Toto znamená fatální ohrožení. Hrozivé důsledky. USA nastolovaly chaos. Zeman podlézá Babišovi. Ekonom upozorňuje na nebezpečí

06.01.2017 17:27

ROZHOVOR Ekonomický expert ODS a radní Středočeského kraje Jan Skopeček věří, že s Tumpem se Spojené státy nebudou pouštět do dobrodružství, která nevedla k šíření svobody a demokracie, ale k nastolení ještě většího chaosu. Důsledky imigrační politiky EU jsou hrozivé.

Toto znamená fatální ohrožení. Hrozivé důsledky. USA nastolovaly chaos. Zeman podlézá Babišovi. Ekonom upozorňuje na nebezpečí
Foto: ods.cz
Popisek: Jan Skopeček, člen Výkonné rady ODS a někdejší výkonný ředitel Centra pro ekonomiku a politiku

Jaké události na domácí politické scéně byly podle vás v roce 2016 klíčové?

Naše domácí politické události byly letos více než jindy zastíněny politickým děním v zahraničí. To je dáno jednak zoufalým nedostatkem ambicí a vůle naší vlády cokoliv systémového a tedy i viditelného s naší zemí dělat, kamkoliv ji pozitivně posunout. Druhým faktorem zastínění domácího politického dění jsou pak dvě klíčové a naštěstí pozitivní světové události, a to Brexit a zvolení Donalda Trumpa prezidentem Spojených států. Tyto dvě velmi nadějné a pozitivní události spolu s tragickým pokračováním sebevražedné evropské migrační politiky a jejích stále častěji se objevujících hrozivých důsledků musely v šedi naší domácí politiky nutně vyniknout.

K oběma zmíněným zahraničně-politickým událostem se jistě dostaneme, ale co byste vybral z domácí politiky, byť se to svým významem k Brexitu či zvolení Trumpa nedá přirovnat?

V domácí politice byly určitě nejdůležitější událostí podzimní krajské a senátní volby, které v leckterém kraji znamenaly konec oranžovo-rudých koalic ČSSD a KSČM. V mém domovském Středočeském kraji jsme obě tyto strany poslali po osmi letech do zasloužené opozice a od prvních dnů realizujeme s našimi koaličními partnery středopravicovou politiku. Schválili jsme vyrovnaný rozpočet, zrušili jsme populistické rathovské žákovské jízdné a proplácení poplatků za pohotovost, ušetřené peníze pak nasměrovali do potřebných oprav silnic a po levici podfinancovaných středních škol.

Pomalu začínáme dávat dohromady i předlužené krajské nemocnice, které nám socialisté s komunisty přenechali v hospodářsky opravdu katastrofálním stavu. Na centrální, vládní úrovni bohužel i v roce 2016 pokračovalo pomalé, ale o to důslednější ukrajování svobody ve formě EET, majetkových přiznání, zákazů kouření v privátních prostorách, omezování domovní svobody kontrolory kotlů a mohli bychom takto pokračovat dál.

Co říkáte na kritické hlasy, že jste se jako ODS v řadě krajů, včetně vašeho Středočeského kraje, spojili v koalici s hnutím ANO, které na centrální úrovni tolik kritizujete?

Ve Středočeském kraji jsme vytvořili koalici spolu s hnutím ANO, ale také s uskupením STAN a dále se skupinou zastupitelů, kteří kandidovali na kandidátce TOP 09. Pak se sice TOP 09 ve středočeském zastupitelstvu vnitřně rozbila a rozpadla, ale to je věc jiná. Chci tím naznačit, že ve Středočeském kraji vznikla silná koalice, která deklarovala a od prvních chvílí dělá středopravicovou politiku. ODS svým angažmá v této koalici splnila předvolební slib voličům, že ukončí osmiletou vládu KSČM a ČSSD, která kraji škodila. ODS také od první chvíle v této koalici plní své priority, které voličům slíbila.

Jak je plníte?

