To jsem ještě nezažila, ODS už není pravicová strana. Vylučovali komunisti. Veteránka české pravice rozdrtila Fialu i jeho partu

26.04.2019 7:48

ROZHOVOR „Tohle jsem v ODS ještě nezažila. Mě jedna soudružka v ODS chtěla vylučovat taky, za televizní krizi. Ale v té době si ještě nedovolili,“ říká bývalá poslankyně za ODS Kateřina Dostálová k vyloučení Václava Klause mladšího. Chválí rozhodnutí Zuzany Majerové Zahradníkové, méně pozitivní přístup ale zaujala ke krokům jiných poslanců ODS, o kterých se spekulovalo, že by Klause mohli podpořit.

To jsem ještě nezažila, ODS už není pravicová strana. Vylučovali komunisti. Veteránka české pravice rozdrtila Fialu i jeho partu
Foto: Hans Štembera
Popisek: Programová konference ODS s podtitulem Silný program pro silné Česko

Sněmovna odvolala Václava Klause mladšího ze školského výboru. De facto napodruhé, neboť na zasedání školského výboru s návrhem na sesazení Klause mladšího z čela tohoto orgánu ODS neuspěla. Jak snahu ODS hodnotit?

Vylučovali komunisti. Tohle jsem v ODS ještě nezažila. Mě jedna soudružka v ODS chtěla vylučovat taky, za televizní krizi. Ale v té době si ještě nedovolili. Václav Klaus dostal od voličů nejvíce preferenčních hlasů po Babišovi. Jestli si myslí, že tohle pravicový volič ocení, tak za sebe říkám – ani náhodou. Ale ODS už není pravicová strana.

Anketa

Jste spokojeni s našimi vztahy s Čínou?

68%
hlasovalo: 10683 lidí

Hlasování proběhlo poměrně hladce. Proti odvolání Klause se postavila jen Zuzana Majerová Zahradníková, zbylí poslanci ODS hlasovali jako jeden muž včetně Jana Skopečka, Vojtěcha Munzara či dalších, kterým byla přisuzována náklonnost ke Klausovi. Lze jejich hlasování brát jako zradu? Je možné, že se báli hlasovat jinak? Nebo zradila Zahradníková?

Zuzana Majerová se zachovala správně. U Skopečka můžu jen pokrčit rameny a říct si: to je ale charakter.

Petr Fiala se ve svém veřejném vystupování v posledních týdnech snažil evidentně přitvrdit, fungovalo to? Proč myslíte, že změnil přístup, je za tím snaha zneutralizovat Klause mladšího, který je mediálně velmi výrazný?

Já myslím, že Petru Fialovi už nepomůže ani svěcená voda. Říkám to záměrně. Často mám pocit, že by mohl dělat předsedu lidovcům.

Kdo poškodil ODS? Její vedení, nebo Václav Klaus mladší a Zuzana Majerová Zahradníková?

Vedení ODS. Ale to není jen o VK a o Zuzaně. ODS hlavně opustila svůj program. Já když slyším, jak budou reformovat EU? To už směšné. A 199 bodů programu? Naivové. Kdo to bude číst? Nám stačily 4 Poděbradské artikuly.

Bylo odvolání Václava Klause mladšího v pořádku? Nepatří do dnešní ODS?

Ano. Do této ne.

Jak lze vnímat chování Václava Klause mladšího v posledních dnech – například jeho nedávný výrok: „Já jsem úplně v pohodě, budu klidně řídit parlamentní multikáru, kterou mi přidělíte.“ Vysmívá se Klaus mladší ODS, nebo jde o fňukání, jak zaznělo například na serveru Forum24?

Václav Klaus nikdy nefňukal. Troufnu si to říct, protože ho znám. Ale MY tam aspoň budeme slyšet silnou osobnost. Tady fňuká někdo úplně jiný.

Jak podle vás celý vývoj působí na pravicového voliče? Oslabí to ODS a vžene kauza její voliče do náruče Klausovi mladšímu, nebo naopak ODS po „očistě od Klausů“ posílí o voliče TOP 09 a STAN, kteří ji dříve právě kvůli těmto dvěma mužům odmítali volit?

Nic tím nezískají. A já s TOP a STANem nehraju.

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Marek Korejs

migrační pakt

Paní poslankyně mám tento dotaz. Je vůbec možné, aby ministr vnitra Rakušan schválil migrační pakt v Bruselu, aniž by to předtím projednala poslanecká sněmovna. Vy poslanci, které jsme si my občané zvolili, aby vedli a spravovali tuto zem, ku prospěchu nás občanů, kteří si vás platíme, přece nejde o...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…