Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Volby změnu nepřinesou

09.03.2012 17:26

ROZHOVOR Zdeňka Leščišinová (SNK Naše Beskydy) ParlamentnímListům.cz řekla, že díky velkým podnikům Siemens a Continental není ve městě taková nezaměstnanost. Co ale rozvoj, starosti a investice? Zeptali jsme se.

Starostka Frenštátu pod Radhoštěm: Volby změnu nepřinesou
Foto: Archiv
Popisek: Volební místnost

Paní starostko, začátek roku přinesl mnoho změn. Nejvíce citované, respektive kritizované, jsou ale reformy ministra Drábka. Jak pociťuje start reformy práce u Vás? Měli jste na úřadech se spuštěním nového systému problémy?

Se spuštěním nového systému na našem pracovišti problémy nebyly, protože v systému zatím nepracujeme. Problémem zůstává pouze nepřipojení se do Jednotného systému práce a sociálních věcí. Máme o něj zažádáno, ale dopad na výplatu přiznaných dávek to nemá. Pro nás bylo důležité předat spisy, a ty byly k 1. 1. 2012 v pořádku předány. Předání proběhlo v klidu a hladce, žádný problém jsme v tomto ohledu nezaznamenali. Za účelem zajištění bezpečnosti u objektu Úřadu práce jsme spolupracovali s Městskou policií i PČR, nebylo však potřeba jejich žádného zásahu. Co se týče sociální práce, která zůstala na obcích, kromě několika formálních záležitostí není v tomto ohledu pro nás nic zásadně nového, protože zde pracují zkušené pracovnice s praxí.

Dle sdělení odboru sociálních věcí našeho úřadu však při práci pociťují dopad na klienty, kteří i přes informovanost jsou zmateni a dezorientováni, nechápou smysl změny. Stěžují si zejména osoby se zdravotním postižením a klienti, kterým byl přiznán příspěvek na péči. Přímo ve Frenštátě pod Radhoštěm si stěžují na to, že zdejší pracoviště Úřadu práce nemá bezbariérový přístup. To je zvlášť špatně vnímáno klienty, kteří jsou upoutáni na invalidní vozík a klienty, kteří k pohybu potřebují oporu francouzských holí. Někteří klienti uváděli, že dávka jim nebyla vyplacena včas, ale současně dodávali, že to nebylo selhání ze strany pracovníků zdejšího Úřadu práce ČR, problémem byl nový software. 

Klienti kritizují systém dávky pro osoby zdravotně postižené, konkrétně dávku na mobilitu. Jde jednak o výši dávky u klientů, kteří jsou držiteli průkazu ZTP/P (výše se jim snížila). Dále kritizují to, že i když jsou držiteli ZTP a ZTP/P, ale jsou umístěni v ústavech sociální péče, nemají nárok na uvedený příspěvek i přesto, že se o ně o víkendech, svátcích atp.  starají rodinní příslušníci v jejich domácím prostředí - tedy si je  odvážejí do svých domovů na dovolenky. Klienti považují rovněž za nelogické žádat o mimořádné výhody a příspěvek na mobilitu na kontaktních pracovištích Úřadu práce ČR a o parkovací průkaz, který je vydáván na základě přiznaných mimořádných výhod II. a III.stupně, musí žádat u obecních úřadů s rozšířenou působností podle místa bydliště, ačkoliv tento průkaz vůbec nesouvisí s udělováním výjimek pro parkování v daném místě bydliště. 

A jak byste hodnotila celkové fungování vlády? Domníváte se, že se jí podaří dostát svým předvolebním slibům nebo vláda padne dřív, než skončí její mandát?

Nechci spekulovat o tom, co se vládě podaří či nepodaří. Její fungování však rozhodně nevnáší klid a jistoty do života žádné sociální vrstvy. Konkrétně pro obce se jedná o zvyšování administrativní zátěže a především pak nárůst přenesené působnosti státu na obce, které není kryto finančními prostředky, čímž dochází ke zvyšování ekonomické zátěže obcí na úkor jejich vlastní samosprávné činnosti.