Vracíme peníze na provoz a opravy našich středních škol, kterým David Rath a jeho socialisté sebrali desítky milionů korun, aby si mohli raději dělat velké kšefty a stavební zakázky ve zdravotnictví. Jako radní pro vzdělávání a sport jsem v prvních týdnech ve funkci dokázal vyjednat a prosadit navýšení rozpočtu kapitoly školství o více jak 70 milionů korun, které chceme využít právě na investice do našich škol. Dáváme, respektive kolega Martin Kupka dává, po komunistech dohromady krajské nemocnice. To jsou jasné a pozitivní kroky, které od nás naši voliči chtějí a které jim přinášíme.

Radost z toho, že ve Středočeském kraji vyhrálo hnutí ANO, samozřejmě nemám, ale koalice s ním je pro občany Středočeského kraje lepší varianta, než pokračování levicové koalice. Voliči nás určitě nevolili v krajských volbách proto, abychom podrželi komunisty se socialisty v krajské vládě, ani proto, abychom s nimi šli do opozice, neplnili náš program a nechali vládnout ANO s ostatními politickými subjekty. Samozřejmě to ale neznamená, že máme-li podobné programové cíle na krajské úrovni, stejně snadno se shodneme na úrovni vládní. Tam vidím daleko více zcela zásadních překážek.

Je u nás skutečně ohrožena demokracie tandemem Babiš-Zeman a staneme se satelitem Ruska, nebo Číny? Nebo není u nás naopak ohrožena demokracie vměšováním Bruselu, Berlína a Washingtonu?

Netroufám si tvrdit, že je u nás bezprostředně ohrožena demokracie jako taková. Soustředění politické, ekonomické a mediální moci do jedněch rukou ale normální a zdravé pro liberální typ demokracie není a mávnout nad tím rukou nelze. Skutečnost, že tu máme majitele obří korporace ministrem financí, jeho firma čile obchoduje se státem, je příjemcem státních dodací, z pozice ministra financí a člena vlády má tento člověk zároveň vliv i na podmínky a podnikatelské prostředí svých konkurentů, přístup k citlivým a pro svůj byznys využitelným informacím, to jsou věci nebezpečné. K tomu ještě připočtěme jeho mediální impérium, prostřednictvím něhož si odstřeluje nepohodlné politiky jak ze svého hnutí, tak z konkurenčních stran. To nezakládá dobré podmínky pro férovou politickou soutěž a dlouhodobě to ohrožením pro demokratický stát samozřejmě je. Ale pro nás ostatní včetně ODS platí, že jen fňukáním a stěžováním si na nepřízeň osudu Andreje Babiše neporazíme. Musíme být pro voliče skutečnou a přesvědčivou alternativou.

Prezident Zeman se ale Andreje Babiše očividně nijak neobává, tandem Babiš-Zeman už funguje poměrně úspěšně. Proč?

Sbližování prezidenta Zemana s Andrejem Babišem je dlouhodobé a do očí bijící. Prezident Zeman si tím plní dva cíle najednou. Jednak se snaží před prezidentskými volbami získat na svou stranu šéfa hnutí ANO a eliminovat tak riziko, že Andrej Babiš postaví do voleb silného a pozici Zemana ohrožujícího kandidáta a za druhé si tím Miloš Zeman stále ještě vyřizuje účty se sociální demokracií za nepodporu v prezidentských volbách, ve kterých Miloš Zeman prohrál s prezidentem Václavem Klausem.

Jen se trochu divím, že si Miloš Zeman chce získat sympatie Andreje Babiše až na můj vkus téměř podlézavým způsobem. Od politika jeho formátu bych to nečekal a nevím, zda to může fungovat a imponovat naturelu Andreje Babiše. Ale to je věcí obou pánů. Každopádně si Miloš Zeman musí uvědomit, že sbližováním s Andrejem Babišem bude část svých voličů, kteří ho zejména v druhém kole předchozích prezidentských voleb volili jako menší zlo, ztrácet.

Již jste zmínil dvě převratné a pro mnohé nečekané změny. Jde o Brexit a vítězství Donalda Trumpa, který byl ještě na počátku primárek obecně považován za outsidera. S Británií mimo EU se už tak nějak všichni smířili, ale jaké konkrétní důsledky pocítíme?

