Tady vládnou Piráti, z 1,3 miliardy zbylo 250 milionů. Zdražili, ani cihlu nepostavili, zní z pražské SPD

28.01.2021 19:22

ROZHOVOR Jediný extremista ve Sněmovně je Ivan Bartoš, ne SPD, říká místopředseda pražské organizace Okamurovy partaje Jan Čížek. Ten tvrdí, že Piráty sice rád nemá, ale má rád jejich voliče, protože jde o hodné lidi, kteří byli oklamáni. Jako důkaz přináší data ze své domovské Prahy 10, kde Piráti spoluvládnou.

Tady vládnou Piráti, z 1,3 miliardy zbylo 250 milionů. Zdražili, ani cihlu nepostavili, zní z pražské SPD
Foto: Archiv JČ
Popisek: Jan Čížek

Anketa

Měl by Milan Hnilička odejít z čela Národní sportovní agentury?

76%
24%
hlasovalo: 5406 lidí

Působíte jako pražský místopředseda SPD. Letos vás čekají důležité parlamentní volby. Není ale jít do voleb s SPD v Praze jako jít za TOP 09 na Ústecku? Čili skoro marný boj?

Určitě ne. Praha je smýšlením pravicová. SPD je také pravicová strana se silným sociálním cítěním, což se ale nevylučuje. Když to zjednoduším, chceme levný a efektivní stát, kterému pak zbude více peněz na důchody a zabezpečení potřebných. Ovšem slovem „potřebný“ myslíme opravdu potřebného, ne parazity. Těch je na státní kasu dnes přisáto velmi mnoho, nemyslím tím pouze tzv. nepřizpůsobivé, ale i přísavky v bílých límečcích. Program SPD je změnit zkostnatělé postupy tak, aby to konečně začalo fungovat. Budeme nejen snižovat daně, ale také omezovat byrokracii. Dokážeme-li náš program vysvětlit Pražanovi, Praha je naše.

V komunálních volbách se SPD podařilo proniknout jen do zastupitelstva na Praze 11, ve sněmovních volbách s 5,81 % získala jednoho poslance. Chce pražský volič SPD něco jiného než ten odjinud, pokud jde o volby do Sněmovny?

Pražský volič chce, aby stát fungoval tak, jak má, a jeho neobtěžoval. SPD dostala od neférových novinářů nálepku levicové strany a extremistů, což je v přímém rozporu s tím, co děláme za politiku. Samozřejmě plno našich voličů bylo vyděšeno touto neférovou kampaní a pak to hodilo třeba Pirátům nebo Praha sobě, které paradoxně považovali za pravici. Je to přitom přesně naopak.

V roce 2017 SPD akcentovala migrační politiku a referendum o EU. Co podle vás strana má stanovit jako základní témata pro sněmovní volby v říjnu?

Mohu mluvit pouze za SPD Praha, ale volby vyhraje ten, kdo nabídne voliči cestu z nadcházející ekonomické krize, která nemá obdoby. Nemluvím pouze o covidu. Naši občané nemají tušení, co se na nás chystá v EU. Tzv. green new deal představuje sadu nových daní a poplatků, které dokončí ekonomickou zkázu Evropy. Chystají se daně z plastu, CO2, chtějí danit dokonce i spotřebu masa. Tomu je třeba za každou cenu zabránit. Musíme bojovat za udržení naší životní úrovně, kterou naopak musíme pro lidi zlepšovat, a ne zhoršovat, jak to plánují. Prý se máme moc dobře, říkají v EU. Já si to nemyslím a udělám vše pro to, aby se jejich ďábelské plány nenaplnily. Naopak, podpoříme taková opatření, aby se náš dělník, zaměstnanec, živnostník, podnikatel, matka v domácnosti nebo důchodce měli lépe než ti v EU. Ať si Brusel říká, co chce, nás zajímá jen blahobyt českého občana.

Anketa

Dostane se Robert Šlachta se svým hnutím Přísaha do Poslanecké sněmovny?

69%
31%
hlasovalo: 18486 lidí

Představitelé SPD se vymezují často proti Pirátům a obráceně. Vy často atakujete radnici Prahy 10, kde Piráti spoluvládnou. Proč takové napětí právě ve vztahu k Pirátům?

Já osobně nemám rád Piráty, protože to jsou neomarxisté, ale miluju jejich voliče. To jsou veskrze hodní lidé, kteří uvěřili jejich klamavé kampani, že bude lépe. Není. Příklad Prahy 10 je alarmující. Zde Piráti stačili za dva roky své vlády doslova vydrancovat veškeré finanční rezervy, které byly určené na stavbu nové radnice. Radnici přebírali s 1,3 miliardy na účtu a dnes tam mají sotva 250 milionů. Nepostavili z radnice ani cihlu. Zato nám ale zrušili veškeré dostupné sociální služby, zdražili nájmy v obecních bytech o 30 %, zvedli o 100 % daně z nemovitosti a školkovné. Byty se opět rozdávají zcela netransparentně v bytových komisích, takže normální člověk nemá šanci. A do toho všeho se dozvíme, že si přidělují pašalíky pro stranické kádry a rodinné příslušníky. Na indexu korupce klesla Praha 10 na stupeň D. Před nástupem Pirátů k moci byla na stupni B. Víc netřeba dodávat.

