně, je zvěř, králíci, zajíci, srnky, ale lidé mají chodit podle práva,“ říká v rozhovoru pro ParlamentníListy.cz poslanec Stanislav Huml (ČSSD). O vlivu Ruska na Evropskou unii uvádí: „Domnívám se, že Rusko má na Evropskou unii vliv, asi jako má moucha na tvorbu mléka u krav. Sice může obtěžovat, být nepříjemná, ale rozhodně nebude mít vliv na dojivost. Pokud se Evropská unie rozloží, tak to bude zevnitř a vlastní vinou.“

Stanislav Huml absolutně nekorektně o „umírněných“ muslimech
Foto: Hans Štembera
Popisek: Stanislav Huml

Na úvod se zeptám na dohodu EU s Tureckem. Zdá se, že se díky ní skutečně příliv uprchlíků zmenšil. Ale Turecko hrozí, že když nedostane do konce června bezvízový styk, dohodu vypoví. Nezavání to vydíráním?
 
Nezavání, to už přímo smrdí jako shnilé ovoce. Hlasoval jsem pro usnesení, kterým sněmovna odmítla Turecku bezvízový styk. Dali jsme mandát premiérovi, aby toto stanovisko přednesl v Bruselu. Osobně si ale myslím, že tato dohoda s Tureckem je nutná, protože když pokud nemáte kam vracet ilegály, tak vám zůstanou na vašem území. Takováto dohoda by měla být podepsána se všemi státy, které sousedí s Evropskou unií. Platí to pro celou severní Afriku, zejména pro Libyi. To, co bylo schváleno Evropskou unií ve vztahu k Turecku, to je ale s velkým otazníkem. Příliš nevěřím tomu, že tato dohoda bude ze strany Turků dodržována. 
 
Musejí také splnit plno požadavků...
 
Je však otázka, jestli jsou schopni je splnit. 
 
Teď bych se posunul do Německa, kde zazněly zajímavé výroky. Bývalý spolkový kancléř Helmuth Kohl varoval, že Evropa nemůže pojmout miliony chudých imigrantů a že je třeba jim pomáhat tam, odkud přicházejí. S tím souhlasíte?
 
Tohle tvrdím od začátku. Je dobře, že se k tomu přidávají i ostatní. Celý problém s migrační krizí je v množství lidí. Je to v tom milionů lidí, kteří přicházejí. A na příkladu ad absurdum se vždy nejlépe dokazuje, že ten postup, který realizujeme, je špatný. Vezměte si třeba, že jich přijde padesát milionů. V tom případě víte, že je nebudete schopni uživit. To je jako když vám přijdou do tříčlenné rodiny čtyři lidé, abyste se o ně postarali. To velmi rychle zjistíte, že je to ekonomicky nemožné. Pomalu se začíná mluvit o tom, že nám začnou vnucovat, že máme dávat migrantům dávky třicet tisíc, po přepočtení na koruny. Vždyť naši důchodci berou ani ne polovinu. Budou říkat – my jsme do toho systému celý život přispívali a teď z toho systému budeme dávat víc peněz lidem, kteří na něj nedali ani korunu? Jenom proto, že přišli na pozvání paní Merkelové. To přece nejde.
 
Na tom je vidět nesmyslnost celého toho systému. Pokud někdo přijde k nám, měl by dodržovat pravidla hostitelské země. Myslet si, že se budu třikrát denně modlit a nebudu pracovat a všichni jsou povinni mi vyhovět ve všem, co jsem si s tou kulturou přinesl, to je omyl. Pokud to tak chtějí, měli zůstat tam, kde ta kultura islámu funguje.
 
Problém je ale hlavně v tom množství. Ve Švédsku už to začíná být vážné, problémy bude mít Německo, Rakušané už prozřeli. Takoví Maďaři, ti se k tomu od počátku stavějí tak, jak se měli stavět všichni. V schengenském prostoru už se dnes chodí na pas a není to hranice, která by měla být propustná pro kohokoliv. Jediný, kdo přes ni může přecházet volně je zvěř, králíci, zajíci, srnky, ale lidi mají chodit podle práva.
 
Bývalý německý prezident Christian Wulff ovšem prohlásil, že Německo se musí s muslimy naučit žít, jinak hrozí střet civilizací. A dával příklad Turků, kteří se podle něj v Německu převážně asimilovali...
 
Já jsem ale zase četl vyjádření belgické tajné služby, že se po těch útocích všichni muslimové radovali. Víte třeba, jaký je rozdíl mezi umírněným a radikálním muslimem?
 