Obě tyto události byly a jsou obrovským povzbuzením pro všechny z nás, kteří ctí a váží si svobody a kteří byli poslední dlouhá léta v naprosté defenzivě vůči nejrůznějším neomarxistům a fundamentalistům hájícím stále hlubší integraci a centralizaci Evropy. Výsledek obou svobodných hlasování uštědřil obrovský políček všem elitářům, kteří nám chtějí diktovat a řídit život z centra, ať už je to pro nás v Evropě Brusel, nebo pro Spojené státy Washington. Obě zmíněná hlasování jsou tedy vítězstvím běžných, normálních lidí nad nafoukanými a od běžných potřeb a zájmů většiny lidí odtrženými politickými elitami. Ale zase si nedělejme iluze, že máme vyhráno a druhá strana nesvobody je poražena. Jak jsme si všichni mohli všimnout, pánové Junckerové dělají, jako by se nechumelilo. Žádná sebereflexe evropských elit se nekoná a kurz evropské politiky se nezměnil ani o milimetr. Bude to ještě boj…

Pokud jde o Trumpa, už bylo oznámeno, že se ministrem zahraničí stane RexTillerson, označovaný jako „proruský“. Například je proti sankcím. Co všechno může Trumpova vláda přinést světu a potažmo i nám, České republice? Skončí svět, jaký jsme dosud znali, jak někteří tvrdí?

Především skončí Obamova politika a Obamova vize světa, což není vůbec málo. Nebyla to jen Evropa, která šla v posledních letech cestou neomarxismu, nové levice, či jakkoliv nynější trend ubývání svobody nazveme. Spojené státy s nástupem Baracka Obamy do úřadu v tomto směru převzaly dokonce vůdčí roli. Donald Trump jistě není zárukou „světlých“ zítřků, obávám se, že to není druhý Ronald Reagan, ale je alespoň nadějí, že se stávající zoufalý politický kurz alespoň trochu změní.

Věřím, že se s Donaldem Trumpem do zahraniční politiky Spojených států vrátí více rozumu a že se Spojené státy nebudou pouštět do dobrodružství v nejrůznějších částech světa, která ve finále nevedly k šíření svobody a demokracie, ale k nastolení ještě většího chaosu s důsledky pro celý svět. Co se týče vámi zmiňovaného kandidáta na ministra zahraničí, myslím, že je to zkušený člověk, který bude provádět pragmatickou politiku. Nemyslím si, že bude a priori proruský. Jsem si jistý, že pro něj budou na prvním místě zájmy Spojených států, a tak by to mělo být v normální zemi u každého ministra zahraničí.

Co čekáte od Trumpa v domácí politice?

Věřím, že i v domácí politice bude Trump více než Obama sázet na volný trh a nikoliv na státní intervence, že přehodnotí proti svobodě a prosperitě jdoucí politiku boje proti klimatickým změnám, že zastaví trend pozitivní diskriminace více i méně šílených menšin a zájmových skupin. Chci doufat, že nakonec pochopí i nesporné přínosy svobodného světového obchodu a přehodnotí některá ochranářská opatření, o kterých hovořil v předvolební kampani.

Když ještě zůstaneme u Trumpa. Hodně toho řekl ve směru, že hodlá dát znovu práci americkým dělníkům, vrátit výrobu zpátky do země. Nicméně, je tohle vůbec reálné? Jaké páky může vůči velkým firmám použít, aby je nalákal zpět do USA?

Pokud půjde Donald Trump cestou rušení nejrůznějších regulací, cestou nízkých a jednoduchých daní, pokud přestane z peněz ostatních dotovat velké korporace na úkor malého byznysu, pokud sníží administrativní zátěž podnikání, pokud nebude ubíjet aktivitu lidí přebujelým a demotivujícím sociálním systémem, pokud nebude rdousit energetiku a průmysl opatřeními vycházejícími vstříc ekologickým fundamentalistům, pokud bude zmenšovat vliv a velikost vlády žijící na úkor soukromého sektoru, pak se mu jeho vytknuté cíle ohledně růstu životní úrovně, pracovních míst, počtu firem a tak dále podaří. To konec konců platí pro Spojené státy stejně jako pro Českou republiku.

