Starosta Turnovský: Praha 22 je dobrá adresa k životu

01.06.2018 8:36

Po letech, kdy rozvoj Prahy stagnoval, nebylo moc na co navázat, upozorňuje starosta Prahy 22 Martin Turnovský (BPP), jenž si současnou spolupráci s magistrátem pochvaluje. Prozradil nám také, proč již nechce obhajovat svůj mandát a jaké jsou jeho plány. Ohlédli jsme se za končícím volebním obdobím a vyjádřil se i k řadě palčivých problémů městské části.

Starosta Turnovský: Praha 22 je dobrá adresa k životu
Foto: archiv starosty
Popisek: Bývalý starosta městské části Praha 22 Ing. Martin Turnovský (BPP)

Pane starosto, jaká je vaše bilance uplynulých čtyř let? Do jaké míry se vám podařilo naplnit priority, s nimiž jste do funkce vstupoval?

Naprostou prioritou pro mě byly a jsou investice do rozšiřování kapacit škol, občanské vybavenosti a spolupráce s hlavním městem na řešení dopravní situace. Dostavba úseku číslo 511 Pražského okruhu je jedinou možností, jak zklidnit totální dopravní kolaps v jihovýchodní části metropole. Nicméně nepodaří se to bez výstavby Hostivařské spojky, která je nezbytným obchvatem Uhříněvsi.

Během svého působení v komunální politice jsem vždy měl jako jednu z hlavních priorit investice do školství. A to se nezměnilo ani během mého starostování. Uhříněves je jednak městskou částí s nejvyšší porodností, jednak jednou z nejmladších městských částí vůbec. To je dáno i intenzivní bytovou výstavbou. Měli jsme zde řadu spících projektů, které se nárazově probraly k životu. Proto jsme museli postavit novou mateřskou školku v Pitkovicích, rozšířit ZŠ Jandusů, navyšujeme kapacitu ZŠ U Obory a podařilo se nám přesvědčit Magistrát hlavního města k tomu, aby v Uhříněvsi vznikla nová ZŠ Romance. Nová škola v hodnotě nad 300 milionů korun bude mít kapacitu 810 žáků, moderní zázemí, dvě tělocvičny a venkovní hřiště pro školní potřeby i volnočasové aktivity občanů.

Na co jste nejvíce pyšný?

Největší radost mám z toho, že Praha 22 je dobrá adresa k životu. Zvládáme rozšiřovat kapacity škol podle naší demografické studie. Připravili jsme projekt Domu s pečovatelskou službou Betlímek, který poskytne 15 nových bytů pro seniory. Otevřeme čtyři nové ordinace a budujeme nové parky. V červnu otevíráme park Pitkovické rybníky, zrevitalizovali jsme čtyřhektarovou rekreační zónu Vodice, která zahrnuje soustavu tří rybníků Vodice a Nadýmač. Začíná revitalizace Cukrovarského rybníka a připravujeme projekt parku Uhříněveské zahrady. Aktuálně jsme otevřeli cestu pro pěší, která umožní bezpečné propojení Hájku s Netlukami a centrem Uhříněvsi. Páteřní cyklostezku Netluky–Uhříněves–Kolovraty jsme dokončili již před dvěma roky. Nejvíce mě těší, že kromě dokončených infrastrukturních projektů máme připraveny i mnohé další, které bude snadné realizovat. A úplně nejvíc mě těší, že tyto investice pokrýváme čerpáním dotačních titulů z různých zdrojů včetně evropských fondů a že jediným naším závazkem je bezúročná zápůjčka na stavbu tělocvičny.

Budete se letos pokoušet mandát starosty obhájit?

Jako uhříněveský rodák a patriot si nesmírně vážím toho, že jsem mohl pracovat pro Prahu 22, ale nepatřím k těm, kteří lpí na funkcích. Letos svůj post starosty obhajovat nebudu, neznamená to, že bych v politice skončil, budu nadále kandidovat za hnutí Pro Prahu. O to víc bych se rád věnoval dokončení projektů, které jsme připravili, pokud nám dají voliči zelenou.

Domníváte se, že jsou na území městské části dostatečně zajištěny volnočasové a sportovní aktivity pro děti a mládež?

Z pestré nabídky více než osmdesáti různých kroužků si skutečně vybere každý. Volnočasové aktivity průběžně rozšiřujeme. Od loňského roku spolupořádáme s místními spolky a kluby příměstské tábory. Zaštiťujeme a podporujeme celou řadu sportovních klubů, kroužků a turnajů. Kromě toho se nám podařilo zrekonstruovat víceúčelové hřiště v Hájku a připravujeme projekt sportovní Haly u ZŠ Jandusů i u ZŠ U Obory, fitpark v Pitkovicích.