Pokud budeme hovořit o Frenštátě. Jaké největší problémy sužují zdejší obyvatele, a jak se Vám daří tyto problémy řešit?

Především nás sužuje tlak soukromé těžební společnosti na zahájení průzkumné ražby v Dole Frenštát, v jeho objektech kolaudovaných jako stavby dočasné s dávno prošlou dobou jejich povoleného trvání a v některých případech i  v rozporu se stavebním povolením. Tyto dočasné stavby, kterým uplynula doba jejich platnosti, snižují hodnotu celé oblasti a brzdí rozvoj dotčených obcí. Další problémy jsou jako u většiny měst a obcí způsobeny snižujícími se příjmy obcí, které tak nedostačují pokrýt potřeby údržby a rozvoje města.

Již delší dobu požadujete také odstranění těžebních věží v Dole Frenštát a nepovolení průzkumné těžby v tomto dole. Jak se situace vyvíjí? Vzhledem k tomu, že doposud bylo město vnímáno spíše průmyslově, v čem vidíte nyní budoucnost Vašeho města?

Zdejší stavební úřad zahájil řízení o odstranění staveb v areálu Dolu Frenštát, v k.ú. Trojanovice. Jedná se o stavby, u kterých uplynula doba jejich trvání stanovená v kolaudačních rozhodnutích. Vlastník těchto staveb požádal o prodloužení doby trvání těchto staveb, a to podotýkám, až nyní, tato žádost byla následně stavebním úřadem zamítnuta. Vlastník podal proti tomuto zamítnutí žádosti odvolání, které v současné době řeší Krajský úřad Moravskoslezského kraje. Budoucnost našeho města vidím v rozvoji lehkého průmyslu, cestovního ruchu, ve všestranném rozvoji území a ochraně životního prostředí, v naplňování potřeb našich občanů a udržování tradic.

V loňském roce vláda schválila možnost kontrolovat obcím a městům, čím lidé topí. V letošním roce uvažuje zavést uhlíkovou daň. Jak se na tyto kroky vlády díváte? Domníváte se, že budou přínosné? Mnozí například kritizují uhlíkovou daň  zejména proto, že z daně mají být osvobozeny největší znečišťovatelé ovzduší, jako například elektrárny či teplárny. Jak se na to díváte Vy? A do jaké míry Vás špatné ovzduší sužuje?

Frenštát je jako většina obcí v Moravskoslezském kraji ovlivněn špatným ovzduším, které trápí celý kraj. Konkrétně v našem městě nebyl zatím vyhlášen signál regulace, ale to neznamená, že ve městě a v okolí máme v období  inverze křišťálově čistý vzduch. Stačí v takových dnech vyjet lanovkou na Pustevny a podívat se na naši kotlinu, ve které Frenštát leží., někdy není pod „pokličkou vůbec vidět. Jindy je krásná viditelnost až na Jeseníky. Možnost kontrolovat, čím topí lidé, sice vláda deklarovala, ale v novém zákoně o ovzduší, pokud je nám známo, tato možnost kontroly domácích topenišť zapracována není. V současné době velké teplárny a výtopny již platí ekologickou a emisní daň. Tento argument byl také důvodem toho, že poplatky za znečišťování ovzduší nebudou v budoucnu vybírány. Sídlištní kotelny  a domácnosti jsou od ekologických daní v současné době osvobozeny. Je tedy pochopitelné, že za uhlíkovou daní je také tlak těchto společností. Důsledkem bude, že v mnohých bytových domech a domácnostech se zdraží vytápění. V případě, že vláda opravdu zavede „uhlíkovou daň“, bude to mít samozřejmě vliv i na ovzduší. Ekologové se zavedením uhlíkové daně sice souhlasí, ale  efekt bude opačný, než si představují. Lidé nebudou přecházet na ekologická paliva, ale budou o to více topit vším, co bude hořet. A to ne proto, že by chtěli poškodit ovzduší, ale v současné ekonomické situaci nebudou na ekologičtější vytápění mít finance. A pokud bude uhlíková daň uvalena i na plyn, bude to o to horší.