To bude asi nějaký bonmot...
 
Jasně. Radikální muslim vám uřízne hlavu a ten umírněný se z toho jen raduje. 
 
Takže jestli to chápu, vy v asimilaci muslimů nevěříte?
 
Nevěřím. Musíme si velmi tvrdě zachovávat pravidla našeho práva. To znamená sekulární stát. Jakmile někdo začne vystrkovat růžky s právem šaría, má přes ty růžky velmi rychle dostat. Celý problém je ale v tom, že není vůle hodně tvrdě prosazovat a trestat nenávistné projevy muslimů. Naopak to již funguje, ale musí to být obousměrné.
 
Minulý víkend na konferenci GLOBSEC v Bratislavě zazněly názory o Rusku, že se snaží rozložit Evropskou unii. Co si o tom myslíte vy?
 
Domnívám se, že Rusko má na Evropskou unii vliv, asi jako má moucha na tvorbu mléka u krav. Sice je při tom může obtěžovat, být nepříjemná, ale rozhodně nebude mít vliv na dojivost. Pokud se Evropská unie rozloží, tak to bude zevnitř a vlastní vinou, možná i kvůli některým politikům, kteří se chovají, jak se chovají. Ale ne kvůli Rusku. Já nevidím agresi Ruska, pokud sleduji mezinárodní scénu, tak se spíš brání, než by útočilo.
 

Mgr. Stanislav Huml

  • SOCDEM
  • Zemřel 28. prosince 2021
  • zastupitel obce
Ať je to, jak je to, k jejich hranici se posunuje NATO, což je spolek, který podle slibu Gorbačovovi měl být už dávno zrušen. A to, že se tohle slovo nedodrželo, je věc známá. Západ je silnější než Rusko. A to Rusko jediné, co může, je jako moucha bzučet u hlavy a možná nám předávat informace, které nemusejí být pravdivé. Je potřeba, abychom si třídili, co je a co není propaganda.
 
Ale upřímně řečeno, Západ se chová úplně stejně. Jsou situace, kdy měříme dvojím metrem. Jednou jsou to naši parchanti, jindy cizí parchanti. Propaganda běží obousměrně, jak ze Západu, tak z Východu. Člověk si v obojím musí vybrat a přefiltrovat, co je pravda a co ne. 
 
Na zmíněné konferenci se mluvilo i o amerických volbách. Bývalá americká ministryně zahraničí českého původu Madeleine Allbrightová soudí, že nejlépe na tuto funkci je připravena Hillary Clintonová. Kdo je vaším favoritem?
 
Podle mě by bylo nejrozumnější, kdyby vyhrál Bernie Sanders. Může se i stát, že vyhraje Trump. Víme ale, co od něj můžeme čekat? To jsou hezké řeči, které vede, a lidé mu na tu rétoriku možná naskočí. Ve finále však může být jeho politika úplně jiná, než je deklarována. 
 
Vám je tedy nejbližší Sanders?
 
Ano. Rozhodně ne Hillary Clintonová. Podívejte se na seriál Dům z karet. Manželé Clintonovi byli předlohou toho seriálu. 
 
Na závěr se podívejme do Británie, kde se schyluje k referendu o setrvání v Evropské unii. Co by případný odchod Británie znamenal pro ni a hlavně pro Unii?
 
Bylo by to napínavé, kdyby Britové z Unie vystoupili. Mohlo by to vyvolat dominový efekt, přidali by se možná i další. Mohly by se i začít rozpadat státy typu Španělska, kde mají Katalánci odstředivé tendence. To samé by se mohlo stát i na severu Itálie. Možná by pak i někteří jiní začali uvažovat o vystoupení z Evropské unie. Každé takovéto narušení statu quo, které několik desítek let funguje, v sobě nese riziko, že bude ten problém expandovat.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Oldřich Szaban

Ing. Martin Kolovratník byl položen dotaz

Byl byste pro, aby měli cyklisti SPZ?

Cyklisti jsou všude a dost často bohužel nedbají pravidel silničního provozu. Už víckrát se mi ale stalo, že udělali nějaký přestupek a vlastně jim to projde, protože je nemáte jak identifikovat, i když je třeba natočíte nebo je zachytí nějaká kamera. Neměli by mít na kole něco, podle čeho půjdou id...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

4:44 Jen tak odložit? To nejde. Rajchl se nebál říct, že Vrbětice nesedí

Zásadní nedostatek ve věci konce vyšetřování vrbětické kauzy nalezl právník a šéf strany PRO Jindřic…