A co další občanská vybavenost a infrastruktura? Rozšiřuje se úměrně s nárůstem obyvatel?

Podařilo se nám vyřešit nedostatek nákupních kapacit. Po dlouhých jednáních jsme přesvědčili celkem tři velké nákupní řetězce, aby u nás postavili své obchody. Jeden je již půl roku v provozu, další ve výstavbě a třetí se připravuje.

Je také zřejmé, že se v budoucnu problém nedostatku škol a školek přelije do oblasti sociální a bude třeba postavit i byty pro sociálně potřebné občany a rozšířit kapacity sociálních služeb. Snažíte se tomuto problému předejít? Jak?

Jak jsem zmínil v minulé odpovědi, zajistili jsme projekt a prostředky na výstavbu již třetího domu s pečovatelskou službou Betlímek. Ten poskytne 15 bytů pro seniory a jeden krizový byt pro občany naší městské části. Na tento přeliv se nelze připravit skokově výstavbou stovek sociálních bytů. Město se musí připravovat postupně, snažíme se zajistit vhodné pozemky a věnovat se této oblasti.    

Již delší dobu voláte po urychlení přípravy tzv. Hostivařské spojky a zejména po prosazení její realizace souběžně se stavbou SOKP 511. Kdo podle vás nese odpovědnost za to, že se stavba téměř vůbec neposunula? A jste optimista?

S Hostivařskou spojkou, která je i naším obchvatem, atakujeme investora – hlavní město Prahu. Příprava zatím běží podle plánu, nyní jsou hodnoceny zjišťovací studie pro proces EIA a harmonogram, který bedlivě sledujeme, není zatím v zásadním skluzu. Současná Rada hl. m. Prahy si je dobře vědoma důležitosti této dopravní stavby. Jsme ovšem na pozoru a máme připraveny podmínky pro případ, že by realizace Hostivařské spojky vázla za stavbou SOKP 511. Nemůžeme dopustit, aby centrum Uhříněvsi trpělo možná ještě více než dosud.  

Přestože stavební práce dosud nezačaly, zůstávám u obou staveb optimistou. Mají v naší MČ jednoznačnou podporu. Co brzdilo v minulosti stavbu SOKP 511, byly hlavně místy až sobecké zájmy protestujících zájmových skupin, které umně dokázaly využít slabých míst v přípravě stavby a vrátily nás o mnoho let zpět. Ne že by nehrozily opět, ale řada problémů se v mezidobí vyřešila a zkušenosti z minulosti vedou až k úzkostlivému nepodcenění i těch minimálních detailů.

Právě odbor výstavby našeho úřadu byl pověřen k vydání územního rozhodnutí stavby 511, takže budeme v první linii palby odpůrců, až bude na podzim územní řízení zahájeno.      

Jak byste celkově hodnotil vedení Prahy a vzájemnou spolupráci?

Z vlastní zkušenosti vím, jak je složité připravit a dodělat zásadnější infrastrukturní projekt. Vedení Prahy je často kritizováno za malý výkon, nicméně dobře si pamatuji předchozí volební období a střídání koalic i primátorů. Právě tam začal propad v přípravě důležitých investic, a i kvůli tomu nebylo kromě rozestavěného tunelu Blanka z doby primátora Béma moc na co navázat. Asi by i toto vedení města udělalo více, kdyby nemělo koaliční rozpory.

Co hodnotím kladně, je přístup k městským částem, kdy jsme jako starostové většinou uspěli se svými požadavky na investice. A co je ještě důležitější, že tak úplně nerozhodovala barva dresu jako spíš smysl a potřeba našich požadavků. Za to jsem vedení Prahy vděčný, podařilo se znásobit náš rozpočet právě díky vyslyšení našich potřeb.        

Od vaší první kandidatury uplynulo již 20 let. Kandidovat na magistrát či do celostátní politiky vás neláká? Proč?

Jednoduše mi připadá tato práce málo tvůrčí. Služba na komunální úrovni je zajímavější, protože je více a dříve vidět výsledek vaší práce včetně přímé reakce lidí. 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Kateřina Synková

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

20:20 „Žvástů jsem slyšel dost.“ Ivan David skoncoval s von der Leyenovou. Zle

Blží se dvacáté výročí vstupu ČR a dalších zemí do EU. V europarlamentu už se konalo slavnostní zase…