Trápí obyvatele nezaměstnanost? A jaké jsou zde pro obyvatele pracovní příležitosti?

Patříme k městům s jednou z nejnižších nezaměstnaností v okrese Nový Jičín, a to díky velkým podnikům Siemens a Continental, ale i řady středních a drobných podniků. O to více je pro nás alarmující možné ohrožení jejich existence v případě zahájení průzkumné ražby či dokonce těžby černého uhlí, jelikož se právě oba dva největší podniky zaměstnávající kolem 3 tisíc lidí nacházejí na území dobývacího prostoru. Nutno podotknout, že tito výrobci tady byli dříve než Důl Frenštát.

Plánujete pro letošní rok stavbu bytů či domů? Jaké byty jsou ve městě potřeba?

Pro letošní rok neplánujeme stavbu bytů ani domů. V majetku města je asi tisícovka bytů, tři domy zvláštního určení, holobyty i azylová ubytovna. Plánujeme jejich údržbu, zateplování, výměnu výtahů a dokončení výměny oken.

Nedávno nás také opustil olympionik Jiří Raška, Frenštát uvažuje po olympijském vítězi pojmenovat areál frenštátských skokanských můstků na Horečkách. Jak to s přejmenováním vypadá, a s jakou odezvou se setkal návrh přejmenování u občanů?

Osobnost Jiřího Rašky je tak významná, že podnětů na pojmenování jeho jménem byla celá řada. V současné době se jedná o pojmenování areálu skokanských můstků na Horečkách a současně o zpracování pamětní desky. Město Frenštát pod Radhoštěm podalo také návrh na zápis Jiřího Rašky do Knihy paměti kraje Valašska, které realizuje Valašské muzeum v přírodě, stejně jako návrh na spoluúčast při zajištění náhrobku pro uložení ostatků Jiřího Rašky na Valašský Slavín v Rožnově pod Radhoštěm.

Jakou změnu očekáváte vzhledem k blížícím se krajským volbám?

Asi žádnou.

Moravskoslezský kraj chystá vznik Jesenické magistrály. Jak se k projektu stavíte Vy? A na co byste obyvatele pozvala přímo k Vám?

Frenštát má ideální polohu i dopravní spojení s okolními zajímavými místy regionu. Nabízí jeden z nejlepších autokempů v ČR, který leží v sousedství aquaparku a cyklotrasy Radegast. Je zde celá řada sportovišť, jízdárna, krytý bazén, zimní stadion, městská sportovní hala. Pro milovníky kultury je určen bohatý program muzea, kina, domu kultury či frenštátského kulturního léta na náměstí a letos nově v obnovovaném areálu na Horečkách či v letním kině v autokempu. Mezi tradiční akce patří dva folklorní festivaly, den města, den dětí, den sociálních služeb nebo Martinský jarmark či gulášové slavnosti. Velkým lákadlem je Beskydská sedmička – extrémní přechod Beskyd a mistrovství ČR v horském maratónu dvojic, závody na skokanských můstcích či na jízdárně. V neposlední řadě je u nás síť stezek a cestiček, které provedou turisty či cyklisty kouzelnou přírodou a umožní výlety do všech světových stran, na Javorník, Ondřejník, Lysou horu či lanovkou na Pustevny, i se zastavením v lanovém centru Tarzanie.

 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Tomáš A. Nový

Mgr. Ing. Taťána Malá byl položen dotaz

znásilnění

Dobrý den, prý pro novou definici znásilnění hlasovalo 169 poslanců. A co ten zbytek? To byl někdo proti? Zajímalo by mě kdo. A ještě víc by mě zajímalo, jak to bude vypadat v praxi. Jak bude oběť prokazovat, že říkala ne? A zvyšují se s novelou i tresty za znásilnění, protože když občas slyším o ně...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

18:59 Pochopte, senioři, vy také musíte přispívat na zbraně. Profesor Keller a vládní nesmysly

„Pokus o logickou argumentaci se stává pro příslušné orgány indicií, že možná pracujete pro cizí záj…