Evropa stále nevyřešila migrační krizi. Dle expertů můžeme po skončení zimy opět očekávat obnovení běženeckých vln, které mohou oproti minulým obdobím výrazně posílit z Afriky. Nechá to Evropa vyšumět a bude čelit opět dalším teroristickým útokům? Zatím nebyla síla s tím něco udělat, co se musí stát, aby evropští lídři začali jednat razantně?

Evropa migrační krizi nevyřešila, protože ji ke své škodě ani řešit nechce. Evropská politická elita si až na světlé výjimky stále myslí, že myšlenku masové migrace z jiných kultur jako takovou není záhodno opustit, že evropský kontinent obohacuje. Mají maximálně pocit, že je potřeba upravit či opravit azylové řízení, že je třeba dát více peněz na začleňování migrantů, více sledovat, kdo do Evropy přichází a vše bude podle nich v pořádku. Řeší se tak problémy, byť podstatné, ale o několik řádů níže, než by bylo potřeba.

To, co je třeba, a co je dokonce nezbytné, je nahlas říci, že masová migrace Evropu ničí. Že masová migrace ohrožuje naši kulturu, způsob života, svobodu, že se prostřednictvím masové migrace šíří terorismus, a jsou tak ohroženy naše životy. To ale skoro nikdo v rámci diktátu politické korektnosti není schopen říci, a pokud ano, je okamžitě onálepkován xenofobem, netolerantním, zpátečnickým, asociálním člověkem, kterého je potřeba společensky diskvalifikovat. Jedinou cestou, jak to změnit, je cesta voleb. To znamená volit ty politické síly, které se nebojí problémy takto pojmenovat a následně i řešit.

Přibližujeme se finanční krizi, jak varují někteří ekonomové? Může to ve světové ekonomice a finančnictví opět „bouchnout“? Které scénáře jsou podle vás reálné, a dokážeme se na něco takového připravit? Jak si vůbec momentálně světový kapitalistický řád stojí?

Protestuji proti sousloví „kapitalistický světový řád“. Míra regulací, vměšování se států do ekonomiky a života lidí, způsob, jakým největší centrální banky dnes provádějí měnovou politiku, v jaké míře manipulují s cenou peněz, kolik zelené ideologie se dostalo do daňových systémů, dotací a regulací podniků…, takový svět nelze označit za kapitalistický.

Ekonomové nemají křišťálovou kouli, proto předpovědi, kdy to přesně bouchne, nechme prognostikům, kteří se většinou mýlí. Je ale pravdou, že signály o přehřívání trhů aktiv se znovu objevují. Je také pravdou, že k potřebným systémovým změnám po poslední ekonomické krizi jednotlivé země nepřistoupily. Měnová politika prováděná celou řadou centrálních bank včetně té naší je také nevyzkoušeným dobrodružstvím, o jehož důsledcích v delším období můžeme vést teoretické spory. Bezmeznou důvěru v naší ani světovou ekonomiku tudíž nemám. Ale nic špatného nám nepřeji, ani nechci nic špatného přivolávat.

Obecně se v průmyslu očekává spíše úbytek pracovních míst vzhledem k novým technologiím, robotizaci a tak dále. Jsme na takovou situaci vůbec připraveni? Kde budou za pět, deset a víc let lidé brát pracovní místa, pokud se „na počet lidí“ průmysl výrazně zredukuje?

K technologickému pokroku přeci dochází celou historii lidstva a vždy to lidstvu, jeho bohatství a kvalitě života pomáhalo. To, že zanikají jisté profese, je normální jev, stejně jako je normální, že nové, doposud neexistující profese, vznikají. Dnes se nám zdají směšné příběhy, jak Luddité rozbíjeli tkalcovské stavy, protože jim braly práci. Pokud by naši předkové většinově uvažovali způsobem, že je třeba technologický rozvoj zastavit, protože jim bere práci, zůstali bychom dodnes u těch zmíněných tkalcovských stavů.

Technologickému rozvoji se musí dát zelená. Spolu s ním vzniknou nové profese a ekonomika a s ní i životní úroveň lidí se posune zase o kus výš. Stát má pouze nekomplikovat složitou legislativou tento proces a jednodušším a liberálnějším zákoníkem práce dát lidem možnost více v rámci pracovních pozic fluktuovat. Na druhou stranu si ale nemyslím, že nastává průmyslová revoluce ve smyslu a významu průmyslové revoluce z 18. a 19. století, která znamenala obrovský technologický skok, hlubokou, revoluční hospodářskou a sociální proměnu. Byť je 3D tiskárna jistě významným technologickým pokrokem, s objevením parního stroje a s důsledky tohoto objevu to přeci jen srovnávat nelze.