Pokud jde o covid-19, SPD na jednu stranu podporuje očkování, na druhou stranu má značné výhrady vůči vládním opatřením a postupu vlády obecně. Co přesně by se mělo dělat? Kde vláda selhala? Co zavřít, nebo nezavřít?

SPD má od začátku covidové krize konzistentní postoj. Navrhujeme dělat pouze taková opatření, která mají pozitivní efekt na zdraví obyvatel a neohrožují jejich ekonomickou situaci. Plošná karanténní opatření a restrikce ekonomiky bohužel pozitivní efekt na zdraví obyvatel nemají. V lockdownu jsme od počátku října a nic se nezlepšilo. Chceme zvýšit prevenci a ochranu nejzranitelnějších skupin obyvatel. Tedy distribuci vitamínů a prostředků na posílení imunity, respirátorů nejvyššího stupně. Reálně zachránit jejich životy. Podporujeme rozestupy a dezinfekce. Ekonomiku ale musíme otevřít. Nedává to smysl, lidé upadají do nepředstavitelné chudoby. Zvyšuje se napětí ve společnosti, hrozí hladové bouře. Lidé přestali nařízení respektovat, vládní represe sice narůstá, ale stejně nic nezmůže. Vláda musí uznat, že zvolila špatnou taktiku, a okamžitě změnit strategii. Je zde ještě jeden aspekt. Británie, která vystoupila z EU, dávno očkuje po milionech obyvatel. My, kteří jsme v byrokratickém molochu EU, se tu pereme o jednotlivé vakcíny. Jasný důkaz škodlivosti EU.

Jan Čížek

  • SPD
  • 1.místopředseda SPD Praha
  • mimo zastupitelskou funkci

Andrej Babiš jako osoba. Měl by být premiérem i po volbách? Přichází podle vašeho úsudku v úvahu jako koaliční partner? A vůbec, měla by se SPD vůbec „cpát“ do vlády?

Tak já především doufám, že premiérem bude člověk, který vyhraje volby a sestaví funkční vládu, která bude hájit zájmy demokratické většiny. Jestli to bude Andrej Babiš, nebo někdo jiný, je mi jedno. Já osobně pevně věřím, že vládu bude sestavovat Tomio Okamura a konečně budeme mít vládu, která hájí pouze zájmy našich občanů, a ne někoho jiného. Naše krásná země by si to už konečně zasloužila.

V rámci členské základny SPD se občas objeví lidé jako Jaromír Balda nebo lidé s extremistickou minulostí. Jak stranu „zprofesionalizovat“ tak, aby nedávala svým oponentům záminku k označení „extremistická“ apod.?

Pan Balda, pokud vím, nikdy členem SPD nebyl. To úporné nálepkování jediné národní parlamentní strany v ČR je už lidem k smíchu. Vidí, že SPD má pravdu a vše jsou jen falešné nálepky. Je to přesně naopak. Jediný extremista v Parlamentu ČR je předseda Pirátů Ivan Bartoš, který se ještě nedávno halil do vlajky Antify, která v té době vypalovala auta a podnikala atentáty v západní Evropě. V USA je Antifa zařazena na seznam teroristických organizací. Extremisté jsou všichni neomarxisté, co ovládli EU a snaží se nám zničit život a milovanou Evropu. Je to vše ve stylu zloděj křičí chyťte zloděje. SPD je jedinou hrází proti těmto neomarxistům, proto nás tak nenávidí. My k nim žádnou zášť necítíme, jenom chceme, aby nás už přestali obtěžovat a nadobro zmizeli z veřejného života.

Do jaké míry je hnutí Trikolóra konkurencí pro SPD? V čem se svým zaměřením a cílovou skupinou liší?

Hnutí Trikolóra je pro mne ohromným zklamáním. Nabídli jsme jim v Praze opakovaně možnost spolupráce. Na senátní volby od nás dostali velmi lukrativní nabídku spolupráce, kdy jsme jim nabídli podporu jejich dvou kandidátů výměnou za podporu jednoho našeho. Přidat se chtěli do party i Svobodní, jejichž předseda dělá velmi dobrou práci. Trikolóra to odmítla. Neuspěli ani oni, ani my. Uvidíme, jestli vůbec vydrží do voleb.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Jaroslav Polanský

Mgr. Ondřej Kolář byl položen dotaz

návrat Ukrajinců

Je podle vás fér někoho nutit jít válčit, když nechce, a lze takové lidi vůbec nějak motivovat? Jestli někdo před válkou utekl, myslíte, že je něco, co ho přiměje jít válčit? Vždyť není nic cennějšího, než život. A jelikož se válka pro Ukrajinu nevyvíjí vůbec dobře, není třeba řešit, co bude Ukrajin...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

14:07 „Co to plácá? Možná rozumí armádě, ale ekonomice ne!“ Okamura nastoupil na Pavla

Přijmout euro, abychom se dostali do první ligy v EU? Předseda SPD Tomio Okamura nechápe slova prezi…