Starosta Šternberka: Předčasné volby jsou určitě řešením, ale…

27.04.2012 7:20

ROZHOVOR Současná politická situace je i pro mě dnes složitá. Celé mé hodnocení by zřejmě vydalo na samostatný článek nebo úvahu, říká pro ParlamentníListy.cz starosta Stanislav Orság (ODS).

Starosta Šternberka: Předčasné volby jsou určitě řešením, ale…
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Pane starosto, ve své funkci jste teprve krátce, a to od 25. ledna letošního roku. S jakou vizí jste se funkce ujal? Jaké budou první kroky, které ve funkci hodláte dělat?

Do konce volebního období zbývá přibližně 2,5 roku. Nejedné se tedy o plnohodnotné 4 roky volebního období, kdy by bylo možné dlouze diskutovat, připravovat a realizovat další směřování města. Mou prioritou jsou proto zcela konkrétní kroky a konkrétní projekty.

Jaké největší problémy sužují obyvatele města, a jak se Vám tyto problémy daří řešit?

Problémů je celá řada, je těžké mluvit za obyvatele. Některé souvisí s ekonomickou situací České republiky respektive Evropy, některé se dotýkají jen našeho města. K těm nejzásadnějším patří jistě nedostatek finančních prostředků jak na straně samosprávy, tak na straně různých spolků, sdružení, které tvoří nebo podporují vlastní život města. Obyvatele trápí i nezaměstnanost, nedostatek pracovních příležitostí přímo v místě. Šternberk má ale v tomto ještě výhodu, že je poměrně blízko krajskému městu Olomouc a hodně lidí tak může najít uplatnění tam. Mezi další problémy bych zařadil nedostatek míst v mateřských školkách nebo stav některých veřejných budov a institucí (kulturní zařízení apod.).

Možnosti, jak můžeme tyto problémy řešit, jsou různé. I ony jsou závislé především na rozpočtu města Šternberka, který se však rok od roku potýká s větším a větším nedostatkem financí. U nedostatku míst v mateřských školkách nebo stavu veřejných budov zcela přehodnocujeme naše možnosti a hledáme taková řešení, která co nejlépe pokryjí potřeby obyvatel s ohledem na současný stav financí.

Připravujeme výstavbu nové mateřské školky, rekonstrukci městského kulturního zařízení a také dokončení podnikatelské zóny. To jsou současně i naše prioritní projekty, které chceme dokončit ještě v tomto volebním období.

Jaký je Váš názor na současnou politickou situaci? A domníváte se, že dojde k předčasným volbám?

Současná politická situace je i pro mě dnes složitá. Celé mé hodnocení by zřejmě vydalo na samostatný článek nebo úvahu.

Zastupitelé obcí a měst jsou ti, kteří se denně setkávají s občany. Jsou politiky „ v první linii“. Jako první občanům vysvětlují, poslouchají jejich názory, problémy, snaží se hledat řešení. Je někdy dost obtížné občanům rozumně objasnit to, co se děje v politice a mezi politiky na vyšší úrovni. Pro mě osobně je velmi negativním faktem to, že z politiky se úplně vytratily základní zásady a principy toho, o čem je politika. Že se ze správy veřejných záležitostí vytratilo to, o co má skutečně jít. Politika se dnes smrskla na sérii skandálů, kauz, sporů jednotlivých osob a hledání způsobů, jak tyto záležitosti vyřešit, urovnat. Politika zkrátka dnes není o hledání systémů, strategií a koncepcí.

Toto ale nepoškozuje jednu stranu, poškozuje to politiku jako takovou.

Předčasné volby jsou určitě řešením, jak voliči mohou určit preference dalšího směřování státu. Otázkou je ale, zda v tom kterém případě předčasnými volbami něco získáme nebo naopak se propadneme do dalších problémů. Časová a ekonomická příprava voleb, jejich průběh a opět čas pro povolební vyjednávání – to vše nás může stát mnohem více, než pokus o ukončení sporů a pokračování vládní koalice.

Do jaké míry trápí Štemberk problémy s nepřizpůsobivými a jak  tyto problémy řešíte?

Definice pojmu „nepřizpůsobiví občané“ může být chápána z různých hledisek. Já bych se spíše tomuto pojmenování vyhnul a komentoval obecně narušování veřejného pořádku a soužití občanů v našem městě. Toto je, stejně jako v jiných městech, určitě problém. V tomto ohledu město již v minulosti vydalo některé obecně závazné vyhlášky, které mají za cíl chránit občany, stanovit pravidla pro jejich chování – vyhláška o ochraně veřejného pořádku, vyhláška o zákazu kouření, zákazu konzumace alkoholických nápojů na veřejných prostranstvích, vyhláška o pořádání veřejně přístupných akcí apod. Na jejich dodržování pak dohlíží v našem městě Městská policie.

V minulých dnech proběhla v médiích informace, že jsme pozvali k jednání zástupce romské komunity. Dle statistiky ze Sčítání lidu není tato komunita ve Šternberku téměř zastoupena. Sami zástupci Romů však přiznávají, že ve Šternberku tato komunita existuje. Cílem jednání byla snaha najít řešení eskalace problémů vzájemného soužití a vleklého násilného sporu dvou skupin Romů a také soužití Romů s ostatními občany města. V tomto ohledu se už řada jednání a diskusí v minulosti odehrála, je však potřeba znovu a znovu se scházet, vyslyšet problémy a snažit se hledat pravidla a řešení.

Jak podle Vás dopadnou krajské volby? Domníváte se, že stranu ODS může poškodit současná kauza Bém-Janoušek?

Jakákoliv kauza samozřejmě poškozuje ODS a nejen ODS, ale politiku obecně. Já stále zastávám názor, že se vždy jedná o selhání jednotlivců bez ohledu na jejich politickou příslušnost. Tito jedinci samozřejmě mohou využívat a využívají struktur polických stran nebo veřejných funkcí. Jak se často ale ukazuje, kauzy zahrnují jedince napříč celým politickým spektrem. Lidé samozřejmě zobecňují, pokud se tedy odhalí korupce u člena strany „ABC“ pak podezření padá na všechny členy této strany. Takovému zjednodušování se já ale snažím vyhýbat. Podobně nezobecňujeme trestnou činnost třeba dle profesí.

Myslím, že daleko více ale strany dnes poškozuje to, o čem jsem hovořil dříve – vytrácení podstaty politiky a činnosti politických stran. Pokud se zeptáte občana na charakteristiku hlavních směrů té nebo oné politické strany, pak bude jen stěží hledat odpověď. Spíše si vzpomene na mediální přestřelky, osobní spory politiků nebo již zmiňované kauzy.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

komunikace

Jak víte, že když vy teď o důchodové reformě nechcete s vládou komunikovat, že oni pak budou komunikovat s vámi? Není tohle hlavní problém, že se na zásadních věcech nedokážete dohodnout? A ještě jedna věc, s kým budete chtít vládu tvořit, když to odmítáte se SPD a evidentně se stranami SPOLU se na ...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

14:14 „Lžou lidem do ksichtu. Jednou se jim to vrátí.“ Drsná dohra mezi vládou a ANO

Jednání o důchodové reformě, které hnutí ANO opustilo? „Takhle slouží spousta politiků ANO ničení ze…