Výrazné nynější téma je takzvaný boj s dezinformacemi, fakenews, ruská propaganda a tak dále. Jde ve většině podle vás skutečně o upřímnou snahu vymýtit propagandu, která zahrnuje nevědomé lidi smyšlenkami? Jakou roli v tom může hrát politický boj. Mohou tyto snahy skutečně něčeho docílit?

Je to stále o tom stejném. Je tu zkrátka úzká skupina elitářů, která si myslí, že je chytřejší, na rozdíl od většiny národa sečtělá, inteligentní, schopná rozpoznat falešné zprávy a propagandu, a na druhé straně je tu podle nich hloupá, nevzdělaná většina, pro kterou je třeba informace a zprávy nejdříve přežvýkat, opravit, vysvětlit a zjednodušit tak, aby je byla schopna pochopit. Zásadně toto vidění světa odmítám, uráží mě to a velmi před jakoukoliv snahou státu filtrovat internet a zprávy varuji. Nepotřebujeme žádné ministerstvo pravdy. Lidé jsou dostatečně inteligentní, aby poznali, co je pravda a co je manipulace. Za minulého režimu tu byly pouze státem ovládaná média s totální manipulací a propagandou a většina národa dobře věděla, že je s nimi manipulováno a že realita je jiná, než ve Státní československé televizi vidí.

Jaký bude rok 2017, pokud jde o domácí politiku? U nás proběhnou sněmovní volby, začne kampaň k prezidentským volbám... Co očekáváte?

Obávám se, že i příští rok bude pokračovat tažení současné koalice ČSSD, ANO a KDU-ČSL proti svobodě běžných lidí, obávám se, že tu i v roce 2017 opět porostou zásahy státu do našeho soukromí. Očekávám, že velmi rychle k nám dorazí debata o rušení hotovostních peněz, která už v některých zemích běží. Pod pláštíkem boje proti korupci nám budou chtít vzít hotovostní peníze, abychom byli odkázání jen na elektronické zápisy u našich bank a stát mohl sledovat absolutně všechny naše transakce a aby i centrální banky mohly přistoupit k negativním úrokovým sazbám. Považuji to za fatální ohrožení naší svobody a prostředek k dalším nebezpečným měnově-politickým experimentům. Této snaze musíme ze všech sil čelit.

Sněmovní volby budou právě i o těchto tématech. Budou o tom, zda chtějí lidé více svobody, nebo chtějí pokračování ukrajování svobody, populistickou politiku nestandardních politických hnutí, jako je ANO, politickou korektnost k EU a migraci, jakou předvádí ČSSD, KDU-ČSL či TOP 09. ODS určitě nabídne realistický volební program chránící svobodu, řešící skutečné problémy, odmítající politickou korektnost, nabízející racionální a realistický přístup k EU a podobně.


 

Přidejte si PL do svých oblíbených zdrojů na Google Zprávy. Děkujeme.

reklama

autor: Lukáš Petřík

Ing. Jana Bačíková, MBA byl položen dotaz

Jak dlouho myslíte, že vaše důchodová reforma vydrží?

Dobrý den, zajímalo by mě, k čemu je dobrá důchodová reforma, na které nepanuje mezi vládou a opozicí shoda? Protože co když se nějaká schválí a jiná (další) vláda, ji zase zruší? Myslíte, že to prospěje něčemu pozitivnímu? Proč je takový problém se dohodnout? Vy jste sice opozici k jednání přizvali...

Odpověď na tento dotaz zajímá celkem čtenářů:


Tato diskuse je již dostupná pouze pro předplatitele.

Další články z rubriky

„Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

18:34 „Výpalné“ za migranty: Mach začal počítat. Rakušan jako kdyby žil na jiné planetě

Vyjadřování Víta Rakušana k migračnímu paktu, který inicioval a v Bruselu dohodl, působí podle lídra…